Unul dintre cei mai frumosi pesti de acvariu este mancatorul de alge, cunoscut cu denumirea stiintifica de Gyrinocheilus aymonieri. In mediul sau natural traieste in apele curgatoare de munte din sud-estul Asiei, din Malaezia, Thailanda, Cambodgia, Laos, China.
Pestele mancatorul de alge se remarca prin particularitatea fiziologica de a filtra apa prin orificiile de pe capacele care acopera branhiile, nefolosindu-si gura la realizarea functiei respiratorii. Are corpul subtire si alungit, de aproximativ 28 cm. Traieste mai ales pe fundul raurilor de munte, avand capacitatea de a se agata de pietrele din apa cu buzele mari, razuind cu lacomie materia vegetala de pe ele, in special algele.
Corpul sau este aplatizat pe partile laterale si acoperit cu solzi. Coloritul variaza de la vernil si gri-argintiu la galben-maroniu si masliniu. Pe partile laterale are pete intunecate care alcatuiesc de multe ori o banda longitudinala. Partea ventrala a corpului este mai deschisa in nuante argintii.
Aripioarele au un colorit gri-galbui, inotatoarea dorsala este mare si formata din 9 radii ramificate, inotatoarea anala este putin mai mica, iar inotatoarea codala este bifurcata si prezinta pe suprafata ei mici pete intunecate.
In perioada de imperechere masculul are un tubercul pe cap, iar femela are burta umflata mai colorata, dar mai putin stralucitoare. Exemplarele tinere ajung la maturitatea sexuala la varsta de 24 luni. O singura femela are capacitatea sa depuna un numar foarte mare de icre, de aproximativ 3000-4000.
Pestele mancatorul de alge este cea mai comuna specie a familiei Gyrinocheilidae, din ordinul Cypriniformes. Este un peste exploatat de acvaristi pentru a fi crescut in acvarii, dar si de pescari pentru consum. Un acvariu adecvat cresterii acestui peste trebuie sa aiba un volum de minim 30-50 litri si maxim de 100 litri.
Temperatura apei este bine sa varieze intre 23-26ºC, pH-ul sa fie de 6-8, iar duritatea apei de 5-20º. In apa se pun plante acvatice dese de toate tipurile, pe fundul acvariului trebuie sa fie un strat de nisip grosier si pietricele, iar pentru decor se pot utiliza diferite grote si pietre mari in care pestele sa se ascunda.
Fiind specii teritoriale, deseori acesti pesti sunt agresivi unul cu altul, de aceea este bine sa fie tinute doar cate 2-3 exemplare impreuna. Pestii tineri sunt calmi, se hranesc cu alge, dar cu timpul devin agresivi cu ceilalti din jur. Pentru a se mentine sanatatea pestilor o data pe saptamana trebuie schimbata aproximativ 30% din apa din acvariu.
Hrana va fi alcatuita in primul rand din alimente vegetale – spanac, salata, fulgi – dar si viermi Tubifex sau mici creveti. In perioada de reproducere temperatura apei in acvariu trebuie sa fie de 24ºC si pH-ul de 6-8. Acvariul pentru depunerea icrelor trebuie sa fie mai spatios, de 200 litri, sa aiba plante acvatice mari cu frunze late, apa trebuie sa fie bine aerata, iar lumina redusa.
Video – Mancatorul de alge (Gyrinocheilus aymonieri):