Cele opt planete din sistemul nostru solar sunt impartite in doua grupuri: planete interioare si exterioare. Planetele interioare sunt primele patru planete aflate cel mai aproape de soare, adica: Mercur, Venus, Pamant si Marte. Planetele exterioare sunt: Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun. Planetele interioare si exterioare sunt despartite de centura de asteroizi, care este o regiune a spatiului unde pot fi gasiti mii de asteroizi. Planetele interioare si cele exterioare sunt caracterizate de diverse trasaturi. Cele patru planete interioare sunt numite planete terestre deoarece au o suprafata solida si sunt asemanatoare cu Pamantul. Aceste planete sunt compuse din metale grele, cum ar fi nichel si fier, si au sateliti putini sau deloc.
Mercur, cea mai mica planeta, nu are sateliti si este compusa in principal din fier si nichel. Aceasta este una dintre cele mai dense planete din sistemul solar. Venus, cunoscuta pentru luminozitatea sa, are o suprafata stancoasa, similara cu cea a Lunii, care este ascunsa de atmosfera sa galbena si groasa. La fel ca Mercur, Venus nu are sateliti. Pamantul este o planeta stancoasa cu un nucleu topit, o atmosfera care permite vietii sa prospere si un singur satelit. Ultima planeta interioara, Marte, are doi sateliti, numiti Phobos si Deimos. Aceasta este o planeta stancoasa cu o culoare rosiatica, care este cauzata de o concentratie ridicata de fier in rocile care alcatuiesc suprafata.
Planetele exterioare, numite si planete joviene sau giganti de gaz, sunt planete gazoase care nu au suprafete solide si au nucleuri lichide. Planetele exterioare sunt atat de mari in comparatie cu cele interioare, incat ele compun 99% din masa obiectelor ceresti care orbiteaza in jurul soarelui. Toate planetele exterioare au inele, desi inelele lui Saturn sunt cele mai usor de observat. Planeta Jupiter este diferita pentru mai multe motive. In afara de faptul ca este cea mai mare si mai masiva planeta din sistemul solar, aceasta este, de asemenea, planeta care are cei mai multi sateliti (63 descoperiti pana acum). Inelele lui Jupiter sunt foarte vagi si foarte dificil de vazut.
Saturn este cunoscuta cel mai bine pentru sistemul distinctiv de inele, care poate fi vazut de pe Pamant cu ochiul liber. Uranus, care este singura planeta ce se roteste pe dimensiunea ei, are 27 de sateliti cunoscuti. Multi sateliti au nume din mitologie, insa satelitii lui Uranus sunt botezati dupa personaje din lucrarile lui Shakespeare si Alexander Pope. Neptun este ultima planeta exterioara si ultima planeta din sistemul solar. Cu numai 13 sateliti, aceasta este planeta cu cei mai putini sateliti dintre toate planetele exterioare.