Pictorul Aurel Popp s-a nascut in comuna Cauas (judetul Satu Mare) la 30 august 1879. Tatal sau era preot, si a decedat in 1882, lasand in urma sa patru baieti, dintre care cel mai mare avea 6 ani. Mama, vaduva, fara avere, a crescut singura copiii si s-a straduit sa-i invete carte pe toti.

Inca din clasele primare, urmate la scoala din comuna natala, Aurel Popp avea talent la desen. Primea in dar, de la colegi, gume si creioane, iar el desena pe bucati de hartie figuri de husari.

A urmat liceul din Carei, si aici s-a imprietenit cu poetul Ady Endre. In anul 1899, Aurel Popp se inscrie la Academia de Belle-Arte din Budapesta. Familia sa, fiind saraca, el se intretinea singur, hranindu-se cu ceea ce castiga muncind noaptea (scriind plicuri pentru niste firme comerciale, carand pachete la gara, sau lucrand la un cioplitor in piatra pentru monumente funebre).

Dupa doi ani de studiu, este bursier, iar in ultimul an de studiu, datorita rezultatelor bune obtinute, munca asidua i-a fost rasplatita cu o excursie in Italia, aici ramane impresionat de tehnica desenului lui Michelangelo, de uriasa ,,Judecata de apoi”.

Dupa terminarea studiilor, obtine diploma de profesor de desen, isi satisface stagiul militar, si petrece un an la Viena, vizitand cateva muzee.

A fost profesor suplinitor la o catedra din Huedin, apoi a lucrat ca desenator. La 1 septembrie 1905, a fost numit professor de desen la liceul Mihai Eminescu din Satu Mare, si preda pana la inceperea Primului Razboi Mondial (1914).

Datorita experientei pedagogice pe care a acumulat-o, in 1908 el publica o brosura intitulata ,,Despre situatia actuala artistica si de artizanat a orasului nostru”, precum si ,,Regulamentul cursului de arte plastice si artizanat”, cu principii noi despre arta. Aceste cursuri populare erau destinate ,,talentelor deosebite din orasul Satu Mare si din regiunea acestui tinut”.

In toamna anului 1910, s-a inscris la Academia Julian din Paris, pentru a continua studiile sale. Aici, pe langa studii, muncea si foarte mult (ca sa se intretina, si sa cumpere vopsele si materiale pentru pictura), cara saci, lazi pe cheiurile Senei. In aceasta perioada, el picteaza nuduri, dar ii vine ideea sa se orienteze si spre sculptura, astfel frecventeaza (la Academia Julian) si cursurile lui Paul Landovski (sculptor francez de origine poloneza). Castiga de multe ori premiul I pentru pictura si desen.

Pictura de Aurel Popp, Foto: galeriaquadro.ro
Pictura de Aurel Popp, Foto: galeriaquadro.ro

Indragostit de pictura, pleaca si viziteaza muzeele din Londra si Paris, apoi se intoarce la Satu Mare. Aici, amintindu-si de cateva schite facute intr-o mina de sare, este impresionat de munca, oamenii, lumina si lampile din mina. O parte din lucrarile sale prefigureaza vocatia lui pentru tema sociala.

Din 1908-1909 apare sculptura ,,Cusatoreasa” si desenul in creion ,,Proletarul”. In 1912, apar desenele facute de el intr-o mina de sare, apoi portrete, peisaje, nuduri.

In octombrie 1913, isi organizeaza prima expozitie, in atelierul lui din Satu Mare.

Reprezentative sunt cateva panze, despre omul chinuit si anume ,,Carator de nisip la Paris”, ,,Omul cu roaba”, ,,Baies in salina” etc.

Aurel Popp a fost pe front timp de patru ani. In Primul Razboi Mondial regimentul sau a participat la grele lupte pe frontul italian si un an de zile pe frontul rusesc. La 20 august 1919 a fost arestat la Budapesta de agentii politiei hortiste. Reuseste sa evadeze din inchisoare si se refugiaza la Viena, apoi in Cehoslovacia, si revine in Satu Mare. Doi ani sta iar in inchisoare, iar in 1921, in urma staruintelor lui Octavian Goga, pictorul este scos de sub ancheta, dar obligat sa se prezinte zilnic la politie.

Citește și:  Cele mai faimoase autoportrete in pictura

El duce iar o viata saraca, are trei copii, tablourile sale (care infatiseaza mizerie, motive antimilitariste) nu se vindeau. Tablourile sale prezentau aspecte sociale, triste, el a pictat: ,,Crucea vietii”, ,,Ciulinii”, ,,Egalite”, ,,Inmormantarea in Siberia”, ,,Noul Cristos”, ,,Pacat”.

La 23 februarie 1921, a fost deschisa la Cluj prima expozitie de arta plastica din Transilvania, de catre Gheorghe Bacaloglu, Emil Isac, Ioan Thorma si Aurel Popp (aici au fost expuse lucrari ale pictorilor romani, maghiari, germani).

Cu cele 32 de tablouri expuse (intre care compozitiile ,,Crucea vietii”, ,,Cain”, ,,Scaietii”, ,,Baies in salina”, ,,Proletar de pe Sena”, ,,In zadar”, ,,Inmormantare in Siberia”, ,,Taiatul lemnelor iarna”, ,,Caratorul de saci”, ,,Curtea minerului”) si numeroase portrete, peisaje, compozitii de gen si figuri de soldati, pictorul devine una dintre personalitatile artistice ale Transilvaniei.

In anul 1919, isi pierde slujba de profesor (i-a fost interzisa), pentru ca participase la revolutia socialista. Astfel, pictorul Aurel Popp isi face un atelier propriu de ceramica si faianta, dar si acesta i-a fost inchis de catre Municipalitatea din Satu Mare.

In anul 1933, a fost numit professor suplinitor la Scoala de Arte Frumoase din Timisoara. Aici realizeaza bustul lui Vicentiu Babes si I.G. Duca, dar dupa numai sase luni pleaca si de aici. Revenit la Satu Mare, el s-a oferit sa faca portretul lui Vasile Lucaciu si sa-i execute si un monument. Dar de aceasta data, pictorul intampina ostilitatile cercurilor oficiale (si anume artistului i s-a contestat public ,,ideea patriotica” care o exprima monumentul).

Dragostea duioasa fata de mama, sotia si familia sa se desprinde din portretele acestora: ,,Mama”, ,,Sotia”, ,,Familie” ale artistului. In 1941, artistul isi face autoportretul, in care el s-a infatisat aproape gol.

In cei patru ani de ocupatie hitlerista, el a pictat putin si rar. In aceasta perioada, atelierul sau a fost bombardat si peste 40 de tablouri au disparut, iar mai toate sculpturile sale, sparte.

La inceputul anului 1946, a pictat ,,Elanul”, iar in 1955 a pictat panze despre trecutul de lupta al poporului nostru: ,,Executia lui Horia”, ,,Gheorghe Doja” si ,,Avram Iancu vorbind motilor”. Din primul razboi mondial este pictura sa intitulata ,,Noul Cristos”.

Pictorul Aurel Popp s-a stins din viata la 8 august 1960.

In Piata Romana din Satu Mare se afla bustul de bronz al lui Aurel Popp, in apropierea atelierului memorial unde sunt expuse: picturi, sculpturi, fotografii, documente, obiecte personale ale artistului etc, iar Liceul de Arta (din acelasi oras) primeste denumirea Liceul de Arta Aurel Popp in anul 1999.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.