„Ce defineste o personalitate?” aceasta a fost intrebarea pe care mi-am adresat-o in momentul in care am inceput cercetarea pentru articolul „Personalitati nascute de Craciun”. Surprinzator, la un search pe net, exista milioane de rezultate. In acest top vom regasi atat vedete de cinema, de teatru sau de orice alt gen, precum si pe acei oameni care au facut diferenta in istorie, stiinta, cultura, etc.

Prima personalitate pe care o voi mentiona este Isaac Newton, om de stiinta englez, cu reale procupari in domeniul fizicii, matematicii, astronomiei. Cu totii cunoastem legenda celebrului mar care a determinat teoria atractiei gravitationale.

Principalele contributii in domeniul stiintei sunt:

  • Legea atractiei universale.

  • A pus bazele fizicii mecanice.

  • In domeniu matematic, a fost cel care a descoperit calculul diferential si integral.

  • In domeniul astronomiei, a demonstrat faptul ca planetele graviteaza si se deplaseaza pe orbite. Aceste orbite pot fi de forme variate.

  • Tot datorita genialitatii sale, a demonstrat ca lumina nu este ceva simplu, ci este o compunere a mai multor radiatii monocromatice din diverse game de culori. Este un fapt revolutionar pentru tehnica momentului.

Isaac Newton este unul din cei care a revolutionat cu adevarat stiinta, descoperile sale fiind valabile si acum, la sute de ani de atunci. Si in prezent sunt sute de genii care ne uimesc, care descopera lucruri, legi, vitamine, etc, care ne imbunatatesc viata, insa putini sunt atat de complecsi in preocupari si acopera o gama atat de variata de preocupari.

Portretul lui Isaac Newton, Foto: lookaholic.wordpress.com
Portretul lui Isaac Newton, Foto: lookaholic.wordpress.com

Din punct de vedere a vietii private, chiar daca era unul din pionerii stiintei moderne, era „Sir” si era presedintele „Societatii Regale”, totusi a dus o existenta modesta, fara extravagante. Singurele sale domenii in care iesea in evidenta era stiinta. Istoria relateaza faptul ca Isaac Newton cheltuia sume mari de bani doar pe carti si aparatura stiintifica. Era un om ordonat si calculat, precum domeniile in care activa.

Pe 25 decembrie 1873 vedea lumina zilei Vladimir Ghica, de vita nobila, inca din tinerete s-a facut remarcat ca un om cu puternice inclinatii politice. Fara indoiala, Vladimir Ghica este una din personalitatile nascute de Craciun.

Portretul lui Vladimir Ghica, Foto: parisaints.blogspot.com
Portretul lui Vladimir Ghica, Foto: parisaints.blogspot.com

O alta minte sclipitoare, o adevarata personalitate nascuta in ziua sfanta a Craciunului, este Ernst Ruska, de origine germana, care a activat in domeniul cercetarii si dezvoltarii opticii electronice. Din 1931 microscopul a cunoscut o noua era prin proiectarea si dezvoltarea lentilei electronice. Pe baza acestei descoperiri a aparut microscopul electronic, mult mai util in cercetare. Imaginile obtinute cu acest microscop au reusit sa evidentieze detalii care inainte erau necunoscute pentru oamenii de stiinta. La fel ca Newton, prioritar in viata sa nu a fost partea sociala, ci partea stiintifica, munca a avut prioritate. Pentru contributiile sale deosebite, acest geniu german a primit Premiul Nobel.

Citește și:  Diferenţa între artă şi kitsch
Statuia lui Ernst Ruska, Foto: zbrushfun.wordpress.com
Statuia lui Ernst Ruska, Foto: zbrushfun.wordpress.com

Dupa 2 genii ale stiintei, exacte era randul unui geniu al muzicii, al sufletului. Aici il avem ca reprezentant de seara pe dirijorul roman Victor Ciornei. Magia, iubirea si pasiunea pentru muzica l-au ajutat pe acest virtuoz al notelor sa atinga sufletul acelor persoane care au avut privilegiul de a-l audia.

Insa, pe langa oameni de stiinta, adevarate genii in domeniul lor de cercetare si activare in ziua sfanta a Craciunului, s-au nascut oameni care prin activitatea lor au influentat viata economica, sociala sau politica.

Astfel, majoritatea dintre dvs cunoasteti brandul Hilton. Chiar daca majoritatea nu ne vom permite niciodata sa ne cazam intr-un astfel de resort macar o singura data, cu totii stim ca acest brand este unul care a supravietuit timpului.

Portretul lui Conrad Hilton, Foto: hospitalityleaderships.wordpress.com
Portretul lui Conrad Hilton, Foto: hospitalityleaderships.wordpress.com

Conrad Hilton, nascut in ziua de Craciun, este fondatorul lantului hotelier cu acelasi nume. Daca am avea curiozitatea sa citim despre viata acestui om, am invata ce inseamna sa nu ne dam batuti oricat de grea ar fi situatia, sa perseveram si chiar daca am pierdut o lupta, sa nu pierdem razboiul. De asemenea, vom invata ce inseamna sa ne propunem teluri inalte si mai mult sa le atingem pas cu pas. De ce spunem aceste lucruri? Deoarece pana ca brandul Hilton sa ajunga la stadiul actual, afacerea a avut mult de suferit. De exemplu, in perioada Marii Depresiuni, problemele financiare majore au determinat ca afacerea sa intre in faliment si multe din hoteluri sa fie cumparate de altii. Insa ambitia l-a ajutat pe Conrad Hilton sa-si rascumpere hotelurile. Mai mult, a extins afacerea la nivel mondial. Este un adevarat exemplu in ceea ce priveste dezvoltarea unui brand.

O alta personalitate controversata, dar care si-a pus amprenta pe viata politica si sociala atat din tara sa de orgine, cat si la nivel mondial a fost Anwar Sadat.

Portretul lui Anwar Sadat, Foto: cognitivecake.wordpress.com
Portretul lui Anwar Sadat, Foto: cognitivecake.wordpress.com

Anwar Sadat a fost presedinte al Egiptului intr-o perioada foarte grea pentru tara sa. Penisula Sinai era ocupata de armata israelita. Insa cu multe hotarare, inteligenta si diplomatie a reusit sa obtina retragerea armatei din Peninsula Sinai (eliberarea completa a penisuleo a avut loc dupa asasinarea sa). Faptul ca a ales partea diplomatica pentru a dezamorsa conflictul, a determinat sa-si atraga antipatia Ligii Arabe si apoi excluderea din aceasta organizatie. Pentru modul in care a gestionat situatia, in anul 1979 primeste Premiul Nobel pentru Pace. Din pacate, in 1981 este ucis de catre membrii gruparii Jihad, deoarece negociase cu dusmanul, respectiv Israel.

Exista multe celebritati care s-au nascut pe 25 decembrie, celebritati pe care lumea le cunoaste. Noi am incercat sa aducem in atentie personalitati care, prin munca lor, au schimbat cu ceva viata semenilor sai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.