Rezervaţia de zimbri şi faună carpatină “Dragoş Vodă” este una dintre ariile protejate din cadrul parcului Natural Vânători – Neamţ. Din punct de vedere administrativ, aparţine de comuna Vânători-Neamţ şi se găseşte lângă DN 15 şi lângă Mănăstirea Neamţului.

Rezervaţia a luat fiinţă în anul 1968 şi, în prezent, se întinde pe aproape 12.000 de hectare. Primii trei zimbri au fost aduşi în 1970 şi au fost botezaţi cu numele de Roxana, Raluca şi Rarău. Au venit tocmai din Polonia, iar patru ani mai târziu s-au născut Rosina şi Roco.

Un an mai târziu, cele cinci exemplare au reuşit să rupă gardurile ţarcului şi să fugă într-o poiană. Au fost găsiţi mâncând scoarţe de copaci, care nu existau în ţarcuri. Din păcate, câteva săptămâni mai târziu, Roxana a murit, din cauza stresului şi a unei boli de care suferea.

În anul 1978, Rezervaţia de zimbri şi faună carpatină “Dragoş Vodă” avea un total de zece zimbri, unul din masculi fiind adus din Poiana Braşov, după ce rezervaţia de acolo s-a desfiinţat. Tot atunci, aria protejată mai primea câţiva membri: un lopătar, doi mufloni şi mai mulţi fazani.

Patru ani mai târziu, cinci exemplare de zimbru au fost mutate la Rezervaţia “Neagră” de la Bucşani. Abia în anul 1998, rezervaţia a fost îmbogăţită cu încă trei zimbri și, începând cu anul 2002, autorităţile au încercat să îmbunătăţească spaţiul în care aceste animale trăiesc, pentru a se apropia cât mai mult de mediul lor natural.

Rezervaţia de zimbri şi faună carpatină “Dragoş Vodă” este unul dintre cele mai căutate obiective turistice din judeţul Neamţ, mai ales că este una dintre cele mai mari rezervaţii din Europa. Interesul pentru această arie protejată a existat dintotdeauna, având în vedere că regizorul Mircea Drăgan a filmat câteva scene, în anii ’70, pentru două dintre filmele sale, şi anume “Fraţii Jderi” şi “Ştefan cel Mare – Vaslui 1475”.

Deşi se numeşte astfel, Rezervaţia de zimbri şi faună carpatină “Dragoş Vodă” cuprinde şi alte animale, cum ar fi urşi, lupi, cerbi lopătari şi carpatini, bursuci, vulpi, iepuri şi multe specii de păsări. Doar câţiva zimbri se află în zonă, cu scop turistic, restul fiind în parcul de aclimatizare al rezervaţiei.

Pe lângă animale, în rezervaţie, au fost amenajate şi patru iazuri, în care se pot pescui peşti ca șalău, biban, crap, ştiucă şi caras. Se remarcă, în special, “Lacul Zimbrărie”, pentru că este amplasat la intrarea în rezervaţie.

Există patru rezervaţii de zimbri în România, celelalte fiind la Bucşani (Dâmboviţa), Haţeg (Hunedoara) şi Vama Buzăului (Braşov). De câţiva ani, cei care se ocupă de Rezervaţia de zimbri şi faună carpatină “Dragoş Vodă” încearcă să pună aceste animale în libertate, însă proiectul lor încă nu a fost revizuit de Ministerul Mediului.

Importanța acestei rezervații nu se limitează doar la protecția zimbrilor, ci include și conservarea habitatelor naturale pentru alte specii faunistice carpatine. Programele de educație ecologică și conservare sunt esențiale pentru menținerea biodiversității zonei.

Vizitatorii au oportunitatea de a participa la tururi ghidate, unde pot observa zimbrii de aproape și pot înțelege mai bine eforturile de conservare. Aceste experiențe educative contribuie la creșterea conștientizării publicului despre importanța protejării faunei sălbatice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.