Acum nu foarte multa vreme pictura “Opt Elvis” a lui Andy Warhol, ce reprezinta opt imagini ale marelui cantaret Elvis Presley, a fost vanduta pentru suma de aproximativ 100 de milioane de dolari. Astfel, controversatul artist, de multe ori criticat pentru aparenta sa superficialitate, avea sa intre intr-un club select al operelor vandute pentru sume uriase. Astfel, reprezentantul curentului Pop Art avea sa se alature unor nume precum Pablo Picasso, Vincent Van Gogh sau Auguste Renoir.
Andy Warhol si-a inceput existenta intr-un mod care nu parea sa promita foarte mult. Nascut in 1928 intr-o familie saraca de imigranti din Slovacia de astazi, viitorul pictor de succes nu a avut parte de o copilarie foarte fericita, desi in acesti ani se va forma artistul de mai tarziu. Afectat de o boala a sistemului nervos, micul Warhol si-a petrecut mare parte din primii ani in pat; mai tarziu va deveni ipohondru, temandu-se constant pentru sanatatea sa. In singuratatea micii locuinte din Pittsburgh el va deveni foarte atasat de mama sa, neavand niciodata amici apropiati de varsta sa. Obisnuia sa colectioneze fotografii cu vedetele de cinema ale vremii, alaturi de care isi crea propria lume a viselor, lume care se va dovedi hotaratoare mai tarziu.
Si-a inceput cariera devreme, dupa ce a urmat o scoala cu profil artistic. Prima slujba a lui Andy Warhol era cea de a ilustra reclame ce urmau sa apara in diverse reviste ale vremii. Tanarul s-a remarcat imediat prin talentul si ingeniozitatea sa, fapt care l-a ajutat sa cunoasca si alti artisti cu interese asemanatoare. A experimentat in diverse domenii artistice, organizand primele expozitii prin anii 1950.
Daca alti artisti criticau din tot sufletul cultura de consum din Statele Unite, precum si cea a idolatrizarii vedetelor, Andy Warhol a imbratisat acest fel de viata cu tot entuziasmul. Lucrarile sale prezentau portretele unor vedete de prima mana, precum cele ale lui Marilyn Monroe si ale lui Elvis, probabil cele mai faimoase. In arta lui se resimte puternic influenta creatiilor cu scop comercial, ea incluzand marci cunoscute de produse, chipuri de vedete si simboluri ale stilui de viata american; orice, de la o cutie de supa la un scaun electric putea sa devina o sursa de inspiratie.
Prin arta sa, Andy Warhol a pus criticii la grea incercare. Dupa ce a prezentat o expozitie cu tematica de supermarket, in care mai multi artisti au creat toate obiectele obisnuite intr-un centru comercial, s-a lansat dezbaterea legata de limitele artei. Doar simplul fapt ca un obiect, fie el cat de banal, era creat de un artist il transforma neaparat intr-o lucrare artisitica? Insa lui Warhol nu ii pasa, el dorea cele “15 minute de faima”, expresie care ii apartine. Artistul insa a avut parte de mult mai mult, bucurandu-se de succes pana la sfarsit.
In 1968, Andy Warhol a avut parte de o experienta care avea sa il marcheze pana la capatul vietii; Valerie Solana, o feminista extremist, i-a impuscat pe Warhol si pe un amic al lui pentru a opri puternica influenta a acestuia. Artistul a fost ranit destul de grav, urmarile fiind resimtite multa vreme dupa aceea, atat cele fizice, cat si psihice. In ciuda dificultatilor, regele Pop Art-ului devenea tot mai faimos, primid comenzi de portrete si desene atat de la personalitati, cat si de la companii, precum BMW. Se spune chiar ca a pictat o replica in marime naturala a unei masini in doar putin peste 20 de minute, fapt deloc incredibil.
Andy Warhol i-a multumit pe tot cei care ii cereau comenzi, facand portrete atat pentru vedete de prim rang, precum Mick Jagger sau Liza Minelli, dar si pentru sahul Iranului si rudele sale. Pictorul de origine umila era acum bogat si faimos, avand prieteni cu nume rasunatoare. Evolutia spectaculoasa i-a permis sa experimenteze in domeniul filmului (avand un plamares impresionat de cateva zeci de filme), al muzicii si al literaturii; intre timp se parea ca talentul este mostenit in familie, fiul unuia dintre fratii sai devenind un ilustrator faimos de carti pentru copii.
In ceea ce priveste adevarata personalitate a pictorului, aceasta ramane pentru multi o enigma. Comportamentul exuberant, dragostea pentru faima, stilul aparte de a se imbraca, acestea sunt elementele principale cunoscute de publicul larg. O cercetare mai aprofundata arata insa ca Andy Warhol era mult mai complex decat dorea sa para in fata presei, in fata carora dadea adevarate spectacole de aparenta superficialitate si ingenuitate. Destul de apropiat de familie si dedicat catolicismului, artistului ii placea sa mearga des la biserica. In schimb, in viata personala a fost un singuratic, neavand niciodata vreo relatie de vreun fel; unii au presupus ca era homosexual, bazandu-se pe unele picturi ale sale dedicate fizionomiei masculine, dar ca isi reprima dorintele din cauza religiei. Familia infirma zvonurile.
Oricum ar fi, e putin relevant; Andy Warhol a murit in 1987 luand cu sine toate secretele pe care le-a tinut departe de presa pe parcursul vietii. A avut parte de o inmormantare extravaganta, cu un sicriu de lux si o toaleta in stilul sau binecunoscut. Si tot in stilul caracteristic si-a donat aproape toata averea pentru crearea unei asociatii de sprijinire si incurajare a artei. Astfel, a ramas in memoria colectiva exact asa cum si-ar fi dorit.