In ultimele decenii, avansul tehnologic fara precedent a determinat si o crestere direct  proportionala a nevoii de informare si de comunicare. In anii ’80, computerele de birou au facut posibila procesarea unui volum de informatie imens. In acelasi timp, a devenit tot mai evidenta nevoia unui computer mobil, a unui laptop, pe care utilizatorul sa il poata transporta cu usurinta si sa il acceseze de oriunde.

In 1979, William (Bill) Moggridge, un designer britanic, cofondator al companiei americane de design interactiv IDEO, din Silicon Valley, a realizat proiectul unui computer performant, care cantarea numai cinci kilograme. Acest prim laptop a fost construit de Grid Compass si utilizat, la inceputul anilor ’80, de NASA si in diverse unitati militare, fiind comercializat la un pret de 10 000 de dolari. Pentru invensia sa, Bill Moggridge a primit Premiul Prince Philip Designers, decernat de Royal Society of Arts, din Londra.

In 1981, Adam Osborne, scriitor britanic, dar si editor de soft-uri si proiectant de calculatoare, a conceput un laptop, primul model numindu-se Osborne 1. Cantarea 11 kilograme, avea o memorie RAM de 64 kilo-octeti, se putea plia ca o valiza si putea fi tinut de un maner. Osborne 1 trebuia bransat la o priza electrica, adaugandu-i-se ulterior o baterie, cu o autonomie de o ora. Laptopul s-a vandut cu 1795 de dolari, ceea ce insemna un pret mic, chiar si la vremea respectiva. In prima luna s-au vandut 11 000 de exemplare, iar de la 1 aprilie, pana in septembrie 1981, cererea pe piata a fost de un milion de astfel de computere portabile.

Imediat, in 1982, Osborne 1 a fost concurat de alte variante, precum KayPro II sau Compaq Portable, o clona a IBM Computer. In acelasi an, Compania Epson a lansat pe piata un computer portabil – HX-20 – cu baterie reincarcabila, care putea fi folosit oriunde, fara conectare la priza. Avea marimea unei coli A4, 5 centimetri grosime si este primul care isi merita denumirea de “laptop”, fiindca se putea tine, cu adevarat, in poala. Cantarea 1,59 kilograme, era dotat cu monitor plat, cu afisaj cu cristale lichide (LCD), in loc de monitor CRT. Putea vizualiza 20X4 caractere si avea si imprimata incorporata. Bateriile permiteau un timp de lucru autonom de 40 de ore, care si astazi inseamna foarte mult.

Citește și:  Cele mai stranii si frumoase cinci locuri de pe Terra, create de natura
Laptop modelul Epson HX-20, Foto: en.wikipedia.org
Laptop modelul Epson HX-20, Foto: en.wikipedia.org

Dupa succesul Epson HX-20, au fost concepute laptop-uri mult mai puternice, care au avantajul de a oferi utilizatorilor posibilitatea de a lucra flexibil, in orice imprejurare. Motivul pentru care PC-urile de birou sunt inca majoritare consta in pretul mai mare al unui laptop, dictat de tehnologia ultraperformanta care trebuie adaptata la dimensiunile miniaturizate.

Intr-un interval de timp foarte scurt, in 1991, au aparut pe piata “palmtop-urile” (potrivite pentru palma unei maini), fapt posibil prin conceperea unor componente de computer mai puternice si mai versatile. Primul model de palmtop  a fost 95LX, fabricat de Hewlett Packard, cu sistem de operare MS-DOS 3.2 si care putea functiona pe baza a doua baterii AA.

Popularitatea laptop-urilor si a palmtop-urilor este, in prezent, pe un drum ascendent. In afara preturilor ridicate, mai exista, totusi, si alte dezavantaje, legate de uzura mai rapida a componentelor (tocmai din pricina ca sunt transportabile), de sistemele de racire extrem de compacte, care nu au, intotdeauna, un foarte bun randament, si de uzura bateriilor, care trebuie schimbate dupa cativa ani.

Cel mai mic laptop din lume este un Sagem Spiga, de 315 grame, echipat cu Windows XP, ceva intre Netbook si telefon mobil, care poate fi tinut in buzunar.

Cel mai subtire laptop din lume a fost lansat la CES 2012, de Compania Samsung (Series 9), are o latime de 1,27 centimetri, este ultraperformant si cu un design foarte modern.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.