Fregata mare (Fregata magnificens) populeaza zonele tropicale ale Oceanelor Atlantic, Pacific si Indian. Sunt pasari mari, cu mersul greoi datorita picioarelor foarte scurte acoperite cu pene pana la degete. Membranele interdigitale sunt crestate adanc, iar degetele au gheare puternice si ascutite.

Aripile sunt lungi si ascutite, coada este adanc bifurcata si lunga. Ciocul este mare, puternic, indoit la varf in forma de carlig. Corpul are lungimea de 85-105 cm si greutatea de 1-1,5 kg. Penajul lor nu este impermeabil, de aceea cand se hranesc, isi baga doar ciocul in apa, avand grija sa-si tina aripile in sus pentru a nu se uda.

Masculul in perioada de imperechere isi etaleaza o punga rosie ca un balon in zona gatului, in rest are penajul negru cu luciu verzui, cu cateva dungi mai deschise pe aripi. Femela are penajul negru cu o pata alba la gat.

Isi instaleaza cuiburile pe copaci sau printre stanci, intotdeauna in apropierea marii, pe insule mici, mai ales nelocuite, formand colonii de cateva mii de perechi. Femela depune 1-2 oua care sunt clocite timp de 50 de zile de catre ambii parteneri, schimbandu-se intre ei la 10-15 zile.

Citește și:  Broasca cu corn din Insulele Solomon (Ceratobatrachus guentheri) cu ,,dinți" în gură

Fregata mare

Puii invata sa zboare abia dupa sapte luni, dar sunt in continuare hraniti de parinti inca sase luni, timp in care invata de la adulti metode de obtinere a hranei. Aceste obiceiuri difera in functie de tipul hranei: pesti, meduze, calamari, crustacee. Uneori zboara cu ciocurile prin apa pentru a prinde pestii aflati aproape de suprafata apei.

Alteori hartuiesc alte pasari tragandu-le penele din coada, pana cand acestea scapa prada din cioc si ele o prind. De asemenea, obisnuiesc sa urmareasca necontenit alte pasari (pescarusi, randunici de mare) pana cand acestea regurgiteaza hrana, iar fregatele o prind din zbor.

Fregata mare poate zbura zile si nopi in sir, fara vreo aterizare pe apa, atingand viteze de 10 km/ h. In timpul unui zbor parcurge distante de peste 200 km, urcand la altitudini de 2500 m si apoi coborand la suprafata oceanului.

Face parte din ordinul Pelecaniformes si familia Fregatidae.

Video – Fregata mare (Fregata magnificens):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.