Romantismul este o miscare culturala si filozofica, ce cuprinde sfarsitul secolului al XVIII-lea si o mare parte din secolul al XIX-lea. Artele plastice ilustreaza foarte bine curentul acesta, prin pictorii celebri din perioada romantismului, ale caror creatii sensibilizeaza iubitorii de arta. Exprimarea sentimentelor devine primordiala pentru aceasta miscare, care la inceput era doar o modalitate de impotrivire la rationalism, curentul dominant pentru perioada neoclasica. Desi specifice rationalismului ii sunt ratiunea si obiectivitatea, odata cu aparitia primelor idei romantice, lucrurile se schimba si romantismul ia amploare, devenind o importanta miscare culturala.
Prin romantism, artistii elimina constientizarea clara a realitatii, iar creatiile acestora se bazeaza pe imaginatie, sensibilitate, avand ca inspiratie personalitati istorice complexe, carora le atribuie o frumusete stranie. Astfel, pictorii celebri ai Renasterii au avut o abordare noua a creatiei, prin intermediul libertatii de exprimare, care domina miscarea, fara exigentele rationale specifice neoclasicismului, natura capatand o importanta deosebita, alaturi de temele medievale, ilustrate in cea mai artistica maniera posibila. Desi romantismul a aparut ca o impotrivire a neoclasicismului, asa cum afirma istoricul si esteticianul Giulio Carlo Argan, ambele miscari au ca scop infrumusetarea realitatii, diferind modul de a o face, neoclasicismul apeland la obiectivitatrea, iar romantismul la subiectivitate.
Unul dintre pictorii celebri ai romantismului este Francisco Goya y Lucientes, de origine spaniola, nascut in anul 1746, un nume reprezentativ pentru pictura spaniola si nu numai, fiind si un talentat creator de gravuri. In tablourile acestuia intalnim primele exprimari romantice in pictura, datand din perioada in care pictorul si-a pierdut auzul. Odata cu aparitia surzeniei, Goya se izoleaza si isi exteriorizeaza sentimentele in lucrarile sale, intr-o maniera unica. Aceasta perioada este considerata apogeul creatiilor sale, dominate de teme triste, inspirate din realitatea epocii, motiv pentru care sunt cunoscute precum „picturi negre”.
Maniera dramatica a pictorului de redare a realitatii este evidenta in cele 14 scene pictate intre anii 1821-1823, printre care se afla „Saturn devorându-si copiii” si „Doi bătrâni mâncând supă”. Impactul creatiilor lui este deprimant, considerate de-a dreptul macabre pentru unii, dar valoarea lor este unica, fiind precursorul picturii moderne si o sursa de inspiratie pentru urmasii sai.
Printre pictorii celebri ai romantismului din Germania se afla Caspar David Friedrich, nascut in anul 1774. In tablourile sale se poate observa interesul vadit al pictorului pentru contemplarea naturii, peisajele pictate de el fiind inspirate de nordul Germaniei. Astfel, natura artistului este de o frumusete deosebita, unica, putand intalni in picturile sale ceata diminetilor, apusul soarelui, copaci, dealuri sau elemente religioase. Extrem de important la Caspar este modul de ilustrare a religiei. De exemplu, in pictura „Crucea de pe munte”, crucea nu reprezinta elementul fundamental al tabloului, fiind mult mai importanti copacii de brad sau muntii. Astfel, artistul imbina, printr-o putere creatoare desavarsita, dragostea profunda fata de religie cu dragostea fata de natura Germaniei, rezultand opere originale si valoroase, cu toate ca alti artisti era concentrati pe expunerile religioase in prim plan.
Pentru Franta, un pictor celebru romantic este Ferdinand Victor Eugène Delacroix, nascut in apropierea Parisului, in anul 1798. Primul sau tablou este pictat la varsta de 24 de ani, in anul 1822 si se numeste „Dante si Virgiliu intrând în infern”. Acest tablou impresioneaza prin corpurile dezgolite de femei si barbati, a caror durere se poate citi pe chip, inspirate din „Infernul” lui Dante. Asemeni intregii arte a lui Deacroix, in care culoarea este fundamentala, si in acest tablou se ilustreaza intr-o maniera deosebita tristetea oamenilor care incearca sa se urce in barca.
La varsta de 32 de ani acest pictor celebru al romantismului realizeaza opera „Libertatea conducând poporul”, un tablou desavarsit, inspirat din revolutionarii anului 1830. Este considerat o pictura reprezentativa pentru curentul romantic, fiind singura creatie de inspiratie politica din opera artistului. Libertatea este sugerata de figura dominanta a tabloului, femeia care tine o arma intr-o mana si steagul Frantei in cealalta mana, intreg tabloul facand o puternica trimitere la poporul care se razvrateste impotriva conducerii.
Alaturi de Delacroix, un alt pictor celebru al romantismului francez este Théodore Géricault, nascut in anul 1791, inspirat, in creatatii sale de vremurile tulburi prin care trece Franta in acea perioada. O creatie a sa apreciata, pentru care primeste si medalia de aur este pictura „Ofiter de vânători din garda imperială”, realizata in anul 1812, in care este prezentat un eroic ofiter, ce facea parte din garda lui Napoleon. Prin pozitia pe care o are acest ofiter, este sugerat faptul ca acesta da semnalul de atac, amintind de bataliile victorioase. De asemenea, pictorul iese din tiparul epocii, prin orientarea catre o singura scena si nu catre intreaga lupta, asa cum se proceda atunci.
Inspirat din accidentul vasului de razboi regal „Meduza”, care se loveste de o stanca, in anul 1816, pictorul realizeaza „Pluta Meduzei”, la care lucreaza o perioada de noua luni. Impresionat de povestea naufragiatilor, dedicatia pictorului pentru a crea un tablou impresionant il determina sa discute cu acestia, pentru a intelege mult mai bine trairile lor atunci cand se lupta pentru supravietuire. In tablou este prezentata scena in care naufragiatii vad nava care urma sa ii salveze, ramanand o opera valoroasa a romantismului.
Printre pictorii celebri ai romantismului din Anglia se numara John Constable si Joseph Mallord William Turner. Primul se naste in anul 1776 si este pasionat de natura si de peisaje, ceea ce se poate observa cu usurinta in lucrarile sale. Din nefericire, desi a fost un pictor apreciat, lucrarile sale nu au fost foarte solicitate, bucurandu-se de mai mult succes in Franta, decat in Anglia. Printre picturile sale se afla „”The Hay Wain” sau „Dedham Vale”, prin care artistul obtine recunoastere. Picturile sale in acuarele au fost inspiratoare pentru numerosi artisti, precum este creatia „Stonehenge”, din anul 1835.
Celebrul pictor romantic Joseph Mallord William Turner s-a nascut in anul 1775 si impresioneaza prin peisajele sale marine, realizate printr-o cromatica unica, asa cum este tabloul din anul 1796, numit „Pesacari pe mare”. Impresionat in urma celor doua excursii facute in Italia, pictorul creeaza o serie de scene, cunoscute drept „Venetii”, care sunt de o frumusete nemarginita, invaluind privitorii intr-o atmosfera ce domina peisajul, cu elemente impresioniste. Aceasta mare personalitate artistica, alaturi de ceilalti pictori celebri ai romantismului, au indreptat pictura catre o directie a sentimentelor si a trairilor profunde, printre care se afla si sentimentul de melancolie, ce ofera posibilitati felurite de abordare a lumii.