Vacanta de vara a trecut de mult timp si face loc programului de scoala, desi pentru unii elevi si studenti, ce au participat la diverse scoli de vara sau traininguri, trecerea de la vacanta la studiu intens nu va fi resimtita atat de acut. Cu siguranta pare ciudata alaturarea a doua cuvinte precum scoala si vara. In mod normal ele se exclud unul pe celalalt. Vara e fara doar si poate asteptata de studenti si elevi, pentru ca timp de 3 luni nu mai merg la scoala, asadar fara program, fara diverse lucruri de invatat, tot timpul fiind alocat activitatilor recreative si prietenilor. Si partea incantatoare este ca nimeni nu iti cere socoteala pentru modul in care iti petreci timpul.

Si totusi ce presupune participarea la anumite scoli de vara? Ce sunt acestea, ce le caracterizeaza si de ce le recomanda drept activitati de vacanta, vom vedea in acest articol. Scolile de vara sunt programe organizate de diverse ONG-uri sau institutii de stat ce au ca public tinta studentii, cadrele didactice sau elevii. Aceste programe au diverse teme, stabilite in functie de nevoile si interesele publicului tinta.

Scopul lor este de a informa, de a ajuta insusirea si exersare unor abilitati, totul fiind gandit drept activitati complementare cu cele din sistemul traditional de invatamant. Nu in ultimul rand, scoli de vara pot organiza si partidele politice pentru membrii din organizatiile de tineret. Pentru acestia este o ocazie de a se intalni cu seniorii si de a invata din experinta lor. Nu in ultimul rand, se pot face remarcati, pot sa afle de alte oportunitati si stagii si desigur au cea mai buna ocazie de a-si cunoaste colegii din alte judete. Pot astfel sa dezvolte strategii, colaborari si, desigur, planuri de promovare a organizatiei.

Si totusi cand spui scoala de vara, la ce ar trebui sa se astepte cei ce vor sa participe? Ei bine, cei interesati afla inainte de a aplica ce activitati vor avea, cele recreative, dar si cele de studiu. Cele de studiu pot fi:

  • Dezabateri;

  • Traininguri (includ prezentari, dar si exercitii practice);

  • Workshop-uri (ateliere de lucru unde de cele mai multe ori sunt invitati specialisti in domeniu care isi prezinta activitatea, evalueaza si discuta ceea ce concep tinerii in cadrul atelierului);

  • Activitati recreative (excursii, vizite la diverse obiective turistice).

foto: cnrvinternational.blogspot.com
foto: cnrvinternational.blogspot.com

Din cate se poate observa, toate se fac impletind utilul cu placutul, si iata de ce sunt interesante si preferate de studenti si elevi. Nu le iroseste vacanta, programul este flexibil si metodele de invatare sunt creative, astfel ca nu te simti ca la scoala. De aceea cei mai multi dintre cei ce participa la scoli de vara spun ca procentual acestea inseamna 30% studiu si 70% activitati recreative. Cu siguranta, multe dintre activitatile recreative au fost de fapt de studiu, poti invata prin jocuri spre exemplu, dar modul de prezentare le-au facut sa fie atat de placute, incat nu au fost simtite ca atare.

Printre altele, trebuie mentionat ca astfel de programe se organizeaza si la nivel international, la initiativa unor ONG-uri sau chiar a unor universitati. In cele mai multe cazuri costurile de cazare si masa sunt suportate de organizatori, iar uneori chiar si o parte din costurile biletelor de calatorie. Acelasi lucru se intampla si cu scolile organizate in tara, multe dintre ele fiind sustinute de fonduri europene pentru programe de tineret.

Una dintre cele mai cunoscute institutii ce organizeaza scoli de vara, lucru pe care l-a facut si in vara ce tocmai a trecut, este Autoritatea Nationala pentru Tineret si Sport. Temele din vara lui 2011 au fost „Voluntariat si asociativitate”, „Antreprenoriat – Prima ta afecere”, „Dialog Intercultural”. Toate au avut ca loc de desfasurare o statiune de la malul marii sau de la munte. Un alt motiv pentru care aceste tipuri de activitati de studiu sa fie cautate de studenti si elevi. E ca si cum ar fi in vacanta la mare sau la munte, programul flexibil permitand si activitati individuale. Inscrierea la o astfel de scoala de vara se face pe baza unui CV si a unei scrisori de motivatie si cei ce aplica sunt alesi in fuctie si de numarul locurilor disponibile. Totul este ca site-ul acestei agentii sau altele dedicate tinerilor sa fie urmarite pentru a vedea care vor fi ofertele pentru vara lui 2012.

foto: blog.worldvision.ro
foto: blog.worldvision.ro

O alta varianta destul de cunoscuta in randul tinerilor este Scola de vara „Branding Romania”. Aceasta este un proiect al Asociatiei Clubul Liderilor Mileniului Trei si este o incercare indrazneata de a mobiliza tinerii si creativitatea lor pentru a contura un brand de tara. In acelasi timp, acestia se dezvolta personal si profesional, intra in contact cu personalitati din domenii diferite.

Scoli de vara? Iata asadar ce iti pot oferi. Astfel de programe merita incercate pentru ca iti dezvolta gandirea creativa, te relaxeaza, iti ofera cadrul adecvat pentru networking. Trebuie doar sa profiti de oportunitati!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.