De Craciun de cele mai multe ori nu prea stim cum sa ne impartim in asa fel incat sa putem petrece alaturi de toata lumea, timpul trece foarte repede si parca maine trebuie sa ne intoarcem la munca.

Este destul de dificil sa fim si acolo si dincolo doar in cateva zile. Poate deveni obositor si stresant.

Dar daca am organiza noi o masa festiva pe cine am invita de Craciun in asa fel incat sa nu se supere nimeni? Se spune ca prima zi de Craciun ne-o petrecem alaturi de rudele cele mai apropiate: parinti, copii ( daca avem), frati sau surori. Nimic nu se compara cu o zi de sarbatoare petrecuta in linista alturi de cei dragi noua. In plus seara putem iesi in oras cu prietenii sau sa continuam petrecerea chiar la noi acasa.

Pe cine invitam la masa de Craciun daca parintii nu au putut ajunge in tara anul acesta? In aceasta situatie, ceva mai trista, putem sa stam cu sora, fratele, iubita/ul. Ar fi foarte trist sa ne petrecem Craciunul alaturi de cineva pe care nu il suportam sau si mai trist sa stam singuri acasa.

Daca nu avem pe cine sa invitam cu siguranta ne-a invitat cineva la masa de Craciun.

Ne putem invita si socrii la masa de Craciun. Daca am decis impreuna cu partenera/ul de viata sa organizam la noi acasa masa de sarbatori ar fi o ocazie potrivita sa ne invitam parintii si socrii, sa se mai cunoasca, sa mai socializeze, mai ales daca nu s-au mai intalnit de la nunta noastra!

Pe cine invitam la masa de Craciun a doua zi? Daca in prima zi fie ne-am dus la rude in vizita, fie i-am invitat la noi, a doua zi de Craciun ne invitam finii sau nasii. In unele zone ale tarii, prima zi de Craciun este facuta pentru rudele cele mai apropiate, iar a doua si a treia zi pentru fini, nasi, prieteni de familie.

In a doua si a treia zi de Craciun de putem invita si colegii de munca, poate chiar fostii colegi de facultate sau liceu.

Decoratiune pentru masa de Craciun, Foto: countrybydesign.wordpress.com
Decoratiune pentru masa de Craciun, Foto: countrybydesign.wordpress.com

Daca ne invitam colegi de liceu trebuie sa ne asiguram ca parintii nostri sunt pregatiti sa afle adevarul despre chiulurile si notele mici.

La masa de Craciun trebuie sa fie o atmosfera destinsa, invitatii pe care ii avem sa nu se certe intre ei. Trebuie sa evitam sa invitam pesoane care nu se agreaza una cu cealalta sau oameni care sunt tot timpul pusi pe cearta. Pana la urma ne apropriem de un alt sfarsit de an si macar atunci sa ne intelegem cu totii bine. Nu ne-ar face placere sa plece suparati sau cand vor ajunge acasa sa creada ca am fost nepoliticosi si le-am stricat ziua.

Fiind magia sarbatorilor de iarna, cand totul este luminat si calduros putem invita alaturi de familie si iubita sau iubitul pe care parintii nostrii inca nu o/il cunosc.

Dupa ce am finalizat lista invitatilor, trebuie sa ne gandim si cu ce ii surprindem. Le putem pregati felicitari de Craciun sau chiar putem chema cativa colindatori sa le faca urari pentru anul care urmeaza.

Trebuie sa ne asiguram ca am decorat frumos casa, fata de masa este in tema cu sarbatorile, iar bautura, aperitivele, felurile de mancare, desertul sunt gata in timp.

Pe oricine ne-am decis sa invitam trebuie sa-l surprindem cat mai placut.

Masa de Craciun este momentul festiv in care ne intalnim cu persoanele dragi si povestim, ne amintim cu drag de momentele bune si rele petrecute impreuna. Dupa cum spuneam, atat mancarea cat si decoratiile trebuie sa se ridice la masura asteptarilor. In toate zonele tarii se serveste cam aceeasi mancare, preparata in mare parte din carne de porc. De la nicio masa de Craciun nu lipsesc traditionalele sarmale, carnatii, toba.

Este o mancare grea asa ca invitatii trebuie sa aiba in meniu si legume pe care le puteti servi drept garnitura la friptura. Si nu in ultimul rand sa nu uitati de salata de muraturi, mai ales daca au servit ceva alcool.

In a treia zi, pe data de 27 decembrie, se sarbatoreste si Sfantul Stefan. Daca nu purtam numele sfantului am scapat de invitati. Este randul nostru sa mergem sa colindam toti Stefanii sau Stefanele si sa investigam cate nuieluse le-a adus Mos Nicolae.

Pana la urma nu conteaza daca organizam noi masa de sarbatori sau mergem in vizita, atata timp cat suntem fericiti si noi si cei din jurul nostru.

Este un moment prielnic sa va aratati afectiunea fata de cei din jur, sa ii rasfatati cu mancaruri preparate de dumneavoastra.

Oricat de multi sau putini invitati aveti in ziua Nasterii Domnului, desi afara sunt multe grade cu minus in casa trebuie sa domine caldura, linistea si voia buna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.