Un reprezentant important al pisicilor salbatice din Asia Centrala, Mongolia, Tibet, Iran, China de Vest si Nord-Vest, Kazakhstan, Caucaz si Siberia este felina manul care este destul de mica, de talia unei pisici domestice si usor de domesticit. Prefera regiunile de stepa, pantele forestiere, stancoase, cu aluviuni, dar si zonele semi-desertice, cu arbusti si tufisuri, insa in ultimii ani arealul sau s-a redus foarte mult, lucru ce a facut ca exemplarele sa apara izolat.

Pisica manul (Felis manul), Foto: tieba.baidu.com

In lunile de iarna pisica manul are blana deasa si lunga astfel incat podoaba corporala este luxurianta, aspectul ei este grasut si solid. Are capul mic, turtit si pufos, coada si picioarele scurte. Ochii sunt mari si migdalati, au forma convexa si irisul de culoare galbena, prezinta o a treia pleoapa – o membrana care ii protejeaza ochii de impuritati si uscaciune. Daca este privita din fata pare ca ar avea fata ca a unei bufnite. Botul este scurt, iar urechile sunt largi, triunghiulare si acoperite cu par. Blana este foarte pufoasa, are fire de par negre in nuante diferite, gri, galben-ocru si albe, astfel incat pare ninsa si moale ca o pisica persana. Unele fire de par sunt atat de lungi incat masoara si 6-7 cm.

Corpul sau este destul de mic, are lungimea de 60 cm si greutatea de 2-4,5 kg.

Membrele anterioare si posterioare sunt scurte, imblanite si terminate cu degete prevazute cu gheare curbate si ascutite.

Pisica salbatica manul in mediul sau natural, Foto: felids.wordpress.com

Pisica manul are obiceiul sa scoata sunete guturale ce pot fi asemanate cu un sforait sau cu un strigat de bufnita, dar si anumite sunete mai ascutite tinand buzele aproape inchise care sunt mult mai stridente decat un mieunat.

Are un stil de viata crepuscular, nocturn, vaneaza seara si dimineata in zori.

Isi face vizuina in crapaturile stancilor sau ocupa adaposturi de marmote. Se hraneste cu mamifere rozatoare, pasari, popandai, iepuri, potarnichi, veverite si alte animale de dimensiuni mici.

Perioada de reproducere la aceasta specie este in lunile februarie-martie. Femela se imperecheaza o data pe an si face de obicei 3-5 pui. Puii apar in lunile aprilie-mai si in primele zile sunt neajutorati si orbi, sunt dependenti de femela-mama. La nastere au greutatea de 300 g si lungimea corpului de 12 cm. Se dezvolta destul de repede, dupa 10-12 zile incep sa vada, iar la 3-4 luni deja pot sa-si vaneze prada singuri. Ajung la maturitatea sexuala la varsta de 10 luni.

Speranta de viata la pisica manul este de 11-12 ani. Ca specie este destul de rara, pe cale de disparitie, are denumirea stiintifica de Felis manul, face parte din ordinul Carnivora, familia Felidae.

Video – Pisica manul la vanatoare:

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here