Sarpele raza-de-soare – Xenopeltis unicolor – este o specie din sud-estul Asiei, din Indonezia care isi are numele de la solzii foarte luciosi si iridescenti care ii acopera corpului. Culoarea predominanta a corpului pe partea dorsala este cea maronie-inchis usor spre negru, iar pe burta predomina nuantele de alb si crem.
Solzii de pe spate reflecta minunat lumina ca o prisma si creeaza numeroase nuante de culori asemanatoare unui curcubeu. Totusi, desi acest sarpe poate concura din punct de vedere al aspectului cu sarpele-curcubeu, el nu are un stil de viata predominant la suprafata solului, ci din contra isi petrece majoritatea timpului subteran, are adaptarile tipice unei specii de vizuina.
Are lungimea corpului de 1-1,5 m si este o specie nocturna, iese la suprafata solului mai ales noaptea cand vaneaza mici mamifere, soparle, broaste si alte specii de serpi mici. Capul sau este ascutit si are forma de dalta, fapt ce ii permite sa intre cu usurinta in subteran. Exemplarele tinere se diferentiaza de cele adulte print-o zona de culoare alba de la gat care se aseamana cu un guler asezat chiar in spatele capului. Acest guler alb dispare de tot dupa doua sau trei naparliri.
Reproducerea este ovipara, femela depune 6-9 oua intr-un cuib subteran ca o vizuina in sol sau realizat in frunzisul umed de pe pamant.
Acest sarpe poate fi crescut si in conditii de captivitate, insa, conform specialistilor, ei se reproduc doar in mediul lor natural. Ei au ajuns la concluzia ca acest lucru nu se intampla si sub atenta ingrijire a omului deoarece sunt sensibili, sufera des din cauza stresului si astfel in majoritatea cazurilor serpii mor in primele sase luni de captivitate.
Exemplarele care au supravietuit au fost monitorizate atent de catre medicii veterinari si au beneficiat de conditii foarte bune, astfel incat in cele din urma s-au adaptat bine la mediul creat in terariu.
Intotdeauna in terariu umiditatea trebuie sa fie foarte mare, de 80-100%, pentru a imita oarecum mediul lor natural din care provin, ei fiind obisnuiti cu habitatele umede, cum sunt zonele mlastinoase. Pe fundul vasului trebuie sa fie pus un substrat gros de 15-20 cm in care sarpele sa-si poate sapa vizuina.
Acesta poate fi realizat din muschi sau scoarta de copac foarte bine maruntita. Temperatura trebuie sa fie de 30-31ºC ziua si minim de 24-27ºC noaptea. In rest sarpele nu trebuie stresat, trebuie lasat in pace, doar hranit regulat cu amfibieni, soparle si alti serpi, pe care ii va manca cu lacomie si in mare viteza.
Sarpele raza-de-soare nu este o specie in pericol de disparitie.
Video – Sarpele raza-de-soare (Xenopeltis unicolor):