Sarpele cu tentacule (Erpeton tentaculatus) este o specie foarte interesanta datorita parechii de tentacule de pe nas – care sunt moi si carnoase si indeplinesc o functie senzoriala. Traieste in apele salmastre, marine sau dulci ale lacurilor, in apele cu fluxuri lente din tinuturile sud-estice si centrale ale Asiei.

Conform cercetatorilor acest sarpe are o metoda de pescuit unica, care in majoritatea cazurilor nu da gres – sta nemiscat in apa ascuns in vegetatia bogata, printre alge, iar pestii inoata direct in gura lui larg deschisa sau in apropierea ei si sunt prinsi printr-o miscare brusca a capului in coltii ascutiti pozitionati in partea posterioara a gurii.

El a adoptat un comportament asemanator pestilor pe care l-a invatat tocmai din modul de viata al victimelor sale. Tentaculele sale extrem de sensibile transmit impulsuri la creier, sesizeaza imediat orice deviere si ii permit sa vaneze in apele tulburi si pe timp de noapte.

Sarpele cu tentacule poate avea lungimea corpului de 50-100 cm iar coloritul sau este in nuante de gri, maro si bronz care alcatuiesc dungi caracteristice longitudinale pe partea dorsala a intregului corp. Pe partea ventrala predomina nuantele deschise de alb-cenusiu si gri.

Reproducerea la aceasta specie este ovovivipara, fiecare femela naste sub apa cinci pana la treisprezece pui vii, cu lungimea in jur de 20 cm si coloritul asemanator adultilor. Habitatul acestui sarpe este predominant acvatic, el rezista sub apa o jumatate de ora fara sa iasa la suprafata pentru aer, iar pe uscat apare in cazuri rare, pe timp de noapte sau in perioadele de seceta, cand avanseza greoi spre gropile noroioase de pe mal in care sta ca intr-o vizuina.

Sarpele cu tentacule face parte din ordinul Squamata, genul Erpeton, familia Colubridae. Nu este o specie pe cale de disparitie. Apartine grupului de serpi veninosi, dar nu este considerat periculos decat pentru pestii pe care ii vaneaza.

Video – Sarpele cu tentacule (Erpeton tentaculatus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.