Pisica domestica, ghemotocul de blana, cu mustati, care toarce cand e multumita, fara a tolera cel mai mic deranj, ramane, inca, o enigma, din punctul de vedere al originii ei. De multa vreme, specialistii in domeniu incearca sa stabileasca speciile salbatice din care se trage pisica, ultimele cercetari bazandu-se pe analiza AND-ului, acestea indicand ca istoria felinei incepe, aproximativ, dupa ultima glaciatiune, sau chiar mai inainte. In fapt, au fost necesare aproape 40 de milioane de ani pentru ca pisica sa evolueze (dintr-un mamifer preistoric, numit Miacis, ale carui fosile au fost gasite pe toate continentele din emisfera nordica) si sa devina animalul de companie pe care il stim astazi.

Pisica1

Domesticirea ei, dupa ultimele cercetari, s-a facut in jurul anilor 7500 – 7000 i.Hr., in China, si se leaga de faptul ca pisicile erau utile in starpirea rozatoarelor care distrugeau recoltele primilor agricultori, de cultivarea pamantului tinand primele forme de civilizatie din istorie. In Egiptul antic, in India, Persia, domesticirea pisicii a inceput prin anii 3000 – 4000 i.Hr., iar mai tarziu, impreuna cu negustorii, care calatoreau pe lungi distante, pentru a-si vinde marfurile, a ajuns in Grecia, pe teritoriul Imperiului Roman si in celelalte regiuni ale Europei.

In diversele culturi, de-a lungul timpului, simbolismul pisicii a fost extrem de eterogen, fiind venerata sau blamata, vazuta ca fiinta benefica sau malefica, in functie de religie, credinte, traditii. Acest fapt se poate explica prin raportare la comportamentul ei, cand bland, cand ascuns sau chiar agresiv. In budism, de exemplu, pisica este blamata, deoarece se spune ca, la moartea lui Budha, doar ea si sarpele nu au suferit, fiind asociata, de asemenea, pacatului si slabiciunilor care tin de viata pamanteasca. In China era considerata (si este, in continuare) un animal binefacator, ca si in India, unde intruchipa « beatitudinea » lumii animale, asa cum arata statuetele pastrate din antichitate.

In Egipt, zeita frumusetii si a fertilitatii, Bastet, era reprezentata ca « Pisica divina », ocrotitoare si binefacatoare a omului, expresie a luminii, a fortei si a sprintenelii. In cele mai multe culturi, in special pisicii negre (cea cu sapte vieti) i se atribuie puteri magice.

Pisica11

In mitologia romaneasca, despre pisica se povesteste ca s-ar fi nascut din manusa pe care Dumnezeu sau Noe ar fi aruncat-o pe arca, in vremea potopului, in urma soarecelui, care are in el « o picatura de duh dracesc » si care ar fi putut sa roada corabia lui Noe si sa distruga, astfel, toate vietuitoarele de pe Pamant, salvate pe corabie. Exista insa si legende care reliefeaza latura demonica a pisicii, care razbate in comportamentul fata de dusmanul pe care tocmai l-a doborat (soarecele) si din care, mancandu-l, a luat si ea ceva din substanta « draceasca ». In gandirea folclorica, o asemenea viziune vine sa echilibreze, in universul casnic, relatia cu celalalt animal domestic foarte apropiat omului – cainele – dar care, spre deosebire de pisica, nu este atat de alintat si ocrotit.

Citește și:  Evenimente care au marcat anul 2013, la nivel mondial

Revenind in lumea « reala », pisica se bucura, astazi, de toate beneficiile « prieteniei » cu omul. Este bine ingrijita, hranita si, drept recunostinta, ea ofera, prin atitudine, prin aspect, imaginea unui animal frumos, gratios, care nu a renuntat, insa, la o anumita independenta si la « orgoliu », in raport cu stapanul sau.

La ora actuala, numai in Europa sunt crescute peste 40 de milioane de pisici, iar in lume in jur 400 de milioane, in conditiile in care durata medie de viata a unei pisici este de 10-15 ani, ceea ce ar putea duce la concluzia ca a devenit « animalul de casa al secolului al XXI-lea ».

Pisica111

Recorduri ale pisicilor :

  • Recordul de varsta la pisici il detine un motan din Marea Britanie, care a trait 36 de ani ;
  • Cea mai grasa pisica (in medie greutatea unui astfel de animal fiind de 6-7 kilograme) traieste in Australia si are 12 kilograme (avand, de la bot, pana in varful cozii, o lungime de 96 de centimetri) ;
  • Pisica detinatoare a recordului la vanatoare de soareci este din SUA, cu o medie de trei soareci pe zi, intre 1963 si 1987 prinzand 28 899 de soareci, dupa cum a aparut stirea in revista Magazine GEO (si iata ca, in lume, se fac si astfel de statistici, desi ar putea parea cel putin bizare) ;
  • La distantele parcurse, recordul il detine un motan care a strabatut 700 de kilometri, in patru luni, pentru a-si regasi stapanii, iar in privinta altitudinii, recordul este al unei pisici ajunsa la altitudinea de 4 478 de metri, insotind o echipa de alpinisti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.