Pictorul Arshille Gorky (nascut sub numele de Manung Adoian) este unul dintre reprezentantii de seama ai suprarealismului, alaturi de Joan Miro, Salvador Dali sau Paul Dalvaux. El este fiul unui tata armean, care s-a stabilit in Statele Unite la inceputul secolului al XX-lea. Se pare ca mama lui va muri in capitala Armeniei, la inceputul primului razboi mondial. Manung, alaturi de una dintre surorile sale va locui in Statele Unite. In 1935, el isi va schimba numele in Arshille Gorky, datorita faptului ca il aprecia foarte mult pe scriitorul rus Maxim Gorki.
In anii tineretii, Arshille va studia pictura in New York si va deveni profesor in aceasta disciplina in acelasi oras. Inca de atunci, isi va castiga o reputatie de pasionat extrem, fortandu-si elevii sa dea cat mai mult posibil pentru realizarea unor lucrari perfecte.
Principalele sale influente in pictura sunt Cezanne, pe care-l aprecia drept cel mai complet pictor din istorie si Picasso. Mai tarziu, ii va idolatriza pe Miro si pe Matta, de la care se va inspira in urmatoarele sale lucrari. Dupa parerea sa, cubismul este un curent artistic ce reprezinta un precursor pentru suprarealism.
Picturile lui Arshille Gorky sunt foarte abstracte si dificil de inteles, asta datorita numeroaselor interpretari pe care curentul suprarealist le comporta. Pe langa organele interne pe care le prezinta pe panza, mai vorbim despre peisaje cu un accentuat aspect psihologic, dar si imagini statice sau plante desprinse parca din filmele horror care vor marca anii ’50-’60.
Pictorul va avea parte de multe intamplari tragice. La mijlocul anilor 1940, atelierul sau va fi mistuit de un incendiu, astfel pierzandu-si majoritatea operelor. In 1947, va fi diagnosticat de o boala grava, cancer, iar un an mai tarziu va avea un grav accident rutier. In 1948, sotia sa se va sinucide din cauza tuturor problemelor pe care cuplul le avea. In acelasi an, Arshille se va spanzura, nemaiputand sa suporte toate durerile pe care le simtea.
Pe langa mostenirea pe care a lasat-o lumii intregi si mai ales curentului suprarealist, artistul a influentat foarte mult si arta abstracta americana. Fara doar si poate ca cea mai importanta creatie a lui Gorky este tabloul „Ficatul, pieptenul cocosului”, o lucrare cu vadite inspiratii de la Picasso. In prezent, ea poate fi admirata la un muzeu din Paris, unde se afla de la sfarsitul anilor 1940. Nu in ultimul rand, Arshille Gorky a fost numit printre cei mai de seama reprezentanti ai expresionismului abstract.
In prezent, multe dintre picturile artistului pot fi regasite la Galeria Gagosian, din New York. Acestea se remarca prin liniile subtiri folosite la crearea tablourilor, favorizand astfel o estetica mai dinamica a acestora. Se spune ca Arshille s-ar fi inspirat din diferitele peisaje pe care le remarca in fiecare zi, din viata de la tara. Astfel, el asternea pe panza atat imagini cu locuri din natura (lucrarile cunoscute drept operele pastoralele ale lui Gorky), cat si imagini din viata de oras, cele din urma fiind semnificativ mai putine. Cu toate acestea, au existat si lucrari in care se poate observa emotia intensa pe care pictorul o traia, sentiment care ii va marca operele de referinta.
Demn de stiut este faptul ca Arshille isi realiza lucrarile in natura, iar, odata ce revenea acasa, le usca lasandu-le cateva ore in cada baii sale. Rare erau momentele in care mai adauga unele lucruri picturilor sale.
Se pare ca pana in anul 1947, Gorky realizase aproximativ 30 de opere importante. Cu un an inainte de moarte, el va realiza ultima sa expozitie, intitulata sugestiv „1947”. Aceasta este una dintre cele mai notabile prezentari din cariera sa, deoarece contine toate acele elemente care l-au facut pe Arshille celebru si l-au pastrat in memoria colectiva pana in prezent.
Opere importante ale lui Arshille Gorky: „Cascada”, „Jurnalul unui seducator”, „Gradina din Sochi”, „Agonia”, „Pe timp de noapte”, „Enigma”, „Nostalgia”, „Limita”.
Cu toate ca a avut un destin tragic, marcat de suferinte profunde pe toata durata vietii sale, artistul Arshille Gorky a lasat in urma sa o mostenire importanta, atat pentru tara in care s-a stabilit inca din copilarie, America, dar si pentru restul umanitatii. Operele sale, marcate de o profunda sensibilitate, dar si de un suprarealism dus la extrem, il pastreaza viu in memoria iubitorilor de arta de pretutindeni, iar contributiile sale aduse pentru largirea orizontului curentului pe care l-a reprezentat cu succes sunt de o mare importanta. Operele sale prezinta atat peisaje din natura statica, dar si portrete umane, in special feminine, cat si anumite stari de angoasa, neliniste si chiar disperare. Practic, toate acele sentimente care-l macinau pe Gorky au fost asternute pe panza. Poate ca de aceea lucrarile sale au o valoare atat de mare in prezent.