Salamandra rosie (Pseudotriton ruber) face parte din grupul salamandrelor fara plamani care respira prin pielea lor si este raspandita in regiunile cu paduri umede, vai si pasuni, cu ape curgatoare reci si izvoare cu apa dulce, de pe coasta sud-estica a SUA si zona estica a Deltei Fluviului Mississippi. Este o salamandra si de apa si de uscat care ajunge la altitudini de pana la 1500 m. Pe sol obisnuieste sa stea ascunsa pe sub busteni, pietre sau scoarta de copac.

Adultii au corpul gros, lung de 10-18 cm, acoperit cu piele de culoare rosie, rosie-grena, sau rosie-portocalie, cu numeroase pete de culoare neagra. Salamandrele tinere au un colorit mai stralucitor. Pentru mentinerea umezelii prezinta pe corp santulete costale, transversale.

Coada este scurta, membrele anterioare cu cate patru degete, iar cele posterioare cu cate cinci. Capul si ochii sunt mici comparativ cu corpul, iar cel mai important si dezvoltat simt in detectarea hranei este cel olfactiv.

Salamandra roșie

Este o specie nocturna, care vaneaza in special insecte, mai ales gandaci si greieri, animale nevertebrate, melci, viermi, paianjeni si mici salamandre. Cand este atacata de pasari, ratoni sau sconcsi isi alunga pradatorii miscandu-si coada, dar deseori coloritul pielii sale ii serveste in scopuri defensive.

Citește și:  Rândunica de noapte europeană (Caprimulgus europaeus)

 

In perioada de imperechere care incepe din lunile de primavara si tine pana in cele de toamna, femela depune un numar de 50-100 de oua pe sub pietre, roci, busteni, sau uneori in apa. Dupa cateva luni ouale eclozeaza si apar larvele care la inceput au lungimea de 2 cm. Puii ajung la maturitatea sexuala dupa 5 ani si pot trai mai mult de 20 de ani.

Salamandra rosie face parte din ordinul Caudata, familia Plethodontidae. Este o specie in pericol de disparitie. Pana in prezent au fost recunoscute patru subspecii de salamandre care apartin acestei familii: Pseudomonas Triton ruber ruber, Pseudomonas ruber vioscai, Pseudomonas ruber schencki si Pseudomonas ruber nitidus.

Video – Salamandra rosie (Pseudotriton ruber):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.