Sandro Mariano di Vanni Filipepi – cunoscut drept pictorul Sandro Botticelli, s-a nascut la 1 martie 1444 sau 1445 (in functie de diferenta de calendar) in Florenta (Italia).

Viitorul pictor era cel de-al optulea copil al lui Mariano di Vanni Filipepi, de meserie tabacar, locuind in preajma manastirii Santa Maria Novella. In 1447, tatal lui Botticelli declara la cadastru ca fiul sau Sandro are 2 ani. Familia sa avea o stare materiala precara.

In 1458, tatal sau declara la cadrastru ca are 61 de ani, ca fiul sau Giovanni, de profesie camatar are 33 ani, fiul al doilea Antonio, aurar, are 28 ani, un alt fiu Simone viitorul cronicar Savona Rolian are 14 ani, si Sandro are 13 ani, ,,invata a citi si are o sanatate cam subreda”. In realitate, Sandro Botticelli nu invata carte, el era ucenic la un aurar. Tatal pictorului il trimisese sa invete meseria de aurar la fratele pictorului, pe nume Botticello.

In 1456, Botticelli face ucenicia in atelierul ilustrului Fra Filippo Lippi, si ramane in preajma lui, pana cand Fra Filippo pleaca la Spoleto, ca sa lucreze la fresca catedralei. Dupa plecarea acestuia, Sandro Botticelli va frecventa un timp atelierul pictorului Andrea del Verrocchio, unde il intalneste pe Leonardo da Vinci. In pictura lui Bottcelli se observa realismul lui Verrocchio.

In 1470, cand implineste 25 ani, documentele vremii atesta existenta unui atelier personal, unde pictorul Sandro Botticelli lucreaza impreuna cu ucenicul sau, tanarul Filippino. Aici apare prima sa lucrare ,,La Fortezza”. Peste doi ani, Botticelli se va inscrie in organizatia pictorilor florentini Sfantul Luca, si datorita lucrarilor sale (aprecieri datorate Familiei de Medici), el devine unul din marii pictori ai Florentei.

O alta lucrare a pictorului este imaginea ,,Juditei” de la Muzeul Uffizi, care exprima originalitatea sa, si il defineste pe Botticelli ca unul din cei mai mari pictori ai tuturor timpurilor, exprimand acel ,,aer de familie” specific operei sale.

Nasterea lui Venus, Foto: yogafoodtravel.wordpress.com
Nasterea lui Venus, Foto: yogafoodtravel.wordpress.com

Acum apar primele lui capodopere: ,,Primavara”, ,,Inchinarea magilor” (Muzeul Uffizi), ,,Pallas si Centaurul”, ,,Portretul lui Galiano de Medici”, ,,Portret de tanar” (se afla la Palatul Pitti din Florenta), care de fapt este un autoportret de tinerete al lui Botticelli (asa cum s-a vazut el insusi). In opera ,,Inchinarea magilor”, de asemenea a fost identificat autoportretul artistului, (un detaliu, cum ar fi partea inferioara a fetei, indeosebi barbia).

In 1473, Botticelli picteaza ,,Sfantul Sebastian” (Muzeul Dahlem). In Arhivele Catedralei din Pisa, in Cronica intitulata ,,Amintiri din anii 1469-1475” este mentionat faptul ca pictorul Sandro Botticelli a venit in orasul Pisa pentru a studia locul unde urma sa picteze la o comanda (a forurilor bisericesti din Pisa). Botticelli ar fi pictat o proba, primind 130 lire aur si 10 parale. Dar in final (nu i-a fost incredintata lui comanda), fresca de proba a fost distrusa in 1583.

Citește și:  Sindromul TATT (Tired all the time). Suntem “obosiţi tot timpul” pentru că suntem captivi în profesiile şi mentalitatea secolului XXI?

In 1480, Botticelli picteaza la biserica Ognissanti imaginea Sfantului Augustin. In 1481, tatal sau declara la cadastru: ,,Sandro di Mariano e pictor in varsta 33 de ani si lucreaza acasa cand doreste”.

Pictorul Sandro Botticelli pleaca la Roma, invitat impreuna cu alti pictori florentini, sa picteze frescele din Capela Sixtina. In 1482, moare tatal sau (este inhumat la Ognissanti). Pictorul pleaca apoi la Roma, este invitat (impreuna cu Ghirlandaio, Perugino, Piero Pollainolo) sa decoreze sala priorilor din Palazzo della Signora. Lucrarea nu a mai fost executata, doar pictorul Ghirlandaio a executat pe ,,Sfantul Zenovie”, care s-a pastrat.

In 1485 el picteaza ,,Madona intre cei doi Sfinti Ioan” (la Berlin in Muzeul Dahlem), lucrare care a fost destinata altarului Capelei Bardi de la Santo Spirito. Realizeaza apoi frescele de la ,,Chiasso Macerelli” (Paris, la Luvru), au fost comandate pictorului cu ocazia nuntii lui Lorenzo Tornabuoni cu Giovanna degli Albizi.

Sandro Botticelli; Venus si Marte, Foto: fineartamerica.com
Sandro Botticelli; Venus si Marte, Foto: fineartamerica.com

In 1491, cu ocazia unui concurs organizat pentru fatada Domului din Florenta, pictorul Sandro Botticelli este invitat impreuna cu Lorenzo di Credi, Perugino, Ghirlandaio si Alessio Baldovinetti, sa examineze cele 11 proiecte primite si sa-si dea verdictul. Din Arhivele de la Santa Maria del Fiore, reiese ca artistul primeste comanda de a desena mozaicul pentru jumatate din bolta Capelei Sfantului Zenobie, cealalta jumatate urmand sa fie executata dupa desenele lui Ghirlandaio si a fratelui sau Davide.

In 1492, moare Giovanni (fratele pictorului), si este inhumat la Ognissanti. In 1493, fratele pictorului, Simone, intors de la Neapole, se stabileste in casa lui Sandro, si va trai cu el pana la sfarsitul vietii. Ulterior el cumpara o proprietate in apropierea Florentei (cu o vila inconjurata cu vii, livezi, terenuri arabile, si o plantatie cu maslini).

Picteaza in 1496, ,,Sfantul Francisc” (lucrare care a disparut), apoi este invitat sa picteze villa di Castello a lui Lorenzo di Pier Francesco de Medici.

In 1498, pictorul Sandro Botticelli declara autoritatilor renta proprietatii cumparate in 1494, si de asemenea declara ca locuieste impreuna cu fratele sau, Simone, la nepotii sai Benincasa si Lorenzo Filipepi, in cartierul Manastirii Santa Maria Novella. Picteaza ,,Nasterea Mistica” (aflata la Londra, National Gallery).

Este invitat in 1504 de Comisia de conducere a lucrarilor Domnului, impreuna cu alti pictori, sa opinieze pentru un loc unde sa fie asezat ,,David” al lui Michelangelo.

In 17 mai 1510, pictorul Sandro Botticelli se stinge din viata la Florenta, si este inhumat la biserica Ognissanti (unde sunt si ceilalti membri ai familiei).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.