Quokka este un marsupial care trăieşte în Australia şi pe care oamenii l-au numit “cel mai fericit animal din lume”, pentru că pare că “zâmbeşte” tot timpul, are o expresie facială extrem de blândă şi amuzantă, chiar şi atunci când doarme.
De câţiva ani a devenit cunoscut în întreaga lume graţie fotografiilor pe care turiştii care au ajuns în zonele unde trăieşte Quokka le-au postat pe Internet. National Geographic i-a consacrat un întreg film documentar. Pentru că trăieşte în regiuni în care nu există prădători naturali, care să-i ameninţe viaţa, micuţul animal nu se teme de pericole şi este foarte prietenos cu oamenii.
Cum arată şi unde trăieşte Quokka?
Quokka trăieşte în vestul Australiei, în zone cu vegetaţie densă, in tufărişuri, în apropierea apelor sau în pădurile de eucalipt, dar, mai ales, pe Insula Rottnest, în apropiere de Perth, şi pe insula Bald, în apropiere de Albany, oraş important din regiune.
Insula Rottnest are o suprafaţă de 19 kilomeri pătraţi şi a fost locuită de aborigeni de peste 30 000 de ani. În secolul al XVII-lea, însă, când au sosit europenii, pe insulă nu mai existau locuitori.
Insula Rottnest a fost legată de continent până în urmă cu şapte mii de ani, când nivelul apelor a crescut. Numele insulei (“Rottnest” – “cuib de şoareci”) i se datorează căpitanului olandez Willem de Vlamingh, care a ajuns aici în 1696 şi care este primul care a descris marsupialul care trăia în insulă – Qoukka – spunând că este ca un “şoarece gras” (după ce, în 1658, marinarul Samuel Volckertzoon mărturisea că a văzut aici, un fel de pisică sălbatică).
În prezent, insula este declarată Rezervaţie naturală, aici trăind în jur de 12 000 de exemplare de quokka, din cele 14 000, de pe întregul teritoriu al Australiei. In apele din jurul insulei se găsesc minunate specii de corali, peste 300 de specii de peşti, delfini si lei de mare. Plajele mici, cu nisip fin si locurile frumoase ale insulei fac din aceasta o foarte căutată destinaţie turistică.
Quokka (Setonix brachyurus) este un mic marsupial din Familia Macropodidae, din care fac parte şi cangurii şi alte câteva specii asemănătoare. Înainte de sosirea europenilor, în Australia existau 53 de specii de marsupiale. Între timp, şase au dispărut, iar 11 dintre cele 53 s-au diminuat ca număr.
Quokka este de dimensiunea unei pisici, cu o coadă mai scurtă, cântărind 2,5 – 5 kilograme şi având 40-55 centimetri lungime. Corpul îi este acoperit cu o blană brun-cenusie pe spate şi alburie pe burtă, cu peri aspri. Are urechile rotunde şi mici, capul scurt, cu obrajii proeminenţi şi nasul negru, ceea ce îi conferă şi o expresie nostimă. Este unul dintre rarele marsupiale care are, ca şi primatele, vedere tricromatică (percepe trei culori).
Quokka – comportament, alimentaţie, mod de viaţă
Quokka este un animal nocturn, erbivor. Se deplasează sărind pe piciorele din spate sau mergând pe cele patru picioare. Iese din tufişurile în care doarme toată ziua (aproape întotdeauna acelaşi culcuş), la căderea serii. Pentru a se hrăni, quokka umblă in grupuri mari, de peste o sută. Mănâncă plante, fructe, legume, frunze, seminţe şi rădăcini.
Pentru a-şi procura hrana, se poate căţăra şi în arbori. Are nevoie de mari cantităţi de apă, pe care şi-o procură, de regulă, din fructele şi plantele cu care se hrăneşte. Pentru că este un animal sociabil şi curios, nu ezită să se apropie de oameni. Poate să reziste timp îndelungat fără hrană şi apă, cu ajutorul grăsimii stocate în coadă.
Se împerechează, de obicei, iarna, iar gestaţia durează 28 de zile. Quokka se poate reproduce de la vârsta de 18 luni, maximum de două ori pe an. Femela naşte un singur pui odată. La naştere, puiul de quokka se ascunde în buzunarul marsupial, de unde începe să iasă în jurul vârstei de şase luni, dar se refugiază in marsupiu până la zece luni. Laptele matern rămâne hrănitor până la opt luni, după care puiul învăţă de la mamă ce poate să mănânce din mediul său. Acest marsupial trăieşte în jur de zece ani.
Cel mai fericit animal din lume – specie protejată
Începând cu anul 2008, quokka a fost declarat specie protejată (cum este si castorul, de exemplu, in spatiul european, inclusiv in Romania), pentru că numărul acestor marsupiale a scăzut drastic din pricina prădătorilor ne-naturali (introduşi de om), precum vulpile sau pisicile sălbatice.
Cel mai fericit animal din lume este un “pacifist”. S-a adaptat admirabil la prezenţa umană, vizitând curţile şi casele localnicilor şi apropiindu-se fără frică de turişti, pentru a obţine hrană.
Este unul dintre puţinele animale care nu intră în conflict cu altele pentru a se hrăni sau pentru a se înmulţi. Dar, în acelaşi timp, este gata să facă totul pentru a supravieţui. Dacă mama este ameninţată, ea îşi va arunca puiul din marsupiu, pentru a distrage atenţia agresorului şi pentru a-l pune pe fugă.
Pe Insula Rottnest se află cea mai mare populaţie de quokka şi, deşi turiştilor le este interzis să îi atingă, selfie-urile cu acest mic animal mereu “zâmbăreţ” şi fericit fac parte dintr-o campanie a guvernului Australiei, vizând colectarea de fonduri pentru protejarea speciei.
Campania urmăreşte, în acelaşi timp, să-i educe pe turişti. Prietenoşi şi amuzanţi, quokka sunt “parteneri” perfecţi pentru selfie-uri, dar nu trebuie hrăniţi, pentru că alimentele oferite de oameni le pot dăuna. Cine încalcă aceste reguli este amendat, de aceea, în general, turiştii se conformează.
Quokka, în aceste zile, “plânge”
Din nefericire, incendiile din Australia din septembrie 2019 – ianuarie 2020, care, şi la ora actuală, fac ravagii pe continent, pe lângă toate celelalte pagube – un dezastru pentru oameni şi pentru natură – pun în pericol şi aceste mici vietăţi, quokka, alături de cele peste un miliard, care au dispărut în flăcări.
Un calcul al specialiştilor în protecţia mediului arată o realitate terifiantă: la fiecare 0,65 hectare de pădure arse, dispar în jur de 100 de milioane de animale. Unele dintre ele – koala (tot un marsupial), canguri, cacadu (un papagal superb, cu pene albe) şi o mulţime altele, inclusiv quokka – trăind doar în acest spaţiu. Ceea ce se intamplă acum in Australia nu s-a mai văzut niciodată, cel puţin nu într-o perioadă atât de scurtă.
Cu siguranţă că planeta noastră (inclusiv continentul australian) mai are încă resurse pentru a se regenera. Uluitor este faptul că, în afară de problemele climatice, la nivel global, de secetele prelungite, de dezechilibrele planetare, dezastrul din această vară australiană a fost amplificat de gesturi iresponsabile ale omului. Peste 200 de persoane au fost reţinute (mulţi minori) pentru că au provocat o parte dintre incendiile care au devastat continentul.
Quokka, cel mai fericit animal din lume, probabil că, în aceste zile, nu mai “zâmbeşte”. Exemplarele care vor supravieţui poate vor avea parte de o soartă mai bună, poate oamenii îi vor întoarce bucuria pe care el o dăruieşte necondiţionat.