Pelicanii sunt pasari ce inoata excelent si care se inrudesc cu gastele de mare, cormoranii, faetonii, corbii de mare, anhingele si fregatele. Se remarca prin aripile largi si faptul ca se hranesc mai ales cu peste. Au capacitatea de a zbura pe distante mari deasupra largului marii si de a prinde pestele facand plonjoane si scufundari extraordinare in apa. Majoritatea speciilor au penele impermeabile si oase ce contin un volum mai mare cu aer ceea ce le ofera posibilitatea de a pluti pe apa si a zbura cu usurinta.
Cele mai interesante specii de pelicani si alte specii asemanatoare:
Pelicanul cret este cel mai mare din Europa dar traieste si in Africa de Nord-Est si Asia de Sud si Sud-Vest. Are denumirea stiintifica de Pelecanus crispus si se remarca prin picioarele si labele plumburii si aripile cu pene negre pe margini. Are lungimea corpului de 1,6-1,8 m si greutatea de 10-13 kg deci este o pasare mare insa acest lucru nu o impiedica sa fie o excelenta zburatoare.
Cormoranul mare sau Phalacrocorax corbo traieste in estul Americii de Nord, Asia, Groenlanda de Sud si regiunile de coasta din centru pana in sudul Africii. Este o pasare mare cu picioare robuste si corpul aerodinamic, negru cu reflexii de bronz, poate ajunge la lungimea de 80-100 cm si greutatea corporala de cel mult 3,5 kg.
Pelicanul brun traieste in America Centrala, de Nord si de Sud, dar si in Caraibe. Are denumirea stiintifica de Pelecanus occidentalis si este o pasare partial migratoare. Are lungimea corpului de 1-1,5 m si greutatea de pana la 3,5 m. Are penajul pe partea din spate a gatului de un maro intens, iar pe fata pielea este verzuie.
Gasca de mare nordica populeaza zonele de coasta din nordul Oceanului Atlantic si Marea Mediterana. Are lungimea corpului de 80-90 cm si greutatea de 2,5-3 kg. Este o specie partial migratoare, cunoscuta cu denumirea stiintifica de Morus bassanus. Penajul este de un alb pur mai ales la aripi, iar capul si gatul sunt galbui. Gasca de mare nordica este adaptata perfect la plonjoane de la inaltime in apa pentru a prinde pesti – hrana sa preferata.
Fregata mare este o pasare foarte frumoasa, mai ales masculul impresioneaza prin penajul negru cu luciu verzui, ciocul subtire negru-albastrui si punga umflata din zona gatului. Traieste in zona tropicala a oceanelor Indian, Pacific si Atlantic. Are denumirea stiintifica de Fregata minor si poate ajunge la lungimea corpului de 80-105 cm si greutatea de 1-1,5 kg.
Foetonul cu ciocul rosu este o pasare migratoare care traieste in estul Pacificului, nordul Oceanului Indian si centrul Atlanticului. Are denumirea stiintifica de Phoethon aethereus si poate avea lungimea corpului de cel mult 78-81 cm si greutatea de 600-825 g. Masculul are penele din coada foarte lungi pe care le misca in aer ca pe niste panglici intr-un zbor curtenitor aerian pentru a impresiona femela.
Cormoranul cu mot dublu este o pasare partial migratoare cunoscuta cu denumirea stiintifica de Phalacrocorax auritus. Are lungimea corpului de 76-91 cm si greutatea de 1,5-2 kg si traieste in America de Nord, fiind singura specie de cormorani din acest areal fie el de coasta sau din interiorul continentului. Numele sau se refera la motul de pene de pe cap care apare la mascul in perioada lunilor de primavara.
Corbul de mare brun ,,populeaza” zona tropicala a oceanelor Pacific, Indian si Atlantic. Are denumirea stiintifica de Sula leucogaster si poate avea lungimea corpului de 64-74 cm si greutatea de 0,7-1,5 kg. Corbul de mare brun este o pasare care face scufundari spectaculoase in apa pentru a prinde pestii care inoata aproape de suprafata apei.
Anhinga indiana sau Anhinga melanogaster este o specie partial migratoare al carei areal este alcatuit din sudul si sud-estul Asiei, din Africa, Noua Guinee si Australia. Are lungimea corpului de 85-97 cm si greutatea de 1-2 kg. Se aseamana cu cormoranul si are obiceiul sa inoate cu capul si gatul deasupra apei.
Corbul de mare albastru este o pasare partial migratoare inrudita cu pelicanul. Traieste in regiunile de coasta din vestul Mexicului pana in nord-vestul Americii de Sud si in Insulele Galapagos. Are lungimea corpului de 80-85 cm si greutatea de pana la 1,5 kg. Poate fi recunoscut usor dupa labele de culoare albastru intens, coada ascutita si capul cu dungi dese. Are denumirea stiintifica de Sula nebouxii.
Cormoranul cu ochi albastri sau Phalacrocorax atriceps este o pasare partial migratoare din circumpolar Antarctica, Insulele Malvine si sudul Americii de Sud. Are lungimea corpului de 68-76 cm si greutatea de 2,5-3,5 kg. Prefera regiunile de coasta cu stanci abrupte din Insulele Malvine.
Cormoranul nezburator este o specie nemigratoare care apare doar in Insulele Galapagos. Are denumirea stiintifica de Nannopterum harrisi si poate ajunge la lungimea corpului de 89-100 cm si greutatea de 2,5-4 kg. Are picioare robuste, penajul negricios si aripile cu pene de lungimi diferite si colorit negru-maroniu.