Șalăul (Stizostedion lucioperca) este unul dintre cei mai importanți prădători din ecosistemele de apă dulce, fiind întâlnit în special în apele Dunării și în lacurile din împrejurimi. Acest pește este apreciat atât de pescari, cât și de ecologiști pentru rolul său în menținerea echilibrului populațiilor de pești mai mici.

Habitatul șalăului: unde poate fi găsit acest prădător

Cu o distribuție largă în Europa și Asia, șalăul preferă apele limpezi și curgătoare, iar dimensiunile sale impresionante și comportamentul agresiv îl fac un trofeu valoros în pescuitul sportiv.

Salaul (Stizostedion lucioperca) este un peste rapitor, care populeaza apele Dunarii si baltile din jur, precum si lacurile, helesteele, raurile mari si afluentii acestora. Este un peste de apa dulce, dar apare si in apele usor salmastre. Prefera apele limpezi care au fundul cu nisip si pietris. Este raspandit in apele curgatoare din regiunea Anatolia, Marea Neagra, Marea Caspica, pana in Marea Baltica si in Europa Centrala. Populeaza apele fluviilor Rin, Odra, Elba, Dunarea.

Dimensiuni și caracteristici fizice ale șalăului

Poate atinge o lungime cuprinsa intre 30-60 cm si greutatea de 2-4 kg. In cazuri exceptionale lungimea poate ajunge la 1 m si greutatea la 14-15 kg.

Pe partea dorsala culoarea este cenusie-verde, pe laterale si abdomen este alb-argintie. Tot pe partile laterale pot fi observate o serie de dungi transversale inchise la culoare. Corpul este alungit, doar putin comprimat pe lateral si acoperit uniform de solzi mici.

Capul are forma tronconica, gura este mare si prevazuta cu dinti la nivelul cerului gurii, maxilarelor dar si in regiunea palatina. Inotatoarea cadala si dorsala au dungi transversale formate din puncte negre.

Perioada de reproducere și dezvoltarea puietului

Perioada de reproducere este in aprilie-mai. Poate fi mai devreme sau mai tarziu in functie de temperatura apei. Femela depune un numar mare de icre, care poate varia intre 200000 si 400000. Icrele sunt mici, rotunde, galbui, cu diametru de 1,2-1,3 mm, se lipesc de plantele acvatice si pietrele din apa.

Dupa o perioada de incubatie de 6-10 zile, acestea eclozeaza. La inceput hrana este formata din plancton, apoi dupa 25 de zile pestisorii consuma larve ale altor pesti, mai tarziu cand sunt in stadiul de puiet se hranesc cu pestisori mici. Pestii ajung la maturitate, abia dupa trei sau patru ani, cand au o lungime de 30-40 cm.

Ce mănâncă șalăul: dietă și comportament de hrănire

Se hraneste in special cu pesti (rosioare, obleti, mreana), pe care ii pandeste si apoi ii ataca. Hrana sa este completata cu broscute, raci, insecte, viermi si altele.

Salaul este foarte mult apreciat de pescari, in special pentru carnea lui gustoasa. De asemenea este considerat cel mai important peste rapitor european dupa stiuca. Se pescuieste in general toamna si primavara, in zilele innorate sau ploioase. Se folosesc momeli vii si semirigide. In lunile de vara poate fi gasit doar in locurile umbroase.

Acest peste face parte din ordinul Perciformes si familia Percidae.

Rolul șalăului în ecosistemul Dunării

Șalăul joacă un rol crucial în menținerea echilibrului ecologic în apele Dunării și ale lacurilor învecinate. Prin controlul populațiilor de pești mai mici, cum ar fi obleții sau roșioarele, șalăul previne supraaglomerarea și menține diversitatea speciilor. Acesta ajută la menținerea unui lanț trofic sănătos, contribuind astfel la sănătatea ecosistemului acvatic.

De asemenea, șalăul este un indicator important al calității apei, preferând mediile curate, bogate în oxigen. Modificările în distribuția sau sănătatea populațiilor de șalău pot semnala probleme legate de poluarea apei sau schimbările climatice care afectează temperatura apei.

Pescuitul sportiv al șalăului în România

Pescuitul sportiv al șalăului atrage anual mii de pasionați în România, datorită provocării pe care o reprezintă capturarea acestui prădător agil. Cea mai bună perioadă pentru pescuitul șalăului este toamna și primăvara, când peștele devine mai activ și se apropie de maluri.

Șalăul este recunoscut pentru carnea sa albă, delicată și foarte apreciată în gastronomie. În apele din România, pescarii folosesc adesea momeli artificiale, cum ar fi lingurițele sau shad-urile, dar și momeli naturale, precum peștișorii vii.

O captură record de șalău în România a avut loc pe Dunăre, un exemplar de 15 kg fiind prins în anul 2010. Pescuitul acestui pește este reglementat, iar capturarea exemplarelor sub dimensiunea minimă legală de 40 cm este interzisă.

Video – Salaul (Stizostedion lucioperca):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.