Râs homeric şi râs mefistofelic sunt două expresii prezente în multe limbi, pentru că derivă, aşa cum se poate constata din adjectivele care însoţesc substantivul “râs”, din fondul cultural universal, şi care surprind succint două ipostaze ale unei manifestări consubstanţiale fiinţei umane.

Râsul, la modul general, ca formă de expresie specifică omului, trădează o stare de bună dispoziţie, de empatie, este un mod de comunicare, o exprimare a unei bucurii, de obicei împărtăşite. Nuanţele râsului, însă, în funcţie de împrejurări, pot fi diverse: sincer, vesel, relaxant, din toată inima, fals, ironic, forţat, batjocoritor, prostesc, zeflemitor, nervos etc.

Râs homeric şi Râs mefistofelic
Râs homeric şi Râs mefistofelic

Expresia “râs homeric” are sensul de “râs puternic, în hohote, în cascadă“, dar fără ca acest lucru să însemne că ar fi fost râsul caracteristic lui Homer. Originea expresiei “râs homeric” trebuie căutată în opera acestui scriitor antic, mai precis, în finalul primului Cânt din epopeea “Iliada”, creaţie în care sunt relatate evenimente din cel de-al zecelea şi ultimul an al războiului pentru cucerirea Troiei (Ilion).

O epopee este o creaţie de mari dimensiuni, inspirată din evenimente istorice semnificative pentru destinul unui popor, cu personaje puternice şi în care planul real (verosimil) alternează cu cel supranatural, reprezentat, în cazul Iliadei, de către zei, care sunt şi ei implicaţi în războiul Troiei, unii de partea grecilor, alţii de partea troienilor.

Primul Cânt din “Iliada” relatează împrejurările în care grecul Agamemnon, comandantul aheilor (numele dat grecilor care au luptat împotriva Troiei) o ia prizonieră pe Cryseis, fiica preotului troian al zeului Apollo.

Apolllo, de partea troienilor, trimite o ciumă ucigaşă în tabăra aheilor. În aceste condiţii, Ahile, erou grec legendar, îi cere lui Agamemnon să o elibereze pe prizoniera Cryseis. Agamemnon acceptă, dar hotărăşte să o ia prizonieră, în schimb, pe concubina lui Ahile, viteazul grec, care, la rândul lui, se retrage din luptă, cerându-i, în acelaşi timp, mamei sale, Nereide Thetis, la nunta căreia a fost aruncat “mărul discordiei”, care a dus la războiul împotriva Cetăţii Troia, să obţină de la Zeus promisiunea unei victorii troiene.

Citește și:  Timusul – “glanda fericirii”, cheia imunităţii, liantul dintre suflet, spirit şi corp. Cum poate fi stimulat? Descoperiri ştiinţifice recente, cu implicaţii uimitoare

În vreme ce grecii şi troienii se confruntă, cu mari sacrificii, în lupte, înainte de a se implica ei înşişi în conflictele muritorilor, zeii petrec în Olimp, iar de râsul lor răsunau munţii şi văile. Homer evocă momentul în care râsul zeilor devine enorm, atunci când Hefaistos, zeul focului, al metalelor, al sculptorilor (Vulcan, la romani), fiul şchiop al zeiţei Hera, cel care a făurit, printre altele, şi Cutia Pandorei, îşi face apariţia slab, chinuit, slut.

Râs homeric şi Râs mefistofelic, Goethe, Mephisto
Râs homeric şi Râs mefistofelic, Goethe, Mephisto

Dacă râsul nebun, irepresibil, al zeilor a dat naştere expresiei “râs homeric”, datorită referinţelor livreşti ulterioare (expresia a apărut pentru prima dată, în secolul al XVIII-lea, în memoriile baroanei Henriette Luise d’Oberkirck), expresia “râs mefistofelic” se leagă de numele personajului Mephisto/Mephistopheles, din drama “Faust”, de Goethe, şi înseamnă “râs sarcastic, batjocoritor, perfid, diabolic”, care denotă viclenie, duşmănie, răutate.

În drama lui Goethe, Mephisto/Mephistopheles este întruchiparea diavolului, o personificare a negaţiei, care îl vizitează pe Doctor Faust, un savant, un alchimist atât de nemulţumit de existenţa sa încât ajunge în pragul sinuciderii, Mephisto oferindu-i o solutie-minune la problemele sale: “Eu sunt spiritul care neagă tot – spune acesta – căci tot ce există trebuie să fie distrus” şi tot el, Mephisto, este cel care îl avertizează pe Faust asupra alegerii de a face “un pact cu diavolul” (împrejurare din care s-a născut o altă expresie – “Pactul faustic”). În urma acestui “pact”, Faust cere ceva în schimb – fericirea, pentru care trece prin situaţii limită, până ajunge în punctul în care să poată spune: “Clipă, rămâi, eşti atât de frumoasă!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.