Exista multe criterii care sunt necesare pentru a explica ce este o planeta pitica. Cum se pot defini aceste planete pitice? Uniunea Astronomica Internationala defineste o planeta pitica in felul urmator: “…este un corp ceresc care orbiteaza in jurul unei stele, care este indeajuns de masiva pentru a fi rotunjita de propria gravitatie, dar nu a curatat regiunea invecinata de alte obiecte si nu este un satelit”. Mai simplu spus, o planeta pitica trebuie sa aiba o masa suficienta pentru a-si depasi forta de compresie si pentru a atinge echilibrul hidrostatic. Termenul a fost adoptat in anul 2006, ca parte a unei modalitati cu trei componente de a clasifica corpurile care orbiteaza soarele. Acest lucru a fost necesar datorita unei cresteri in ceea ce priveste numarul de obiecte trans-neptuniene descoperite, care erau similare ca marime cu Pluto. Un alt motiv a fost descoperirea lui Eris, care este mai mare decat Pluto.

Conform noului sistem de clasificare, corpurile care sunt indeajuns de mari pentru a elimina alte obiecte de pe orbita lor sunt definite ca planete. La celelalt capat al spectrului, acele corpuri care nu sunt indeajuns de masive pentru a fi rotunjite de propria gravitatie sunt definite ca fiind corpuri mici din sistemul solar. Planetele pitice se afla intre acestea. Exista unele controverse cu privire la sistem, care se bazeaza in principal pe o lipsa de observare a unora dintre planetele pitice.

Citește și:  Vezi ce acte sunt necesare pentru buletin

In prezent, exista patru planete pitice: Eris, Makemake, Haumea si Ceres. Doar Ceres a fost observata suficient pentru a se potrivi fara indoiala in aceasta categorie. Uniunea Astronomica Internationala a decis in unanimitate ca obiectele trans-neptuniene fara nume, cu o magnitudine absoluta mai stralucitoare decat +1 (si un diametru delimitat matematic de cel putin 838 kilometri) sa fie considerate planete pitice.

Este posibil sa existe inca cel putin 40 de obiecte in sistemul solar care sa fie planete pitice. Cand centura Kuiper si discul imprastiat vor fi pe deplin explorate, s-ar putea sa fie gasite aproximativ 2250 de planete pitice (asta fara a se lua in considerare norul Oort). Este destul de usor sa intelegem ce sunt planetele pitice, insa potrivirea sistemului solar intr-un sistem cu trei nivele de clasificare se va dovedi tot mai dificila, pe masura ce cunostintele noastre despre univers se inmultesc si suntem capabili sa vedem tot mai departe in spatiu.

VIDEO:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.