Sconcsul a fost descoperit in urma cu multe secole, se pare ca in America de Nord el este domesticit doar de aproximativ doua secole. In prezent, el poate fi intalnit si in America de Sud si in parte de sud-est a Asiei.

In ceea ce priveste aspectul si dimensiunile, sconcsul poate atinge pana la 80 cm in lungime (in medie el are cam jumatate de metru) si poate cantari pana la 5 kg (in functie de specie). Blana animalului este de obicei neagra, cu cateva dungi albe, dar exista si modele colorate in alb, galben sau verde. Specifice acestora sunt glandele anale, cele care sunt responsabile pentru mirosul foarte urat pe care sconcsul il poate scoate.

Chiar daca vi se poate parea ciudat, sconcsii pot fi niste animale de companie foarte placute. Ei se remarca datorita inteligentei deosebite, dar si datorita ingeniozitatii lor. Speranta de viata a unui astfel de mamifer poate ajunge la mai mult de 20 de ani, asa ca trebuie sa fiti constienti ca va asumati o mare responsabilitate daca optati sa cresteti un animal ca sconcsul in propria dumneavoastra casa.

sconcs

Primul pas pe care trebuie sa-l faceti daca in cele din urma va hotarati sa luati un sconcs este sa vedeti daca veti avea nevoie de autorizatie sa cresteti un asemenea animal, intrucat in unele localitati aceasta este obligatorie. Dupa ce rezolvati problema, urmatorul pas pe care trebuie sa-l faceti este sa va interesati ce crescatorii de sconcsi exista in zona in care traiti.

Majoritatea animalelor aflate sub supravegherea omului au glandele responsabile pentru mirosul neplcaut scoase inca de la o varsta foarte frageda, astfel incat nu va asumati niciun risc. In schimb, daca optati sa cresteti un sconcs pe care l-ati gasit in salbaticie, atunci pericolul sa aveti parte de surprize neplacute este foarte mare.

Este foarte indicat sa interactionati cat mai mult cu sconcsul pe care v-ati decis sa-l cresteti, in special daca acesta este foarte mic. Rasplata o veti primi mai tarziu, pe masura ce acesta va creste, cand se va atasa foarte mult de dumneavoastra. Va recomandam sa aveti grija sa-i asigurati puiului de sconcs un loc al lui unde poate sa fie tinut sub control, intrucat ei sunt curiosi si au prostul obicei sa se bage prin toate locsoarele din casa dumneavoastra.

Sconcsii pot fi dresati sa-si faca nevoile in cutii, pe care le puteti amplasa la baie, astfel incat sa nu aveti probleme cu mirosul prin toata casa. Aceea cutie poate fi acoperita cu nisip sau cu hartie. Aveti grija sa o curatati dupa cateva zile, intrucat animalele nu-si vor mai face nevoile daca mirosul devine prea neplacut.

Aceste mamifere dau nastere la pui anual, de obicei la mijlocul primaverii, in lunile aprilie si mai. Dupa aproximativ 40 de zile, puii vor deveni independenti si pot fi separati de mama, insa ei trebuie tinuti sub supraveghere, intrucat vor mai avea probleme de adaptare cu mediul in care locuiesc.

Sconcsii sunt animale omnivore. Pentru o alimentatie corecta, aceste mamifere nu trebuie hranite cu prea multe proteine si grasimi, ei avand nevoie de mancare cu un continut foarte redus de fibre, vitamine si hidrocarbonati. Pana ce ajung la cinci-sase luni sconcsii trebuie hraniti de trei ori pe zi, iar dupa aceea doar de doua ori zilnic. Nu trebuie sa le oferiti mai mult de 160-170 de calorii in fiecare zi. Inca un lucru pe care trebuie sa-l stiti este ca nu aveti voie sa le dati sa manance carne cruda pentru ca nu o pot digera corespunzator. In salbaticie, sconcsii mananca larve, soparle sau rozatoare mici, dar si fructe, frunze sau ciuperci.

In ceea ce priveste castrarea, sconcsii trebuie sterilizati de mici, pana sa implineasca sase luni, intrucat daca asteptati mai mult s-ar putea sa intre in perioada de reproducere si veti avea probleme serioase cu ei.

sconcss

Sconcsii sunt predispusi sa faca viermi intestinali, dar si sa se imbolnaveasca de rapciuga. Pentru a preveni aceste infectii, este indicat sa-i duceti la controale facute de un medic veterinar, la fel ca orice animal de companie.

Odata ce ati hotarat sa cresteti un sconcs in apartamentul dumenavoastra, trebuie sa stiti foarte bine la ce riscuri va supuneti, intrucat ei sunt foarte agitati, curiosi si neastamparati. Cu toate acestea, aceste mamifere sunt hazlii si cu siguranta va vor amuza, atat timp cat le acordati atentia necesara si nu ii agresati in vreun fel, intrucat daca faceti asta ii veti pierde pentru totdeauna.

Daca aveti copii mai mici de 12 ani nu este indicat sa achizitionati un scons, intrucat exista numeroase riscuri la care il supuneti. In rest, aceste animale pot fi crescute de catre oricine, insa de preferat in apartament. La curte, sconcsul se poate pierde foarte usor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.