Home Diverse Regula 80/20 pentru a economisi şi chiar a câştiga mai mulţi bani...

Regula 80/20 pentru a economisi şi chiar a câştiga mai mulţi bani şi timp, pentru a fi mai eficienţi şi mai fericiţi

0
Regula 80/20 pentru a economisi bani si timp

Regula 80/20, cunoscută și sub denumirea de “Principiul lui Pareto”, se referă la o observație empirică, potrivit căreia aproximativ 80% dintre rezultate provin din doar 20% din cauze sau acțiuni. Acest principiu a fost formulat de economistul italian Vilfredo Pareto, la sfârșitul secolului al XIX-lea (care a pornit de la constatarea că, în Italia, 20% din populaţie deţinea 80% din resursele financiare ale ţării), și a devenit ulterior un concept de bază în economie, în afaceri, în comerţ, în advertising, în viaţa personală și în alte domenii.

Regula 80/20 oferă o cale de urmat, atunci când, în ritmul accelerat al vieţii cotidiene, luăm decizii eronate, pentru că nu ierarhizăm corect priorităţile, avem senzaţia că “nu avem timp”, că muncim fără să obţinem rezultatele scontate, ajungând frecvent la epuizare fizică şi emoţională, la un acut sentiment de ineficienţă.

Principiul lui Pareto (Regula 80/20) poate fi aplicat în viața de zi cu zi, pentru a prioritiza activitățile care aduc cele mai mari beneficii sau pentru a decela cauzele-cheie ale unor probleme. În general, înțelegerea și aplicarea acestui principiu poate ajuta la optimizarea eforturilor și obținerea unor rezultate superioare în diverse domenii de activitate. Când eforturile sunt prea mari în raport cu rezultatele, înseamnă că nu aplicăm corect regula 80/20.

Pe de altă parte, statisticile arată că, atunci când este vorba despre bani, fără de care nu ne putem atinge obiectivele, peste 60% dintre oameni nu şi-au făcut un obicei din planificarea bugetului personal sau nu ştiu să facă acest lucru, iar dacă gestionarea acestuia nu este corectă, o asemenea situaţie poate deveni o sursă continuă de stres, prin perpetuarea lipsurilor, a împrumuturilor etc.

Câteva situaţii în care poate fi identificată “Regula 80/20”

Regula 80/20
Regula 80/20

Regula 80/20 poate fi recunoscută şi aplicată în multe contexte și poate furniza o înțelegere valoroasă asupra distribuției inegale a rezultatelor sau a impactului (80% dintre efecte, produse de 20% cauze sau acţiuni), cu precizarea că o astfel de situaţie nu este neapărat o alegere, se întâmplă în mod natural. O putem însă conştientiza şi exploata în favoarea noastră. Iată câteva exemple pentru a ilustra cum funcționează această regulă în natura şi în diverse domenii:

La modul general, de exemplu, 20% dintr-o plantă conține 80% din fructe, 80% din profiturile unei companii provin de la 20% dintre clienții săi, 20% din forța de muncă a unei companii reprezintă 80% din statul de plată, 20% dintre oamenii de știință fac 80% din descoperiri, folosim 20% din hainele din garderoba personală, pentru 80% din timp, 20% dintre pasionaţii de gambling online obţin 80% dintre câştiguri etc.

  • Afaceri – în mediul afacerilor, se observă adesea că aproximativ 80% dintre venituri provin de la doar 20% dintre clienți sau produse. Acest lucru sugerează că o proporție mică de clienți sau produse este responsabilă pentru cea mai mare parte a profitului unei companii.
  • Managementul timpului – regula 80/20 poate fi aplicată și în gestionarea timpului. Conform acestui principiu, 80% dintre rezultatele muncii unei persoane provin din 20% din activitățile sale. Prin identificarea și concentrarea pe acele activități care aduc cel mai mare impact, o persoană poate maximiza eficiența, rezultatele, implicit profitul.
  • Marketing – în domeniul marketingului, se poate constata că 80% dintre vânzări provin din doar 20% din canalele de marketing sau campanii publicitare sau 80% dintre cumpărători sau clienți apelează la 20% din produse sau 20% dintre produse asigură aproximativ 80% din venituri. Prin înțelegerea acestor canale de mare impact, specialiștii în marketing pot aloca resursele în mod eficient și obține rezultate mai bune.

Principiul lui Pareto, pentru a gestiona mai bine bugetul personal

Regula 80/20 pentru bugetul personal

Este important de menționat că proporțiile exacte ale regulii 80/20 pot varia, deși raportul de 80% /20% este cel mai des întâlnit. Regula poate fi adaptată și utilizată în diverse moduri, însă esența sa rămâne aceeași – un număr mic de factori sau acțiuni generează majoritatea rezultatelor sau impactului. În felul acesta, se evită pierderile de timp, de bani, efort, emoții, energie.

Ca şi în cazul bugetului unei instituţii, şi la nivel personal/ familial, bugetul (venituri şi cheltuieli) se calculează lunar şi pe termene mai lungi, iar o gestionare corectă poate duce la consolidarea unei mici averi în timp relativ scurt.

Regula 80/20 aplicată în această situaţie înseamnă 50% (cheltuieli lunare obligatorii) + 30% (cheltuieli care să aducă destindere, relaxare, confort) – în total 80%, restul de 20% fiind pentru economii. O astfel de schemă ar putea să pară austeră, dar, în câteva luni, se vor vedea rezultatele.

Se poate opta şi pentru varinata 60%/30%/10%. Este nevoie doar de voinţă şi rigoare, evitându-se astfel risipa, lipsurile, datoriile, un asemenea comportament devenind, în timp, obişnuinţă. Banii, până la urmă, nu înseamnă o valoare în sine, ci dobândesc valoare numai în măsura în care ştim să-i utilizăm ca mijloc pentru realizarea dorinţelor şi aspiraţiilor noastre.

In domeniul finanțelor personale, Principiul lui Pareto poate fi aplicat si pentru a ne ghida in prioritizarea cheltuielilor și economiilor. Trebuie să identificăm cele mai importante 20% dintre cheltuieli, care contribuie în mod semnificativ (indirect) la bunăstarea financiară și să alocăm resursele în consecință. De asemenea, trebuie examinat bugetul personal, pentru a reduce cheltuielile care nu aduc un impact semnificativ asupra situației financiare globale.

Principiul lui Pareto în viaţa de zi cu zi

Regula 80/20 în viaţa de zi cu zi

Dacă suntem atenţi la ce se întâmplă în jurul nostru, fiecare poate constata, de exemplu, că sunt persoane care reuşesc să ducă la bun sfârşit tot ceea ce îşi propun într-o zi şi altele care se plâng constant că nu le ajunge timpul, că întotdeauna s-a ivit altceva mai “important” de făcut.

Cei care reuşesc sunt cei care cunosc sau care aplică intuitiv regula 80/20, canalizându-şi eforturile spre ceea ce contează cu adevărat, înţelegând că 20% dintre activităţi aduc 80% dintre rezultate.

Prin urmare, pentru a ne bucura de efectele Principiului lui Pareto, trebuie să ne facem un obicei din a identifica lucrurile importante de făcut într-o zi (o listă de priorităţi), rezolvându-le mai rapid pe celelalte sau lăsându-le pentru o altă dată, pentru că 20% din ceea ce facem ne va oferi 80% dintre beneficii.

Regula 80/20 şi relaţiile interpersonale

Regula 80/20 poate fi aplicată și în relațiile interpersonale. Dacă suntem “oneşti” cu noi înşine/ însene, vom observa că aproximativ 80% din fericirea și satisfacția personală provin din 20% din relațiile cu ceilalţi. Este important să identificăm acele relații care aduc cele mai mari satisfacții și să investim timpul și energia în ele. De asemenea, ar trebui să recunoaştem şi să evităm relațiile toxice, care pot consuma resurse și energie prețioase.

Ordinea şi organizarea spaţiului

Chiar dacă poate părea neimportant, ar trebui să ţinem seama de regula 80/20 şi atunci când facem ordine şi ne organizăm spaţiul. Știind că dezordinea provine, in mare masură, dintr-o mică parte a obiectelor, e util să ne concentrăm pe eliminarea, donarea sau depozitarea celor 20% obiecte care generează 80% din dezordine. Astfel, vom obține un spațiu mai curat și mai organizat, care ne va face mai eficienți si mai relaxați.

Eliminând ceva ce nu aduce rezultate semnificative, creştem resursele de timp, de energie, de bani. La început, “eliminarea” unor activităţi s-ar putea să pară imposibilă, dată fiind realitatea în care trăim, care ne-a indus obiceiul să avem o viaţă agitată, să încercăm să facem o mulţime de lucruri, să consumăm etc., dar, schimbând această mentalitate (recunoscând că majoritatea lucrurilor care ne ocupă timpul nu sunt importante şi trebuie abandonate sau diminuate), rezultatele vor fi spectaculoase.

Regula 80/20 în gambling – un fapt surprinzător

Principiul lui Pareto in gambling

Un fapt inedit, care a atras atenţia specialiştilor în management şi finanţe, dar şi a publicului larg, mai ales de când o serie de cazinouri online se bucură de o deosebită popularitate, este acela ca regula 80/20 (Principiul lui Pareto) funcţionează şi în zona gamblingului, în mai multe moduri, şi poate ajuta la îmbunătăţirea strategiilor de joc şi pariere, ca formă de divertisment, nu ca sursă de venit stabilă.

S-a constatat de pildă că, în industria jocurilor de noroc, 80% dintre profiturile cazinourilor provin de la 20% dintre jucători. Acești 20% sunt jucători cu un bankroll uriaș, care nu iau cele mai inteligente decizii. Bankroll-ul este banca de start, suma depusă la casa de pariuri şi din care jucătorul va paria.

Bankroll management înseamnă administrarea eficientă a banilor din banca de start, evitându-se pierderile mari şi dese sau, altfel spus, trebuie pariaţi doar banii pe care un jucător îi poate pierde. Acesta se pote mări cu ajutorul unui bonus pariuri, oferit de unul dintre numeroșii operatori din online, însă jucătorii trebuie să fie atenți Aşa se explică de ce doar până la 20% dintre jucători câştigă mai mult decât pierd.

Principiul lui Pareto mai spune că, aşa cum se întâmplă în orice alt domeniu, 20% din eforturile unui jucător vor reprezenta 80% din câștigurile lui, de aceea este important ca un jucător să conştientizeze care “eforturi” sunt mai eficiente şi asupra cărora, prin urmare, trebuie să se concentreze, pentru a creşte rata de câştig, să observe ce tipuri de pariuri câştigă frecvent, ce strategii l-au condus mai des la câştig, cu alte cuvinte, fiecare trebuie să-şi găsească “nişa”. Un jucător “norocos” este cel care îşi consacră 80% din timpul alocat jocului şi din bankroll pe cele mai profitabile pariuri (piețe, cote, sporturi etc.). Restul de 20% este pentru experimentare, dezvoltare de idei noi și distracție.

Regula 80/20 şi “puţinul esenţial”

Principiul lui Pareto

Joseph Juran, fondatorul “managementului calităţii” (român de origine, stabilit în SUA), cel care a contribuit fundamental la popularizarea “Principiului lui Pareto”, numea regula 80/20 a “puţinului esenţial”, referindu-se la acel 20% în care se concentrează valoarea.

Economistul italian Vilfredo Pareto şi Joseph Juran, fiecare la timpul său, erau convinşi, de asemenea, că, în general, oamenii acţionează mai degrabă sub imperiul emoţiei, decât al raţiunii şi că, din această cauză, orice transformare, la nivelul societăţii şi la nivel personal, este, de cele mai multe ori, superficială, aceleaşi pasiuni/ instincte revenind mereu.

Nu perfecţiunea trebuie căutată în viaţă (perfecţiunea nu există) – subliniau Vilfredo Pareto şi Joseph Juran – ci acele 20% acţiuni care generează 80% din rezultatele dorite. Identificând ce este cu adevărat important, eficientizând eforturile în acele domenii, efectul benefic poate fi imens, în toate aspectele vieţii.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version