Premiul Nobel pentru literatură 2024 a fost anunţat astăzi, 10 octombrie, de către Academia Suedeză. Acesta a fost acordat scriitoarei sud-coreene Han Kang, “pentru proza ei poetică intensă, care se confruntă cu traume istorice și expune fragilitatea vieții umane”, după cum se spune în motivaţia juriului care a făcut selecţia şi a decis câştigătorul. În comunicatul de presă al Academiei, se mai subliniază că Han Kang exprimă, prin opera sa, “o conștientizare unică a legăturilor dintre trup și suflet, vii și morți, iar în stilul ei poetic și experimental a devenit un inovator în proza contemporană”.
Se pare că, pentru mulţi (cititori pasionaţi, scriitori, critici, specilaisti în domeniul literaturii), această alegere a fost o surpriză, pe lista “favoriţilor” pentru Premiul Nobel, la casele de pariuri (pentru că, da, se pariază şi pentru aşa ceva) aflându-se alte nume, precum scriitoarea chineză Can Xue, scriitorul australian Gerald Murnane, prozatorul japonez Haruki Murakami (“eternul” candidat la Premiul Nobel) etc.
Cine este Han Kang, câştigătoarea Premiului Nobel pentru literatură 2024?
Han Kang este o scriitoare sud-coreeană, cunoscută la nivel internațional mai ales prin romanul “Vegetariana” (2007), care i-a adus ”International Booker Prize”, în 2016, un premiu acordat pentru o scriere în limba engleză şi care recompensează “creativitatea, dezvoltarea și contribuția generală la ficțiune, pe scena mondială” a unui autor.
Născută pe 27 noiembrie 1970, în Gwangju, Coreea de Sud, Han Kang a crescut într-o familie de intelectuali. Tatăl său, Han Seung-won, este, de asemenea, un romancier respectat. La vârsta de 10 ani, familia ei s-a mutat în Seul, unde Han și-a continuat studiile.
Han Kang a studiat literatura coreeană la Universitatea Yonsei, una dintre cele mai prestigioase universități din Coreea de Sud. A debutat ca poetă, în 1993, publicându-și primele lucrări în reviste literare, dar ulterior s-a îndreptat spre proză, simțind o afinitate mai mare pentru acest gen.
Opera literară a lui Han Kang, pentru care a fost recompensată cu Premiul Nobel 2024
Opera lui Han Kang explorează teme legate de identitate, violență, alienare, deseori printr-o abordare introspectivă și filosofică. Scriitura sa este complexă și bogată în simboluri, captivând cititorii prin stilul minimalist, dar puternic emoțional.
Romanul “Vegetariana”
Romanul care a consacrat-o pe Han Kang pe plan internațional, „Vegetariana”, este un “studiu” psihologic (realizat cu mijloacele literaturii) al alienării și al respingerii normelor sociale. Povestea urmărește viața unei femei, Yeong-hye, care, după un vis tulburător, decide să devină vegetariană și să respingă orice formă de violență, inclusiv consumul de carne.
Decizia sa radicală este interpretată diferit de fiecare personaj din viața ei, dezvăluind complexitatea relațiilor interumane și a luptei interioare. Cartea este structurată în trei părți, fiecare povestită din perspectiva unei alte persoane: soțul, cumnatul și sora ei.
“Vegetariana” se construieşte în jurul unor teme precum opresiunea, corporalitatea și dezumanizarea. Romanul a fost foarte bine primit, iar traducerea în limba engleză (făcută de Deborah Smith) a câștigat Premiul Man Booker International (”International Booker Prize”), aducând-o pe Han Kang în atenția unui public larg, un prim pas spre Premiul Nobel.
“Copilul alb” (2016)
După succesul romanului “Vegetariana”, Han Kang a publicat “Copilul alb” (2016), un roman semi-autobiografic, care explorează tema durerii și a pierderii. Naratoarea, care este un alter-ego al autoarei, călătorește într-un oraș european (probabil Varșovia) și meditează la destinul surorii sale, care a murit la naștere. Stilul reflexiv al romanului atrage atenţia asupra fragilității vieții și asupra modului în care trauma personală este adesea împletită cu experiențele universale ale suferinței.
„Copilul alb” a primit recenzii pozitive, pentru stilul cu accente lirice și pentru modul delicat în care sunt tratate temele pierderii și introspecției.
Alte scrieri ale lui Han Kang
Publicat înainte de „Vegetariana”, romanul “Trecerea nopții” (2013) explorează suferința istorică a masacrului din Gwangju, din 1980, un eveniment traumatic din istoria modernă a Coreei de Sud, în care mii de oameni au fost uciși în timpul unui protest împotriva dictaturii militare. “Trecerea nopții” spune povestea unui băiat care este ucis în timpul revoltei și a familiei sale, care încearcă să se împace cu această pierdere. Romanul îmbină ficțiunea și faptele istorice pentru a examina consecințele violenței politice.
Pe lângă romane, Han Kang a publicat și povestiri și eseuri. Cărțile sale sunt adesea considerate dificile din cauza naturii lor intens emoționale, dar sunt apreciate pentru onestitatea lor brutală și pentru profunzimea psihologică.
În 2018, Han Kang a scris un text, intitulat “Dea Son, My Beloved”, o contribuţie la proiectul artistic “Future Library” (“Biblioteca viitorului”), al artistei scoțiene Katie Paterson, care își propune să colecteze o lucrare originală, a unui scriitor popular, în fiecare an, din 2014 până în 2114. Lucrările vor rămâne necitite și nepublicate până în 2114.
Traduceri în limba română ale operei lui Han Kang, scriitoarea laureată cu Premiul Nobel 2024
În afară de “Vegetariana”, au mai fost traduse, în limba română, până la acest moment, romanul “Disecţie” şi “Cartea albă” (toate in traducerea Iolandei Prodan), iar notorietatea adusă de Premiul Nobel 2024 va aduce, probabil, şi alte traduceri din opera acestei scriitoare sud-coreene.
“Disecție” (titlu original: “The Greek Coffin Mystery” sau “Ihoegye”, în coreeană) este un roman care continuă să exploreze temele recurente din opera scriitoarei sud-coreene, cum ar fi suferința, trauma, alienarea, în acest caz sub forma unei meditații profunde asupra morții și a existenței umane.
Romanul spune povestea unui tânăr artist care reflectează asupra vieții și a corpului uman, după ce este rugat să creeze o sculptură realistă, pentru o expoziție ce explorează conceptul de moarte. În timpul acestui proces, protagonistul începe să mediteze asupra propriei mortalități și asupra fragilității vieții, în special în contextul unei experiențe traumatice din trecutul său.
Trauma și violența sunt alte teme esențiale ale romanului, Han Kang reflectând în profunzime asupra modului în care violența lasă urme adânci în corp și în minte. Ca în multe dintre lucrările sale anterioare, Han Kang folosește imagini puternice pentru a explora concepte abstracte. Corpul uman este tratat atât ca “obiect artistic”, cât și ca o relicvă a traumei și a suferinței. Disecția, în sens literal, dar și metaforic, devine o modalitate de a dezvălui complexitatea emoțiilor și a experiențelor umane.
“Cartea albă”
“Cartea albă” ((în original: „The White Book”, “Hwin”, în coreeană) este un roman publicat de Han Kang în 2016, inspirat de un eveniment legat de viața autoarei – pierderea surorii mai mari, care s-a stins la doar câteva ore după naștere. Han Kang folosește această tragedie familială ca punct de plecare pentru o meditație asupra fragilității vieții și asupra modului în care absența și pierderea ii influențează pe cei rămași în urmă.
Structurat ca un jurnal de reflecții, organizat în capitole scurte, uneori aproape poetice, romanul este o încercare a naratoarei de a-și imagina viața neîmplinită a surorii sale, pe care o descrie drept o „fantomă albă”, ce bântuie familia. Fiecare capitol se centrează în jurul unui obiect, fenomen sau concept legat de culoarea albă – lapte, zăpadă, o floare albă, un bandaj, o haină de copil – culoare simbolică, pentru a exprima şi explora dualitatea viață și moarte, puritate și fragilitate, existență și inexistență.
Criticii au remarcat stilul său neobișnuit, care îmbină elemente de poezie, jurnal și eseu filosofic, și felul în care autoarea reușește să transforme o experiență personală într-o meditație universală asupra vieții și morții.
Han Kang, Premiul Nobel 2024 – o voce importantă în literatura contemporană
Stilul lui Han Kang este minimalist, dar bogat în semnificații. Ea folosește imagini puternice și simboluri, deseori încorporând descrieri detaliate ale naturii și ale corpului uman. Operele sale reflectă o căutare a sensului într-o lume brutală și incomprehensibilă. De asemenea, Han Kang explorează adesea traumele colective ale istoriei Coreei, precum și experiențe personale, legate de familie, pierdere și boală.
Han Kang, câştigătoarea Premiului Nobel 2024 (primul scriitor sud-corean căruia i-a fost oferit acest premiu şi a 18-a femeie din cele 117 Premii Nobel, acordate din 1901), este una dintre cele mai importante voci literare din Coreea de Sud și a reușit să atragă atenția internațională prin stilul său unic și prin explorarea unor teme complexe. Scriitura sa, incărcată de tăceri și subtext, sondează adâncimile psihicului și fragilitatea condiției umane.
Ceremonia în cadrul căreia va fi înmânat Premiul Nobel pentru literatură 2024 (precum şi premiile pentru alte domenii) se va desfăşura la data de 10 decembrie, ziua în care s-a stins din viaţă Alfred Nobel.