Cea mai mare din speciile de dropii care apartin genului Ardeotis este dropia uriasa (Ardeotis kori) raspandita in stepele si savanele din sudul si estul Africii. Are aspectul unui mic strut cu gatul scurt si este considerata una dintre cele mai grele pasari zburatoare din lume. Un exemplar adult poate avea lungimea de 1,2 m si greutatea de 11-19 kg.
Caracteristicile fizice și camuflajul natural al dropiei uriașe
Penajul la mascul este asemanator cu cel al femelei. Pe partea dorsala penajul este maroniu-inchis, pe partea ventrala este gri-albicios, iar pe cap, gat si piept are un colorit alb-cenusiu sau gri-deschis.
Aripile au o parte din pene de culoare gri cu pete negre si o parte maronii. Pe cap are o creasta din pene de culoare neagra. Picioarele sunt lungi si subtiri, terminate cu cate trei degete prevazute cu gheare groase. Ciocul este drept, scurt si de culoare galbena sau gri, iar irisul ochilor este negru.
Habitatul și preferințele de mediu ale Ardeotis kori
Este o pasare nemigratoare, terestra, care prefera sa-si petreaca timpul mai mult pe sol, fiind o buna alergatoare. Uneori se ghemuieste la pamant pentru a se sustrage ochiului urmaritorului, prin coloritul ei asemanator cu mediul in care traieste si care o camufleaza destul de bine. De obicei evita sa zboare. Doar atunci cand se afla in pericol iminent se ridica la inaltime, fiind nevoita sa scape de atacator.
Comportamentul alimentar și dieta variată a dropiei
Nu zboara de placere si nu se aseaza pe copaci. Obisnuieste sa stea pe langa turmele de vite, unde se hraneste cu insectele speriate de acestea. Deseori merge pe zonele incediate recent, unde iarba este proaspat incoltita, iar in unele locuri insectele sunt expuse din cauza lipsei de vegetatie. Hrana lor consta in principal din insecte, mici reptile si mici vertebrate, serpi, soparle, seminte, iarba si lastari tineri.
Reproducerea și grija parentală la dropia uriașă
In perioada de imperechere femela isi construieste un cuib pe sol, din crengute captusite cu fire de iarba uscate. De regula depune unul sau doua oua care sunt clocite numai de ea o perioada de 26-28 de zile. Un ou are un diametru de 4 cm si cantareste aproximativ 160 g.
Dupa eclozarea oualor ies puii care sunt alimentati de mama primele 14 zile, apoi sunt capabili sa-si caute hrana singuri. Puii devin independenti dupa o luna si o saptamana, dar mai raman o perioada de cateva saptamani pe langa mama. Ajung la maturitate la varsta de 4-5 ani si traiesc aproximativ 30 de ani.
Dropia uriasa face parte din ordinul Gruiformes si familia Otididae. Riscul de disparitie al acestei specii este redus.
Adaptările dropiei uriașe la mediul african
Dropia uriașă este perfect adaptată la viața în savanele și stepele aride ale Africii, dezvoltând un camuflaj remarcabil care îi permite să evite prădătorii. Culoarea sa maronie și penajul gri-albicios se îmbină armonios cu vegetația uscată a savanei, asigurându-i o bună protecție. În plus, dropia uriașă își petrece majoritatea timpului pe sol, folosindu-se de picioarele sale puternice pentru a se deplasa rapid și a se hrăni cu ușurință.
Această adaptare la viața terestră îi permite să fie o alergătoare agilă, capabilă să scape de potențialii prădători printr-un zbor scurt și energic doar în caz de pericol extrem. Adaptarea la regiunile uscate ale Africii presupune și o capacitate de a obține apă din alimentele consumate, o trăsătură esențială pentru supraviețuire în sezonul secetos.