Scoicile fildeș-de-elefant, membre ale clasei Scaphopoda, sunt moluște marine fascinante care își duc existența pe fundul oceanelor din întreaga lume.

Clasa Scaphopoda cuprinde 550 de specii de scoici fildes-de-elefant distribuite pe fundul marilor si oceanelor din toata lumea. Acest grup de moluste marine se aseamana din anumite puncte de vedere cu nevertebratele gasteropode, dar au si cateva aspecte de la molustele bivalve cu cochilii numite valve.

Caracteristicile cochiliei și adaptările unice

Aceste moluste scormonitoare se remarca prin forma cochiliei atat de interesanta care aminteste de coltii de fildes de elefant, de unde si denumirea lor de scoici fides-de-elefant. Cochilia este in general alungita, tubulara, concava, cu varful ascutit si deschisa la ambele capete, dintre care unul mai larg si altul mai ingust. Pe suprafata exterioara a cochiliei apar striatii longitudinale proeminente sau uneori orizontale care alcatuiesc frumoase ornamente puse in evidenta de o diversitate de nuante de culori.

Molustele au cochilia cu capatul ascutit partial ingropat in sedimente, iar la orificiul mai larg isi tin capul si piciorul afara. Schimbul de gaze la aceste moluste se realizeaza prin suprafata subtire a peretilor mantalei si nu prin branhii (acestea lipsesc complet). De asemenea si ochii lipsesc, aceste moluste nici nu au nevoie sa vada, ele s-au adaptat perfect la mediul acvatic marin. Au capul prevazut cu multe filamente fine, ciliate ce sunt folosite in procesul de hranire.

Aceste filamente se contracta si duc particulele mici de hrana, microorganismele din sedimente spre gura. Miscarea se realizeaza destul de usor cu ajutorul piciorului, acesta se intinde si se prinde de sedimente, apoi sunt trase dupa el carcasa si intregul organism al molustei.

Dentalium elephantinum
Dentalium elephantinum

Specia Dentalium elephantinum

Este un reprezentant al nisipurilor din largul Oceanului Indian si Pacific si al marilor tropicale adiacente lor. Numeroase exemplare apar pe coasta Insulelor Filipine si a Insulelor Moluce (numite Insulele Mirodeniilor, din Indonezia). De regula astfel de specii apar in apa marilor la adancimi moderate, insa exista si specii asemanatoare care se gasesc la 2000-3000 m adancime insa doar in marile tropicale.

Aceasta molusca este destul de mare, are lungimea de 7,5-8 cm si cochilia ca un tub concav deschis la ambele capete, cu striatii longitudinale bine evidentiate in nuante de culori ce variaza de la gri-inchis, maroniu-cenusiu si pana la alb. Are organismul perfect adaptat la scormonit si sapat in sedimentele de pe fundul marii, cu piciorul ce are capatul bont si lobi laterali.

Specia colt frumos sau Pictodentalium formosum

Apare pe coastele Oceanului Indian si Pacific si poate ajunge la lungimea de 7,5 cm. De-a lungul cochiliei are numeroase striatii longitudinale dar si nervuri cu linii de crestere, concentrice, transversale. La capatul inferior apare o teapa crestata, cu diametru mic.

La aceasta specie partea inferioara a cochiliei este cea care sta in stratul de sedimente, iar partea superioara este mult mai larga dar in acelasi timp mai mica comparativ cu cea de la alte specii de scoici fildes-de-elefant.

Importanța ecologică a scoicilor fildeș-de-elefant

Scoicile fildeș-de-elefant contribuie la sănătatea ecosistemului marin prin filtrarea sedimentelor și reciclarea substanțelor organice. Ele servesc, de asemenea, drept hrană pentru diverse specii de pești și nevertebrate. Prezența lor în sedimente indică adesea calitatea apei și a substratului, făcându-le valoroase pentru cercetările ecologice și de mediu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.