Rata pestrita (Anas strepera) este o specie mica si zvelta care se aseamana mult cu rata salbatica, avand cam aceeasi dimensiune cu aceasta. Este raspandita in Europa, Asia si America de Nord. O parte din exemplare sunt sedentare, unele sunt de pasaj, iar altele calatoare. Foarte multe dintre ratele pestrite care sunt pasari migratoare, ierneaza in tarile mediteraneene.

Rata pestrita
Rata pestrita

Rata pestrita apare destul de frecvent si in tara noastra.

Populeaza aproape toate apele statatoare cu adancime mica si care au suficienta vegetatie de protectie. Uneori poate fi observata si pe langa rauri curgatoare limpezi, numai daca malurile au brauri bogate de stuf. In unele orase mari apare in parcurile si bazinele cu apa.

Pasarea adulta ajunge la lungimea de 44-55 cm, greutatea de 500-1200 g si deschiderea aripilor de 95 cm. Masculul are penajul in general cu nuante gri-maronii, doar pe partea ventrala este mai luminos aproape alb, iar aripile au cateva pene albe. Are ciocul negru, picioarele portocalii, capul maroniu. Femelele se diferentiaza prin ciocul galben-portocaliu, gatul si fata deschise la culoare. Irisul la ambele sexe este de culoare neagra.

In largul apei este vazuta foarte rar, ea obisnuieste sa inoate spre desisul vegetatiei si sondeaza fundul apei, scormonind si umbland cu ciocul prin mal. Merge in cautarea hranei mai ales pe inserat sau in timpul noptii. Hrana sa consta din varfurile fragede ale ierburilor, frunze, vegetale de mlastina, germeni, muguri, seminte coapte. Uneori viziteaza miristile in cautarea boabelor de cereale. Vaneaza fel de fel de animale mici, insecte, viermi, mici pestisori, amfibieni si mormoloci.

Citește și:  Rața sălbatică, o pasăre de apă din familia Anatidae
Rata pestrita, specia Anas strepera
Rata pestrita, specia Anas strepera

Perioada de imperechere incepe toamna.

Femela se desprinde din grupul de rate din care face parte, inoata in spatele unui mascul si ameninta concomitent peste umar un alt mascul din aceeasi specie. Inotul in fata ratoiului se face tinand capul aproape de suprafata apei, astfel incat gusa femelei atinge apa. Apoi atat masculul, cat si femela isi scutura penele si isi inalta capul executand cele mai curioase dansuri. Ambii scot sunete puternice si ascutite. Apoi ratoiul inoata fulgerator, intins pe suprafata apei, descrie cercuri in jurul ratei pe care o curteaza. Apoi isi bate si isi curata aperent penele. In final, ambele pasari inoata una langa alta. Niciodata toamna ratoiul nu va incerca sa se apropie de o rata fara a fi provocat. Doar primavara urmareste cu perseverenta alte femele straine timp indelungat.

Femela depune 8-12 oua ovale de culoare alba, crem sau verde deschis. Acestea sunt clocite o perioada de 25-27 de zile numai de femela. Puii sunt hraniti doar de pasarea mama, iar dupa sapte saptamani ei reusesc sa zboare. Ajung la maturitate abia dupa un an.

Rata pestrita poate fi vazuta uneori in diferite gradini zoologice. Face parte din ordinul Anseriformes si familia Anatidae.

Video – Rata pestrita (Anas strepera):

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.