Pictorul Vincent Van Gogh s-a nascut la data de 30 martie 1853 in orasul Groot Zundert din Olanda, in aceeasi zi in care s-a nascut fratele sau, dar cu un an in urma. Vincent Van Gogh se trage dintr-o familie respectabila, care s-a stabilit in Olanda inca de la inceputurile acesteia. Van Gogh a mai avut inca sase frati, dar din pacate unul a murit la putin timp dupa nastere. A fost cel mai influentabil pictor post-impresionist, care a creat un sever impact emotional datorita culorilor vii si a contrastelor pe care le folosea in lucrarile sale.
Din pacate, acest geniu creator, care a dat multe capodopore poporului sau si nu numai, a suferit de diverse boli mintale, pentru ca in cele din urma sa-si ia singur viata la varsta de numai 37 de ani. In copilarie, Van Gogh nu visa in nici un caz sa devina pictor, el plecand spre Anglia, dorea sa devina pastor asemeni tatalui sau, ajungand totusi sa lucreze ca misionar in cadrul unei regiuni miniere din Belgia la doar 26 de ani.
Insa acea experienta s-a dovedit a fi prolifica pentru tanar, deoarece atunci avea sa inceapa sa schiteze primele sale portrete sau scene din viata de zi cu zi, ce reprezentau oameni din cadrul comunitatii locale si astfel in anul 1885 pune pe hartie prima sa creatie ce a avut un succes de amploare: „Mancatorii de cartofi”. A inceput cu culori mai sumbre, tonuri mai inchise, insa dupa mutarea la Paris, incepe sa descopere si impresionistii francezi, cu Paul Gauguin incepand chiar si o colaborare.
Pictorul Vincent Van Gogh il respecta si iubea enorm pe fratele sau Theo, mai ales ca acesta a fost singurul care a crezut in talentul sau si l-a sustinut pe cat posibil, atat emotional cat si financiar. In schimbul acestor investitii financiare, Vincent ii ofera fratelui sau multe dintre picturile sale, pentru a-l recompensa, considerandu-l si pe Theo un artist desavarsit fara de care nu ar fi realizat nimic. Din pacate, si acesta moare cu sase luni mai tarziu dupa ce se sinucide pictorul. Atunci cand a plecat la Haga pentru a face pe plac parintilor sai, lucrand in cadrul unei case pariziene de arta, numita Goupil, Van Gogh intra si pentru prima data in contact direct cu pictura si cu tot ce avea sa insemne pentru el desenul.
Atat cat avea timp liber, incerca din rasputeri sa viziteze toate muzeele din orase si sa studieze dintre operele cele mai apreciate. Fiind transferat ulterior la sediul galeriei Goupil, insa in Londra, Vincent Van Gogh trece printr-o teribila stare de singuratate, ducand o viata monotona si restrasa. Viata lui insemna doar munca, plimbari in parc, la muzee sau pe malurile Tamisei si lectura diverselor carti celebre. Odata cu scumpirea chiriei, tanarul se muta intr-o pensiune, moment marcat si de schimbarile sale emotionale, printre care pierderea interesului total fata de munca pe care o presta in cadrul galeriei de arta, urmat de o serie de gafe, precum intarzierea la program si nerespectarea clientilor, care a avut drept consecinta concedierea sa.
Se apuca apoi de studiul Teologiei, la care insa renunta din primul an, urmand ca apoi sa mearga la Bruxelles pentru a urma cursurile de predicator, a caror examen final nu-l trece. Dupa acest esec, tanarul nu renunta si se muta intr-o regiune miniera din Borinage, unde ii ajuta pe cei saraci si-i ingrijeste pe bolnavi, ajungand ca el sa doarma intr-o coliba si sa manance doar paine cu apa, datorita interpretarii gresite a Bibliei, pe care o citea zilnic. Renunta finalmente si la predica din cauza stilului de viata pe care incepea sa-l aiba si in cele din urma hotaraste sa urmeze o viata de artist.
Aceasta perioada vine cu si mai multe greutati datorita faptului ca Vincent intalneste o prostituata gravida si mama deja a unui copil cu care decide sa se casatoreasca, folosind-o pe parcurs ca muza, insa in cele din urma o paraseste datorita insistentelor fratelui sau Theo, motivul fiind ca trebuie sa se ocupe mai indeaproape de arta si sa nu-si mai risipeasca energia pentru o familie care nu este a lui. Asadar, Vincent ia inteleapta decizie de a se intoarce in sanul familiei, decizie urmata de o perioada neutra, in care Vincent Van Gogh picteaza sute de lucrari si ofera lectii de pictura apropiatilor, incepe sa cante la pian si citeste.
Dupa scurt timp, tatal sau moare, Vincent nu-si ia examenele de la Scoala de Arte Frumoase la care se inscrisese dupa decesul parintelui sau si asa hotaraste sa purceada catre Paris, unde doreste sa-si faca un nume in lumea artei, lucru pe care-l si reuseste, aici insa au sa se intample multe lucruri ciudate si daunatoare pentru persoanalitatea lui Vincent Van Gogh. Cazand prada nebuniei de-a lungul anilor, incepe sa o ia razna total, il ataca pe Gauguin cu briciul, insa la spital tot Vincent ajunge, deoarece isi taie urechea singur.
Datorita fratelui sau, Theo, care nu credea ca s-a vindecat, pictorul incepe sa mearga la doctor, pentru terapie. In tragica zi de 27 iulie 1890, Vincent Van Gogh iese din camera lui spre camp, ca sa picteze in natura, insa acolo isi scoate pistolul si se impusca, dupa care la numai doua zile moare. Pictorul Vincent Van Gogh a realizat mai bine de 2000 de lucrari, calculate la aproximativ 900 de picturi si peste 1100 de schite si desene, toate acestea ajungand sa fie printre cele mai apreciate lucrari chiar si in ziua de astazi. Desi a avut o viata zbuciumata si neinsemnata, moartea sa a generat un intreg sir de polemici care ulterior l-au plasat pe culmile succesului, ajungand sa fie considerat unul dintre ilustrii pictori pe care ni i-a dat viata, avand un loc de cinste in istorie.