Sarpele regal comun este o specie agresiva care traieste in regiunile cu paduri umede mlastinoase si zonele semi-desertice din Statele Unite ale Americii, la sud de granita cu Mexic.

Vaneaza activ, este un constrictor foarte puternic, ataca mamifere mici, soparle, rozatoare, broaste, pasari si alti serpi chiar si pe cei veninosi la al caror venin este imun. Este un bun inotator, insa isi petrece timpul mai mult pe sol intrand chiar si in vizuinele animalelor, ocazional urca pe vegetatia joasa pentru a-si urmari prada. Cand este in pericol are obiceiul sa muste foarte puternic cu falcile puternice, iar daca este prins arunca spre dusman cu fecale.

Are capul oval si gatul abia vizibil, lungimea corpului de 1-2 m si coloritul variabil, numarul de nuante i-a determinat pe cercetatori sa imparta aceasta specie in mai multe subspecii. Astfel la sarpele regal californian culoarea obisnuita este cea neagra cu benzi transversale galbene sau bej. Exista insa mai multe variante de culoare care difera din punct de vedere al modelului si nuantelor.

Acestea au fost clasificate in subspecii de catre herpetologi. Astfel subspecia Lampropeltis getula splendida are corpul negru cu numeroase pete galbene si traieste in Arizona, subspecia Lampropeltis getula californiae poate avea corpul maroniu cu dungi longitudinale de culoare deschisa si traieste in acelasi areal ca sarpele regal comun. Cea mai preferata de crescatorii de serpi este subspecia Lampropeltis getula nigrita care are corpul negru-inchis, la exemplarele foarte tinere apar cateva benzi de culoare deschisa.

Sarpele regal comun este o specie activa noaptea dar uneori si ziua, acest lucru depinde de habitatul in care traieste. Exemplarele din zonele nordice au tendinta de a hiberna mai mult decat cele sudice.

Lampropeltis getula
Lampropeltis getula

In perioada de imperechere masculul are obiceiul sa muste gatul femelei spre a o imobiliza. Reproducerea este ovipara, astfel femela depune 12-25 oua in gropi in pamant, pe sub busteni sau in stratul de vegetatie aflata in stare de putrefactie pe sol. Dupa o perioada de 2-4 luni ouale eclozeaza si apar puii care au lungimea de 30-35 cm si sunt destul de bine dezvoltati astfel incat sa-si caute hrana singuri.

Cei care doresc un astfel de exemplar sa-l creasca in conditii de captivitate trebuie sa-i asigure un adapost intr-un terariu orizonal bine ventilat, in care substratul de pe fundul vasului sa fie din pietris, turba si bucatele de coaja de nuca de cocos.

De asemenea, trebuie sa i se amenajeze si un jgheab cu apa in care sa se balaceasca avand in vedere preferinta sarpelui pentru apa. Temperatura in terariu trebuie sa fie de 25-30ºC ziua si putin mai scazuta noaptea. Hrana sa este bine sa fie alcatuita din animale destul de mari, cum sunt soarecii si sobolanii. Nu este bine ca in acelasi terariu sa fie doua exemplare deoarece acesti serpi au instincte canibale.

Sarpele regal comun are denumirea stiintifica de Lampropeltis getula, face parte din ordinul Squamata, familia Colubridae si nu este o specie pe cale de disparitie. Speranta de viata la sarpele regal comun este de aproximativ 25 de ani.

Video – Sarpele regal comun:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.