Costel Iftinchi este un artist complex. El face trecerea de la stilul naiv la cel modern cu o indemanare caracteristica artistului profesionist. ,,Costel Iftinchi reuseste sa extraga si sa redea ,,Icoana din sufletul lemnului”, este un sufletist care transforma materia in spirit. El este cel care prin ceea ce creeaza ne duce dincolo de material, ne duce spre infinit.” (Ioan Hadarig, sociolog)

Pictorul Costel Iftinchi s-a nascut la 4 octombrie 1967 in orasul Iasi.

A debutat in sculptura la Salonul de primavara al Asociatia Artistilor Plastici din Iasi (1998), apoi in pictura la Salonul de primavara al Artei Naive din Bacau (2001) si in arta fotografica la Targul International de Arta Vizuala din Bucuresti (2001). Prima lucrare de sculptura a fost un basorelief in lemn de tei intitulata ,,Drumul Vietii” (1994).

Pictorul Costel Iftinchi a fost membru la Asociatia Artistilor Plastici din Iasi (1998), membru la Fundatia Culturala Ethos din Bucuresti (2002) si membru la Asociatia Artistilor Fotografi din Romania (2005).

Participa la diferite expozitii cu lucrari de pictura precum: ,,La coltul Strazii” , ,,Fara cal”, ,,Toamna”, ,,Ultimul strop”, ,,Ciorba parlamentara”; sau sculpturi ,,Cersetorul”, ,,Nodul”, ,,Dupa chef”, ,,In gura lumii”, ,,Limba soacrei” si multe altele.

Cele mai importante expozitii nationale la care isi expune lucrarile Pictorul Costel Iftinchi sunt: Expozitia de la Salonul de primavara si de la Salonul de toamna de la Galeria Emil Alexandrescu (1998), Expozitia de grup cu tematica arta ecleziastica la Sala Gotica a Manastirii Sfintii Trei Ierarhi din Iasi (1999), Salonul National de Pictura ,,1 Decembrie” de la Casa Armatei din Alba Iulia (2000), Targul National de Arta Vizuala de la Teatrul National din Bucuresti (2001), Expozitia fotografica ,,Fara cuvinte” de la Galeria Casa Pogor din Iasi (2003), Salonul iesean de fotografie de la Centrul Cultural Francez din Iasi (2004), Salonul National de Arta Fotografica ,,Mihai Dan-Calinescu” din Craiova (2004), Expozitia jubiliara ,,15 ani de la infiintarea Asociatiei Artistilor Plastici de la Galeria Emil Alexandrescu din Iasi (2005), Salonul National de Fotografie Turistica de la Romexpo din Bucuresti (2006) si multe altele.

Dintre expozitiile de arta naiva fac parte: Expozitia Nationala de Arta Naiva de la Galeria de Arta Naiva din Pitesti (1998), Festivalul de Arta Naiva First de la Muzeul Satului din Timisoara (1999), Expozitia Nationala de Arta Naiva de la Galeria de Arta Naiva din Pitesti (1999), Expozitia Nationala de Arta Naiva de la Caransebes (2001), Expozitia Nationala de Arta Naiva ,,Saloanele Moldovei” de la Sala Victoria din Iasi (2002), Expozitia Nationala de Arta Naiva ,,Inviere si lumina” de la Centrul Cultural Dunarea de jos din Galati (2004), Salonul de primavara al Artei Naive de la Galeria George Apostu din Bacau (2005), Expozitia Nationala de Arta Naiva ,,Saloanele Moldovei” de la Palatul Culturii din Iasi (2006) etc.

Arta naiva, Costel Iftinchi, Foto: m.ziarulevenimentul.ro
Arta naiva, Costel Iftinchi, Foto: m.ziarulevenimentul.ro

Pictorul Costel Iftinchi are importante expozitii personale precum: Expozitia personala de la Galeria Emil Alexandrescu din Iasi (1998 si 1999), Expozitia personala ,,Din sufletul unui naiv” de la Galeria Casa Cartii din Iasi (2005), Expozitia personala de icoane sculptate ,,Iarta-ne, Doamne!” de la Casa Cartii din Iasi (2006).

Dintre expozitiile de icoane fac parte: Expozitia Nationala de Icoane ,,Craciunul si Anul Nou in Creatia Populara” de la Teatrul de Comedie din Bucuresti (1998), Expozitia Nationala de Icoane ,,Craciunul si Anul Nou in Creatia Populara” de la Teatrul National din Bucuresti (2000), Expozitia Nationala de Icoane ,,Craciunul si Anul Nou in Creatia Populara Contemporana” de la Palatul Parlamentului din Bucuresti (2001), Expozitia Nationala de Icoane ,,Patimile si Invierea Mantuitorului in Creatia Populara Contemporana” de la Palatul Parlamentului din Bucuresti (2002), Expozitia Nationala de Icoane ,,Icoana fereastra spre Dumnezeu” de la Centrul Cultural ,,Liviu Rebreanu” din Aiud (2005) si altele.

,,Costel Iftinchi dovedeste un simt artistic deosebit in ceea ce priveste tehnica lucrarilor sale. Lucrarile sale se remarca prin expresivitate, efect obtinut prin exacerbarea trairilor personajelor portretizate in operele sale. Unele elemente ale sculpturilor sale, ne duc cu gandul si la portretele din arta africana. Impresionanta este si varietatea de stiluri abordate in exprimarea artistica la pictorul Costel Iftinchi. Putem astfel enumera: arta naiva, icoane, masti, arta moderna.” (Arg.Dr.Florin George Topoleanu)

Incepand cu anul 1998, obtine numeroase premii printre care: Premiul II cu lucrarea ,,Lacrimi” la Salonul de primavara din Iasi (1998), Mentiune cu lucrarea ,,Limba soacrei” la Salonul de toamna din Iasi (1999), Mentiune cu lucrarea ,,Dansul ielelor” la Salonul de toamna (2000), Premiul III cu lucrarea ,Betivul” la Salonul de primavara din Iasi (2001), Mentiune cu lucrarea ,,Taranul” la Salonul de toamna din Iasi (2001), Premiul III cu lucrarea ,,Judecata” la Salonul de primavara din Iasi (2002), Premiul Special cu lucrarea de pictura ,,Noaptea Vrajitoarelor” la Festivalul de Arta Naiva din Timisoara (2002), Mentiune cu lucrarea ,,Dupa chef” la Salonul de toamna din Iasi (2002), Mentiune cu lucrarea ,,Firul banuitilor” la Salonul de primavara din Iasi (2003), Premiul II cu lucrarea de pictura ,,Ritualul mesei” la Salonul de toamna din Iasi (2003), Premiul I cu lucrarea ,,Ducandu-si crucea” la Salonul de primavara din Iasi (2004), Mentiune cu lucrarea de pictura ,,Toamna unui naiv” la Salonul de toamna din Iasi (2004), Premiul III cu lucrarea ,,Cersetorul” la Salonul de toamna din Iasi (2004), Mentiune cu fotografia ,,Vaporul” la Expozitia Nationala de Arta Fotografica Viitorul Marii Negre din Constanta (2004), Premiul II cu lucrarea de pictura ,,Ultimul strop” de la Salonul de primavara din Iasi (2005) etc.

,,Pictorul Costel Iftinchi dovedeste un real talent si originalitate in abordarea unor motive variate, cu semnificatii subtile, reusind sa transmita sentimente de o puritate remarcabila. Este un artist care incearca si reuseste sa comunice atat framantarile, cat si nobletea trairilor sale interioare” (Gheorghe Balaceanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.