Motmotul cu crestet albastru este o pasare de marimea unui corb care are coada foarte lunga ce are penele de mijloc cu tijele goale si varful rotunjit. Aceasta specie are particularitatea de a sta pe crengile copacilor intr-o pozitie verticala tipica si de a-si legana tacticos coada ca un pendul.

Pasarile traiesc singure sau in perechi, arealul lor este alcatuit din padurile tropicale, mixte si de foioase, plantatiile de cafea si zonele cu arbusti din America Centrala si de Sud, Peru, estul Mexicului, sud-estul Braziliei, Tobago, Trinidad si nord-vestul Argentinei.

Momotus momota, Foto: bioarchivo.com
Momotus momota, Foto: bioarchivo.com

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 47 cm si greutatea de 150 g, iar penajul este asemanator la ambele sexe. Capul este mare, ciocul drept si robust, are marginile zimtate capabile sa taie cu usurinta prada formata din insecte, paianjeni, gandacei, soparle si anumite fructe de padure. Picioarele sunt mici si subtiri, terminate cu degete prevazute cu gheare ascutite si curbate. Penajul este in nuante crem-maronii pe umeri si partea ventrala a corpului, verzui pe partea dorsala, negru pe fata mai ales in jurul ochilor si albastrui la coada. Numele pasarii vine de la faptul ca penele de pe crestetul capului sunt albastre. Ochii sunt mari, pozitionati pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare rosie-maronie.

Citește și:  Specii de păsări - Sturzi-măreti, o specie migratoare

In perioada clocitului masculul canta incontinuu ,,huut-huut – huut-huut” pentru a impresiona femela. Dupa imperechere femela depune 2-4 oua intr-un cuib construit intr-o vizuina captusita cu materii vegetale in crapaturile de stanci. Ouale sunt clocite de ambele pasari, iar dupa eclozarea lor apar puii care sunt ocrotiti si hraniti de parinti cu insecte si larve de insecte bogate in nutrienti.

Motmotul cu crestet albastru este o pasare foarte comuna in America Centrala si de Sud, face parte din ordinul Coraciiformes, familia Momotidae si are denumirea stiintifica de Momotus momota. Exista 8 subspecii ale acestui gen – toate traiesc in Argentina de Nord, Bolivia si sudul Mexicului si se diferentiaza prin coloritul penajului.

Video – Motmotul cu crestet albastru (Momotus momota):

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.