Lastunul african de palmier este o specie comuna in Africa sud-sahariana, Insulele Madagascar si Comore, care prefera mai ales zonele in care exista palmieri si paduri tropicale. Aceasta pasare are un mod inedit de a-si face cuibul, pe suprafata verticala a frunzelor de palmieri. Foloseste in principal material vegetal, pene si fibre de plante, pe care le lipeste de frunze cu propria saliva. Cuibul este mare de 4-12 cm si atasat chiar de suprafata verticala a frunzei, dar intotdeauna intr-un loc care este ferit de ploaie. In perioada clocitului imperecherea dintre mascul si femela are loc in cuib.

Femela depune o singura ponta formata din 2 oua care sunt si ele lipite de cuib cu saliva si in acelasi timp sprijinite ca intr-un bol de materialul vegetal din care este format cuibul. Astfel ouale sunt protejate de vant si nu cad in momentul cand frunza este miscata in bataia acestuia. Femela depune primul ou cam la 10 zile de la inceperea construirii cuibului. Apoi la scurt timp il depune si pe al doilea, iar in cazuri exceptionale poate depune si pe al treilea. Ouale sunt clocite de ambele pasari adulte, schimbandu-se intre ele destul de des. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt protejati de femela sau de mascul cu corpul lor spre a nu cadea din cuib. De asemenea, puii au ghearele de la picioare extrem de lungi si curbate astfel ca reusesc sa se tina destul de bine de peretele vegetal al cuibului pentru a nu cadea din cauza rafalelor de vant.

Citește și:  Specii de prosimieni – Sifaka lui Verreaux (Propithecus verreauxi)

La maturitate lastunul african de palmier are lungimea corpului de 14-16 cm si greutatea de 10-18 g. Coada este bifurcata, in forma de furca si lunga de 9 cm, la exemplarele tinere penele sunt mai rotunjite. Corpul este subtire, iar aripile sunt lungi si foarte bine stranse pe partile laterale cand nu zboara. Penajul masculului este asemanator cu cel al femelei, in nuante de culori maronii si gri, mai inchise pe partea dorsala si mai deschise pe cea ventrala, iar pe aripi masliniu-gri-maroniu. In timpul zborului lastunul isi intinde foarte frumos coada si aripile lungi, realizeaza cercuri stranse inegale si agitate, scoate sunete caracteristice de bucurie. De asemenea, strigatele sale puternice pot fi auzite si cand este in apropierea cuibului sau zboara in cautare de hrana. Dimorfismul sexual la aceasta specie consta in faptul ca masculul are zona de la gat alba mai mare decat la femela.

Aceste pasari sunt partial migratoare si au obiceiul de a forma grupuri mici de 4-8 exemplare. Hrana lor consta din insecte pe care le prind din aer, dar mai ales furnici, termite si gandacei.

Lastunul african de palmier face parte din ordinul Apodiformes, familia Apodidae si nu este o specie pe cale de disparitie.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.