Satul Olimpic este o componentă esențială a Jocurilor Olimpice moderne, simbol al ospitalității și al comunității internaționale, imagine emblematică a acestui eveniment de anvergură internaţională, oferind cazare și facilități pentru sportivi, oficiali și antrenori, pe durata competiției. Istoria satului olimpic a evoluat de la soluții improvizate, la complexe sofisticate, folosite ulterior pentru scopuri rezidențiale sau comunitare şi având un impact durabil asupra orașului gazdă.

Pierre de Coubertin, co-fondator al Comitetului Olimpic Internațional (CIO), în 1894, a avut ideea primului sat olimpic pentru Jocurile de vară din 1924, de la Paris. Pentru prima dată, locuințele construite special – cabane mici din lemn, cu trei paturi fiecare – ofereau sportivilor cazare, lenjerie de pat și mâncare. Spaţiului de cazare i se mai adăugau un oficiu poștal, o curăţătorie chimică, un chioşc de ziare, un birou de schimb, și un restaurant. Anterior, participanţii la JO erau cazaţi în hoteluri, pensiuni, școli, barăci etc.

Abia începând cu JO 1992, de la Barcelona, satul olimpic a luat o altă înfăţişare, fiind construit după standarde moderne, pe malul mării, revitalizând zona portuară a Spaniei și transformând-o într-un cartier modern după Jocuri. Satul olimpic din Beijing, din 2008, a fost un exemplu de tehnologie și sustenabilitate, oferind facilități de ultimă generație. În 2012, satul olimpic construit în estul Londrei a devenit ulterior o comunitate rezidențială numită East Village. Satul olimpic din Tokyo 2020 (de fapt, din 2021, pentru ca JO au fost amânate din pricina pandemiei de Covid) a fost proiectat să fie sustenabil și inovator, inclusiv cu apartamente ecologice și facilități moderne.

Satul olimpic 2024, Paris

Satul Olimpic
Satul Olimpic

În timp ce satul olimpic din Parisul anului 1924 a fost desființat după Jocuri, cel de astăzi, din 2024, este construit având în vedere viitorul. Obiectivul nu mai este doar acela de a caza sportivi pentru câteva săptămâni și, în consecință, de a elimina infrastructura temporară, ci de a crea un impact de durată, de care să beneficieze localnicii.

Satul olimpic 2024 este situat la șapte kilometri nord de centrul Parisului, la intersecţia a trei suburbii ale capitalei Franţei – Saint-Denis, Ile-Saint-Denis și Saint-Ouen – la mai puțin de cinci minute de Stade de France, cel mai mare stadion din Franța, cu 80 000 de locuri. Șapte din cele 51 de hectare pe care le acoperă sunt dedicate spațiului verde, inclusiv un parc public în inima sa, iar în sat au fost plantați aproximativ 9 000 de copaci și arbuşti ornamentali.

După Jocurile Olimpice, de acest spaţiu, care va deveni cartier rezidenţial, cu aproximativ 2 800 de apartamente (din care 25% locuințe sociale), vor beneficia peste 6000 de persoane, care vor avea la dispoziţie facilităţi de agrement, comerciale, comunitare şi educaţionale.

Satul olimpic Paris 2024 este un model de dezvoltare urbană durabilă, construit cu lemn și materiale reciclate și care a apelat la procese care au redus amprenta de carbon cu 30% pe metru pătrat, în comparație cu alte șantiere din Franța.

Reguli stricte în satul olimpic, la JO 2024

În satul olimpic, fie că este vorba de această a XXXIII-a ediţie a JO sau de cele anterioare, există o serie de reguli și reglementări care trebuie respectate, pentru siguranța, confortul și buna funcționare a comunității de sportivi și oficiali din întreaga lume. Aceste reguli sunt stabilite de Comitetul Internațional Olimpic (CIO) și de comitetele de organizare locale ale Jocurilor Olimpice. Iată câteva dintre principalele reguli care trebuie respectate:

Acces in satul olimpic și securitate

Satul olimpic este accesibil doar sportivilor, antrenorilor, oficialilor și personalului autorizat. Accesul este controlat prin verificarea acreditărilor. Securitatea este foarte strictă, cu controale la intrare și patrule regulate pentru siguranța rezidenților.

Comportament

Sportivii și oficialii trebuie să manifeste respect unii faţă de alţii, inclusiv în privinţa diferenţelor culturale şi de tradiţie. Orice formă de violență sau hărțuire este strict interzisă și poate duce la expulzarea din satul olimpic. Orele de liniște trebuie respectate pentru a permite sportivilor să se odihnească adecvat.

Igienă și sănătate

Sportivii și oficialii sunt încurajați să mențină standarde înalte de igienă personală. Sunt efectuate controale medicale regulate și măsuri preventive pentru a evita răspândirea bolilor.

Restricții și interdicții

Consumul de droguri este strict interzis. Sportivii trebuie să respecte regulile antidoping și să evite utilizarea substanțelor interzise. În privinţa alcoolului, directorul Satelor Olimpice și Paralimpice le-a sugerat participanţilor care doresc să-și sărbătorească victoriile “cu un pic de spumă”, să iasă în afara satului olimpic.

Facilități și utilizări

În satul olimpic, facilitățile sportive și de recreere trebuie utilizate conform programului stabilit și cu respect pentru ceilalți utilizatori. De asemenea, rezidenții sunt responsabili pentru menținerea curățeniei în spațiile comune și în locuințele lor.

Confidențialitate și drepturi media

Dreptul la intimitate al sportivilor și oficialilor trebuie respectat, inclusiv în locuințele și zonele private. La rândul lor, sportivii și oficialii trebuie să respecte regulile privind interacțiunea cu mass-media si zonele desemnate pentru interviuri și filmări. De asemenea, Comitetul Internațional Olimpic (CIO) le permite sportivilor să facă fotografii și videoclipuri ale ceremoniilor de deschidere și de închidere, dar aceştia pot partaja imagini de la locurile de competiție doar cu o oră înainte de începerea evenimentelor la care participă.

Respectarea acestor reguli este esențială pentru a asigura un mediu sigur și armonios în satul olimpic, permițând sportivilor să se concentreze pe competițiile lor și să trăiască o experiență olimpică pozitivă, să evolueze într-un mediu sănătos şi sigur, concentrat pe performanță.

Reguli, fapte, cifre surprinzătoare în satul olimpic 2024, referitoare la alimentaţia sportivilor

Facilitati in satul olimpic
Facilitati in satul olimpic

Poate că cele mai surprinzătoare date şi reguli, în satul olimpic 2024, sunt cele legate de alimentaţia sportivilor şi a echipelor/ delegaţiilor diverselor ţări. Este pus în funcţiune, practic, cel mai mare serviciu de catering care a existat vreodată. Furnizorul de alimente pentru Jocurile Olimpice a trebuit să cumpere, pentru 15 000 de sportivi şi personalul însoţitor, altfel spus, pentru 40 000 de mese pe zi (în total, 2 milioane de mese pentru sportivi din 206 ţări), câmpuri întregi de produse, producția aproape completă de ouă si pui a fermelor şi produse lactate din toată Franța.

Nu vor fi bucătari privaţi în satul olimpic, aprovizionarea va fi, în mare măsură, locală, iar meniurile se vor concentra pe cira 500 de reţete create de bucătarii companiei căreia i s-a încredinţat această misiune, de a pregăti cantităţi pantagruelice de hrană.

Un regal culinar

Vor exista patru teme culinare diferite – franceză, asiatică, mondială și afro-caraibiană – cu cele mai bune mâncăruri, aprobate de toate delegaţiile participante, printre acestea numărându-se “bourguignon” (o tocană plină de arome, gătită lent, cu carne de vită preparată în vin roșu și garnisită cu legume), “brandade de morue”, o specialitate franţuzească, preparată din cod sărat şi uscat, cu ulei de măsline şi cartofi, carne de porc tocată, cu busuioc şi orez basmati, conopidă şi cartofi copţi cu turmeric, pentru bucătăria asiatică; ardei gras, ceapă, roşii şi creveţi prăjiţi cu sos chermoula, pentru meniul afro-caraibian; miel cu mentă și musaca de legume pentru bucătăria mondială.

Alte feluri de mâncare includ “tandir” de pui cu legume la cuptor, ouă poșate, cremă de anghinare, brânză de capră și trufe de Chaignot, baghete, cornuri și alte produse de patiserie, tarte cu lămâie şi alte specialităţi ale bucătăriei franceze.

80% din meniu va proveni din Franța, iar 25%, de pe o rază de 25 kilometri de Paris. 1/3 din toate alimentele disponibile vor fi pe bază de plante, iar 30% vor fi organice. Singurele produse care vin şi din alte țări sunt bananele (aduse din Martinica), ciocolata şi cafeaua (3 milioane de banane și 27 de tone de cafea).

Este interzisă folosirea recipientelor din plastic de unică folosinţă!

Sala principală de mese de la Jocurile Olimpice (inițial o fabrică de electricitate din 1903, recondiționată), care se întinde pe o suprafaţă impresionantă, fiind unul dintre cele mai mari restaurante din lume, va fi deschis 24 de ore pe zi. Are, printre altele, 47 000 de farfurii reutilizabile, în loc de farfurii de unică folosință.

De altfel, organizatorii JO au interzis plasticul de unică folosință în timpul Jocurilor Olimpice din 2024, inclusiv în locurile festivalurilor, în locurile în care se vor desfăşura competițiile și la “Maratonul pentru toţi”. “Fie că este vorba de băutură răcoritoare, de înghețată sau de o masă la pachet”, se precizează pe site-ul JO, “toate recipientele și paharele vor fi reutilizabile”.

Ingrediente pentru sportivi de performanţă

Alimentatie pentru sportivi
Alimentatie pentru sportivi

Evident, nu se va pierde din vedere nicio clipă că este vorba de o alimentaţie pentru sportivi de performanţă, dar unii optează pentru o dietă bogată în proteine şi săracă în zahăr, în timp ce alţii preferă carbohidrații. Oricum, nu vor lipsi din diversele meniuri la JO, carnea albă, orezul și peştele, ingrediente esențiale, deoarece se întind pe toate cele patru teme. Când vine vorba de proteine, bucătarii optează, de cele mai multe ori, pentru carnea albă și carnea roșie.

Alimentele de dinainte de antrenament includ nuci, iaurturi și proteine cu pâine sau paste integrale, fructe, legume și multe lichide. Oricum, restaurantele satului olimpic au şi câte un bar, unde se pot comanda salate, grătar, brânzeturi, produse de brutărie, mâncare caldă, fructe etc. Nu lipsesc însă burgerii şi pizza.

Fără cartofi prăjiţi şi avocado în satul olimpic!

Interdicţia de a se consuma cartofi prăjiţi şi avocado în satul olimpic este categorică şi, oricât ar părea de ciudat, nu are legătură neapărat cu un regim alimentar sănătos (obligatoriu mai ales pentru nişte sportivi de performanţă), ci are cu totul alte raţiuni.

Cartofii prăjiți nu vor fi serviți în satul olimpic din cauza riscului potențial de incendiu, reprezentat de folosirea friteuzelor într-un spațiu proiectat pentru a găzdui peste 3 500 de persoane și a servi 45 000 de mese pe zi, non-stop.

De asemenea, avocado nu va fi disponibil, deoarece ar trebui importat de la mare distanță, prin urmare este foarte scump și, în plus, necesită multă apă pentru a crește, fapt care nu rezonează cu standardele ecologice ale organizatorilor.

Nici “foie gras” (preparat din ficatul de rață sau de gâscă), atât de prezent în bucătăria tradională franceză, nu va fi prezent în vreun meniu, pentru a proteja drepturile animalelor.

Evident, sportivii sunt liberi să mănânce şi în afara satului olimpic, în apropiere aflându-se un loc numit Cafe Plaza, unde familiile se pot întâlni și se pot bucura de o masă impreună.

Fără aer condiţionat!

Organizatorii JO au proiectat locuinţele din satul olimpic astfel încât să se poată renunţa la aerul condiţionat, dar fără ca acest lucru să fie în detrimentul confortului pentru cei cazaţi aici şi pentru cei care vor locui ulterior în acest complex.

Astfel, preciza responsabilul cu infrastructurile majore pentru Olimpiadă, “nu va fi nevoie de aer condiţionat în aceste clădiri, pentru că faţadele au fost orientate în aşa fel încât să nu fie prea mult soare pe timpul verii, iar izolarea este foarte eficientă”. De asemenea, se va folosi apa rece naturală din subteran pentru a răci aerul acestor apartamente. Sunt şi ţări însă – SUA, Canada, Marea Britanie, Italia – care vor aduce instalaţiile lor de aer condiţionat.

Se pare că Jocurile Olimpice 2024, din capitala Franţei, vor marca fastuos şi cu mare atenţie la detalii nu numai 100 de ani de la Jocurile din 1924, de la Paris, dar şi un secol de schimbare, de evoluţie, în sport, dar şi în inovaţia tehnologică, în manifestările culturale, toate menite să ofere o imagine a ceea ce înseamnă această competiţie la începutul mileniului al treilea.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.