Fregata mare (Fregata magnificens) este una dintre cele mai impresionante păsări marine tropicale, cunoscută pentru capacitatea sa de a zbura zile întregi fără a atinge apa. Această pasăre cu aripi lungi și coadă bifurcată poate fi întâlnită în regiunile tropicale ale oceanelor Atlantic, Pacific și Indian, unde formează colonii mari în apropierea coastelor și insulelor nelocuite. Cu un stil de viață exclusiv aerian, fregata mare este adaptată să se hrănească din zbor și să evite contactul cu apa, un comportament unic în lumea aviară.

Habitatul și distribuția geografică a fregatei mari

Fregata mare (Fregata magnificens) populeaza zonele tropicale ale Oceanelor Atlantic, Pacific si Indian. Sunt pasari mari, cu mersul greoi datorita picioarelor foarte scurte acoperite cu pene pana la degete. Membranele interdigitale sunt crestate adanc, iar degetele au gheare puternice si ascutite.

Caracteristicile fizice și adaptările fregatei mari

Aripile sunt lungi si ascutite, coada este adanc bifurcata si lunga. Ciocul este mare, puternic, indoit la varf in forma de carlig. Corpul are lungimea de 85-105 cm si greutatea de 1-1,5 kg. Penajul lor nu este impermeabil, de aceea cand se hranesc, isi baga doar ciocul in apa, avand grija sa-si tina aripile in sus pentru a nu se uda.

Reproducerea și îngrijirea puilor în coloniile de fregate

Masculul in perioada de imperechere isi etaleaza o punga rosie ca un balon in zona gatului, in rest are penajul negru cu luciu verzui, cu cateva dungi mai deschise pe aripi. Femela are penajul negru cu o pata alba la gat.

Isi instaleaza cuiburile pe copaci sau printre stanci, intotdeauna in apropierea marii, pe insule mici, mai ales nelocuite, formand colonii de cateva mii de perechi. Femela depune 1-2 oua care sunt clocite timp de 50 de zile de catre ambii parteneri, schimbandu-se intre ei la 10-15 zile.

Fregata mare

Comportamentul alimentar al fregatei: hrănirea din zbor

Puii invata sa zboare abia dupa sapte luni, dar sunt in continuare hraniti de parinti inca sase luni, timp in care invata de la adulti metode de obtinere a hranei. Aceste obiceiuri difera in functie de tipul hranei: pesti, meduze, calamari, crustacee. Uneori zboara cu ciocurile prin apa pentru a prinde pestii aflati aproape de suprafata apei.

Alteori hartuiesc alte pasari tragandu-le penele din coada, pana cand acestea scapa prada din cioc si ele o prind. De asemenea, obisnuiesc sa urmareasca necontenit alte pasari (pescarusi, randunici de mare) pana cand acestea regurgiteaza hrana, iar fregatele o prind din zbor.

Fregata mare poate zbura zile si nopi in sir, fara vreo aterizare pe apa, atingand viteze de 10 km/ h. In timpul unui zbor parcurge distante de peste 200 km, urcand la altitudini de 2500 m si apoi coborand la suprafata oceanului.

Face parte din ordinul Pelecaniformes si familia Fregatidae.

Zborul impresionant al fregatei mari

Fregata mare este recunoscută pentru abilitățile sale incredibile de zbor. Cu aripi lungi și subțiri, poate plana pe curenții de aer ore întregi fără efort, atingând altitudini de până la 2.500 de metri. Deși viteza de zbor nu este foarte mare, în jur de 10 km/h, fregata poate parcurge distanțe de peste 200 km într-o singură zi, fără să aterizeze.

Capacitatea sa de a rămâne în aer timp îndelungat este esențială, având în vedere că evită contactul cu apa din cauza lipsei de impermeabilitate a penajului. Această adaptare unică îi permite să supraviețuiască în mediul său marin, petrecând cea mai mare parte a vieții în zbor.

Video – Fregata mare (Fregata magnificens):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.