Drongosul cu creasta (Dicrurus forficatus)Drongosii sunt pasari cu penajul negru care traiesc in Africa, Asia si Australia. Cele mai multe exemplare se gasesc in regiunea indo-malaieza si Madagascar. Dintre acestea face parte si Drongosul cu creasta (Dicrurus forficatus) care populeaza Insulele Comore si Madagascar. Prefera atat zonele de campie, cu savane uscate, cat si padurile tropicale si subtropicale.

Aceasta specie se remarca prin creasta impresionanta din pene de culoare neagra care porneste chiar de la baza ciocului. Are corpul lung de 26 cm, deschiderea aripilor de 40-45 cm, iar greutatea de 28-45 g. Penajul corpului este predominant negru, doar pe aripi are nuante maronii, iar in unele zone cu reflexe albastrui. Capul este bine proportionat cu marimea corpului, coada este lunga si bifurcata, picioarele sunt scurte, prevazute cu gheare ascutite si tari, de culoare neagra. Ciocul este scurt, solid si usor incovoiat, cenusiu si negru la varf, narile sunt ascunse de penele scurte si dese de pe frunte, iar ochii sunt mici cu irisul rosiatic.

Drongosul cu creastaDrongosii cu creasta sunt pasari solitare care foarte rar sunt vazute in compania altor specii de pasari. In perioada de imperechere femela isi construieste un cuib in forma rotunda pe ramurile copacilor, din crengute mici si fire de iarba uscate. De obicei femela depune un numar de doua pana la patru oua pe care le cloceste timp de 12-13 zile. Dupa eclozare ies puii care sunt hraniti de ambii parinti o perioada de 16 zile, pana cand reusesc sa zboare si sa devina independenti.

Hrana acestor pasari consta din insecte si larve de insecte. Uneori vaneaza si pasari mai mici sau soparle, stau pe o ramura si observa prada apoi se napustesc si o lovesc cu ciocul, o prind si se reintorc cu ea pe aceeasi ramura, unde o devoreaza. Au curajul de a fugari si pasarile de prada care sunt mai mari decat ele. Cantecul lor este sarac in strofe, dar bogat in variatii, tonuri si fluieraturi.

Drongosul cu creasta face parte din ordinul Passeriformes si familia Dicruridae. Nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Drongosul cu creasta:

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here