Aspecte generale ale reformei
Reforma Protestanta mai este numita de multe ori si revolutia protestanta, ea fiind o miscare a secolului XVI-lea de reformare a Bisericii Catolice din cadrul Eurropei occidentalizate. Initiatorul reformei protestante a fost Martin Luther, cel care a si redactat cele 95 de teze care vizau practica indulgentelor, teze afisate pe usa Bisericii Castelului din Wittenberg in anul 1517, usa ce era mereu folosita ca avizier. In luna noiembrie a aceluiasi an, tezele au fost trimise diverselor autoritati din acea vreme, urmand ca reforma sa se sfarseasca prin divizare si prin realizarea unor institutii noi.
Astfel, au izvorat si patru traditii importante din reforma protestanta, acestea fiind: traditia anabaptista, traditia anglicana, traditia luterana si traditia reformata, care mai e numita si calvinista sau prezbiteriana. Alte traditii ce au aparut dupa acestea sunt practic ramuri ale celor principale, bazate pe scolile de la inceput ale Romei. Evident ca Reforma Protestanta a avut si o contrareforma, numita Reforma Catolica, care s-a opus acesteia avand la baza o serie de miscari noi spirituale si reformele comunitatilor religioase, precum si infiintare de seminarii sau clasificarea religiei catolice si au avut loc si schimbari in cadrul structurii institutiei Bisericii. Protestantismul doreste in prima faza revenirea la formele initiale ale crestinismului, principiile sale fiind diferite fata de catolicism si ortodoxism.
Printre protestanti se numarau: luteranii, zwinglienii, reformatii si calvinii. Reforma protestanta avea la baza mantuirea omului doar prin credinta, faptele sale din timpul vietii neavand nici un rol pentru obtinerea mantuirii depline, predestinarea, conform careia Dumnezeu stie si face totul dinainte ca oamenii sa treaca prin diverse intamplari, preferau ca si biserica pe cea invizibila in ideea ca oamenii nu au nevoie de o constructie pentru a se ruga si crede. Totodata protestantii nu au admis ierarhia in cadrul bisericii, care era stabilita canonic, militand pentru preotie la nivel universal si au acceptat faptul ca desavarsirea spiritului nu se face prin intermediul ierarhiei harice, ci doar prin credinta.
Cauzele reformei protestante
Reforma protestanta este apreciata ca fiind unul dintre cele mai mari evenimente in istoria universala, ea fiind un proces multilateral, cu cauze diverse printre care: politice, morale, sociale, economice, nationale si culurale. Consecintele acestor cauze le simtim si in ziua de astazi. Cauzele religioase au avut in primul rand ca nucleu saracia preotilor din clasa de jos, care abia isi duceau traiul si trebuia sa mai faca si alte munci pe langa preotie, pentru a se putea intretine, in comparatie cu preotii de la parohiile bogate.
De aici a inceput si procurarea banilor prin diverse mijloace, mai ales prin predicarea abuziva a indulgentelor, urmata de abuzurile papale care erau in stare sa ceara taxe pentru orice, avand drept consecinta denigrarea papalitatii si injosirea acesteia. Cauzele politice au pornit de la papii ce au devenit si conducatori de stat si au uitat sa-si mai ingrijeasca indatoririle bisericesti, ajungand sa participe chiar si la razboaie, fapt ce a scandalizat credinciosii. Un exemplu este Papa Bonifaciu care a dus lupta cu regele Frantei, aceasta fiind primita ca o lovitura puternica asupra autoritatii monarhice a conducatorului bisericii si mai ales a destramat faima papilor din intreaga lume.
Cauzele socio-economice au pornit din luptele de clasa sociala, mai ales ca societatea era impartita la acea vreme in trei clase sociale dupa cum urmeaza: luptatorii, muncitorii si cei ce se roaga. Pe baza muncitorilor traiau si clericii cat si seniorii, fapt ce a generat un puternic conflict, muncitorii dorind sa fie eliberati de acea situatie. Printre cauzele culturale, care de asemenea au avut o mare contributie la reforma protestanta a fost inainte de toate individualismul si aparitia si dezvoltarea sentimentelor nationale care au si dus la formarea unor state nationale precum Anglia si Franta, acestea reusind sa distruga de tot principiul monarhiei papale la nivel universal.
In ciuda faptului ca au fost foarte multe cauze ce trebuiau sa duca la o reforma protestanta, aceasta nu ar fi avut loc cu siguranta daca nu ar fi aparut un initiator precum Martin Luther, cel care i-a si dat curs si a realizat-o. Astfel unitatea aparenta a bisericii a fost distrusa, producandu-se o scindare care a dus la multe si grave razboaie religioase pline de sange, la nivelul intregii Europe, aceste razboaie durand mai bine de 150 de ani. Biserica a fost criticata mai mult din cauza faptului ca ea era cea plina de bogatii si de avutii, fiind foarte corupta, fapt ce a dus la multe scandaluri, care ulterior au slabit intreaga sa autoritate.
Majoritatea preotilor erau mult mai interesati de averi si de cum sa stranga mai multi bani decat sa fie interesati de o viata sfanta si curata. Dupa ce laicii au inceput sa fie mult mai educati si mai instariti au manifestat o oarecare activitate in viata religioasa, insa pana si Biblia o citeau in latina pentru a simplifica lucrurile, mai ales ca ceilalti nu o intelegeau. Toate aceste circumstante poate duceau la un moment dat la o revolutie din randul oamenilor, dar ei au avut nevoie si de un cap care sa le arate ce vor.