Ar suna prea banal să spun că România are multe de oferit celor ce vor să o descopere. Locuri de vis, rezervațiile naturale din țară oferă atât de multe varietăți naturale încât cuvintele sunt de prisos.
Peisaje naturale de vis, locuri neumblate și fenomene care au creat atracții unice așteaptă să fie căutate și descoperite.
Râpa Roșie din județul Alba
Relieful reprezentat prin turnuri, coloane, obeliscuri, piramide și contraforturi, cute adânci săpate de ape care au dus la formarea unor coloane superbe numite piramide coafate, împreună cu pereții imenși, cu tuburi verticale stâncoase asemănătoare tuburilor unei orgi și piramide separate de ravene formează un peisaj straniu.
Tot aici se află unele dintre cele mai mari peșteri din lume dezvoltate în pământ, una dintre ele fiind de 25 m cu o denivelare de 4,5 m. Culoarea roșiatică a pietrelor amplifică frumusețea locului, făcând peisajul asemănător canionului american, pajiștile și pomii aflați deasupra reliefului acesta special creează un peisaj superb.
Coloanele de Bazalt din județul Brașov
Coloanele de bazalt au o înălțime cuprinsă între 10 şi 15 metri, amplasate lângă cariera de bazalt, mai exact în mijlocul acesteia, din comuna cu același nume, Racoș, din dreptul haltei Racoș. Curgerile de lave au format zone distincte cu coloane scurte, până la 2 metri, cu secțiuni hexagonale de 40-60 de cm sau coloane lungi şi mai groase.
Detunatele din județul Alba
Al doilea pisc este Detunata Goală cu înălțimea de 1158 de metri, nu este împădurit și oferă o priveliște spectaculoasă. Târâm de legendă, în Țara Ardealului trăiau uriași și zâne, așa cum spun poveștile. Din conflictul iscat între o zână frumoasă și fiul unui uriaș ar fi ieșit rezervația și frumusețile ei geologice. Denumirea de Detunate este datorată coloanelor care se desprindeau din când în când și cădeau cu un zgomot ce se asemăna cu o detunătură.
Geoparcul dinozaurilor din Țara Hațegului, județul Hunedoara
Aici sunt adăpostite resturile unui pterozaur gigant, Hatzegopteryx tambena, în traducere „uriașul cu aripi din Haţeg”, cu o anvergură a aripilor de aproximativ 12 metri. Autorul descoperirii dinozaurilor, Franz Nopcşa (1815-1904), a devenit, prin studiile sale, cunoscut la nivel mondial, datorită descoperirilor surorii sale, Elek Nopcşa, din anul 1895 a fosilelor unor reptile, în jurul castelului familiei din Sânpetru. Alături de acestea, în bazinul Hațeg au mai fost descoperite fragmente de oase atribuite unui crocodil, unei broaște țestoase și altor vertebrate (pești, amfibieni, mamifere).
Pe un traseu în lungime de 2,5 kilometri, care poate fi parcurs în maxim 2,5 ore, turiștii vor trece prin localitățile Sânpetru, Ohaba Sibişel şi Nucșoara. Pe drum, sunt montate panouri cu informații utile despre monumentele istorice – cum este biserica medievală din Sânpetru, speciile și fosilele de dinozauri care au trăit în urmă cu zeci de milioane de ani în zonă.
Trovanții din Ulmet-Bozioru, jud. Buzău sau din comuna Costești, jud. Vâlcea
Zona în care se află este la 50 km nord-vest de orașul Buzău, la Vâlcea, Muzeul Natural al Trovanților Costești, înființat în anul 2005, la 38 km de Râmnicu Vâlcea şi 8 km de Horezu. Unii trovanți sunt sferici, oamenii din trecut îi considerau a fi ouă uriașe de dinozaur sau alte forme ciudate, rotunjite, care îi fac ciudați și diferiți.
Piramidele de la Goranu, județul Vâlcea
Fenomene similare, dar unice, se întâlnesc însă și în alte două localități din Vâlcea, la Stroești și la Slătioara. Pe Valea Stâncioiului, se întâlnesc diferite forme: creste, piramide, turnuri, jgheaburi.
Goranu este un cartier din Vâlcea, iar rezervația se găsește la 4 km de centrul orașului, dar nu sunt indicatoare, drumul fiind destul de anevoios.
Rezervația naturală 12 Apostoli, munții Călimani din județul Suceava
Rezervația adăpostește multe figuri zoomorfe şi antropomorfe, sculptate de intemperii în decursul vremurilor, constituite din fragmente de lavă cimentată, cum ar fi un moș cu barbă, un urs cu capul plecat, o femeie ce amintește de Nefertiti.
Rezervația Focuri vii de lângă Focșani, județul Vrancea
Focurile vii sunt un fenomen natural, datorat emanației de gaze naturale care iese la suprafața pământului prin fisurile scoarței terestre, formând flăcări. Mărimea focului este datorată presiunii gazului din interior sau vremii.
Pietrele Doamnei din munții Rarău, județul Suceava
Vulcanii noroioși din județul Buzău
Terenul din jur pare a fi selenar cu noroiul gri, adunat din loc în loc sub formă de conuri de lavă de unde țâșnește câte un jet de noroi, împins de la 3000 m de gazul natural din adâncuri. Conurile formate sunt numite de localnici „glodur”i sau „ochi de glod”.