Sarpele-filament de Texas este o specie destul de mica ce poate fi confundata deseori cu o rama obisnuita care sta ascunsa pe sub busteni sau in tufisuri. Are lungimea corpului de 15-27 cm, in cazuri rare ajunge la 30 cm si nu este o specie veninoasa. Este un sarpe de vizuina care traieste in regiunile cu soluri aride, uscate sau desertice, din nord-estul Mexicului si sudul Statelor Unite ale Americii.

Are corpul cilindic, subtire, acoperit uniform cu 14 siruri de solzi mici, netezi si rotunjiti, iar coloritul este maroniu-rozaliu, cu reflexii gri-violacee. Capul este mic, ochii sunt rudimentari, ascunsi si protejati de scuturi rezistente ca niste solzi. Acuitatea vizuala este foarte slab dezvoltata. Coada este scurta si ingusta, este bine evidentiata fata de corp.

Sarpele-filament de Texas (Leptotyphlops dulcis)

Hrana acestui sarpe este formata in special din termite, furnici, larve de furnici, paianjeni si alte insecte mici. Are capacitatea de a elimina prin piele feromoni care imita pe cei ai insectelor si care ii ofera avantajul de a nu fi atacat atunci cand patrunde in musuroaiele de furnici si termite, astfel poate manca linistit si pe saturate larvele acestora. Cei mai mari dusmani ai acestui sarpe sunt pasarile, mamiferele nocturne si alte specii de serpi.

Citește și:  Șarpele-panglică vestic (Thamnophis proximus) trăiește pe valea Fluviului Mississippi

Reproducerea este ovipara, femela depune in ultima luna de vara 2-7 oua in vizuina sapata in pamant sau nisip si sta incolacita in jurul lor pana la eclozarea acestora.

Sarpele-filament de Texas este o specie comuna in Mexic, nu este pe cale de disparitie, face parte din ordinul Squamata, familia Laptotyphlopidae si are denumirea stiintifica de Leptotyphlops dulcis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.