Marmosetul lui Geoffroy este un animal arboricol care traieste intr-o varietate de habitate, in padurile tropicale sau in padurile recent regenerate dupa exploatarile forestiere, dar si in savanele din estul Americii de Sud, mai ales in estul Braziliei. Prefera zonele cu paduri secundare, unde isi gaseste hrana din abundenta si se poate ascunde de animalele de prada. Cei mai mari dusmani ai sai sunt animalele carnivore mari, pisicile salbatice, serpii si pasarile rapitoare. Deseori acest animal este intalnit la gradinile zoologice unde i-a fost creat un paradis asemanator cu cel din mediul sau natural, are hrana preferata si loc suficient unde sa se joace, este protejat de pradatori si poate duce o existenta pasnica.

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 20-29 cm, greutatea de 300-360 g si lungimea cozii de 18-29 cm. Blana este mare, in nuante predominante de gri-inchis spre negru, in zona spatelui coloritul este galben-portocaliu, iar coada are numeroase dungi albe si gri. Capul si gatul sunt acoperite de blana alba, iar zona cefei si din jurul urechilor este gri spre negru. Membrele anterioare si posterioare sunt lungi si puternice, terminate cu degete groase prevazute cu gheare dure, mari si ascutite. Cu ajutorul lor si a dintilor incisivi sapa in trunchiurile copacilor, sau sar pe ramurile acestora mereu in cautarea hranei.

Callithrix geoffroyi, Foto: becuo.com
Callithrix geoffroyi, Foto: becuo.com

Aceste animale diurne sunt active toata ziua, iar noaptea dorm in scorburile copacilor. Dieta lor este asemanatoare omnivorelor, consuma diferite plante, fructe, flori, muguri de copaci, nectar de flori, dar si oua de pasari, artropode, insecte, pasari, broaste, soparle. In acest fel hrana sa este foarte variata si echilibrata, prin alimentele consumate isi asigura substantele nutritive necesare dezvoltarii normale a organismului dar si mineralele si vitaminele care ii ofera energia si o stare buna de sanatate.

Citește și:  Maimuța urlătoare roșie (Alouatta seniculus), o specie din America de Sud

Marmosetele sunt animale teritoriale, fiecare grup cuprinde masculi, femele si puii lor care traiesc pe o suprafata de aproximat 5 hectare. Masculii isi marcheaza zona prin substanta secretata de glanda perianala si prin excremente. Dupa imperechere femela are o perioada de gestatie de 4-5 luni dupa care naste 1-2 pui. La nastere masculul are obiceiul sa linga blana uda a puilor iar apoi sa-i inapoieze femelei pentru alaptare. Puii au la nastere cam 20% din greutatea mamei si sunt suficient de bine dezvoltati. La inceput sunt tinuti de femela pentru a fi alaptati mai des, apoi acestia se prind de blana deasa si mare, pe spatele ei. La varsta de 2 luni puii sunt intarcati, iar la 5-6 luni devin complet independenti. La varsta de 18 luni puii ajung la maturitatea sexuala, iar la varsta de 2 ani au marimea si greutatea exemplarelor adulte.

In conditii de captivitate speranta de viata la mormosetul lui Geoffroy este de 16 ani, iar in mediu sau natural mai mica, doar de 10 ani.

Marmosetul lui Geoffroy face parte din ordinul Primates, familia Callitrichidae si are denumirea stiintifica de Callithrix geoffroyi. Aceasta specie este vulnerabila, este considerata in pericol de disparitie datorita bolilor si distrugerii habitatului sau natural.

Video – Marmosetul lui Geoffroy (Callithrix geoffroyi):

https://www.youtube.com/watch?v=4KKiBf6Gn7o

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.