Saki cu fata alba este o specie de maimuta oarecum neobisnuita din Lumea Noua si asta datorita aspectului sau bizar care a devenit un obiect de atractie pentru vizitatorii din intreaga lume ai gradinilor zoologice cu astfel de exemplare. In salbaticie, arealul sau este alcatuit din regiunile cu paduri tropicale uscate din nordul Americii de Nord.

Numele sau vine de la dimorfismul ce apare intre mascul si femela si care este foarte pronuntat. Femela are fata de culoare intunecata cu o banda alba pe nas, iar masculul are coloritul fetei alb sau usor auriu-deschis cu nasul negru.

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 34-35 cm si greutatea de 2 kg. Corpul lor este acoperit cu blana formata din fire de par lungi si dese, de culoare neagra la masculi si maronie-cenusie la femela.

Coada este foarte lunga, de 34-44 cm, stufoasa, este folosita pentru a se agata de ramurile copacilor sau pentru mentinerea echilibrului corpului in timpul mersului. Capul este mare, acoperit cu par lung si des, aceasta fiind o caracteristica distinctiva a speciei. Nasul este masiv cu narile lungi, distantate intre ele, fruntea mica, obrajii proeminenti, botul cu mustati si barba rara, iar ochii sunt pozitionati in fata, au irisul de culoare neagra.

Privirea acestor maimute creata de ochii umezi si mari pare inteligenta, putin trista dar in acelasi timp simpatica. Membrele anterioare si posterioare sunt lungi si musculoase, imblanite, au labele acoperite cu par pe partea superioara, iar degetele cu unghii negre.

Saki cu fata alb
Saki cu fata alb

Maimuta saki cu fata alba este o specie arboricola care isi petrece intreaga viata in copaci, foarte rar coboara pe sol. Hrana sa consta din frunze, fructe, insecte, pe care le prinde cu labele si le strapunge cu incisivii si caninii lungi si ascutiti.

Aceste maimute traiesc in grupuri sociale mici, familiare, monogame, formate din mascul, femela si puii lor. Sunt animale diurne, vegetariene, isi cauta hrana impreuna, adultii au grija de puii lor, ii ocrotesc si isi apara teritoriul (ce poate fi de 4-10 hectare). Femela are o perioada de gestatie de aproximativ 6 luni apoi naste un singur pui, pe care il alapteaza si il poarta agatat de blana sa. In conditii de captivitate speranta de viata la saki cu fata alba este de aproximativ 30-35 de ani, in salbaticie aceasta maimuta traieste mai putin.

Saki cu fata alba face parte din ordinul Primates, familia Pitheciidae si are denumirea stiintifica de Pithecia pithecia. Riscul de disparitie al acestei specii este destul de mic. Exista mai multe subspecii de saki care difera prin coloritul blanii si anume: Pithecia monachus, Pithecia albicans, Pithecia aequatorialis. Toate traiesc in padurile tropicale uscate din nordul Americii de Nord.

Video – Saki cu fata alba (Pithecia pithecia):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.