Habitatul și migrația scrumbiei de Dunăre

Scrumbia de Dunăre (Alosa immaculata) este un pește migrator răspândit în Marea Neagră, care populează și apele lacurilor Sinoe și Razelm. În perioada de reproducere, migrează în Dunăre, parcurgând sute de kilometri pentru a-și depune icrele. Scrumbia este foarte apreciată pentru carnea sa delicată, fiind considerată un pește de mare valoare economică. Acest pește poate ajunge la lungimi de 30-40 cm și o greutate de aproximativ 1 kg, fiind cunoscut pentru coloritul său argintiu cu reflexii roz.

Scrumbia de Dunare este un peste migrator raspandit in Marea Neagra. Apare mereu in bancuri mari in zonele litoralului romanesc. De asemenea, populeaza si apele lacurilor Sinoe si Razelm. In perioada de reproducere, obisnuieste sa migreze in apele Dunarii. Este un peste foarte apreciat, considerat de mare valoare economica.

Caracteristicile fizice ale scrumbiei de Dunăre

Are corpul alungit, comprimat lateral. In general ajunge la o lungime de 30-40 cm cand greutatea este de aproximativ 1 kg si varsta de 7 ani. Desigur sunt si exceptii, cand o scrumbie poate ajunge la 900 g si o lungime de 40 cm. Are gura relativ mare, prevazuta cu dinti marunti si ascutiti, cca. 40-50 pe maxilare si 7-9 pe mandibule.

Pleoapa adipoasa a ochiului este destul de bine dezvoltata. Pe spate are un colorit albastru deschis cu nuante verzui, iar in zona abdomenului culoarea devine mai deschisa, alb-argintie. Pe partile laterale se observa frumoase reflexe roze.

Reproducerea și ciclul de viață al scrumbiei de Dunăre

Perioada de migratie este in luna martie, atunci carduri mari de scrumbii se aduna si urca sute de km pe Dunare. Reproducerea se realizeaza abia in luna mai, cand sunt depuse 10000-180000 icre de catre femele.

Icrele lasate libere sunt purtate de curenti spre gurile de varsare. Dupa un timp eclozeaza. Acest peste ajunge la maturitate dupa patru sau cinci ani de viata, cand are o lungime de 16-18 cm.

Dieta și rolul scrumbiei în ecosistem

Hrana sa este formata din hamsii, stavrizi, insecte acvatice, moluste mici, larve, viermi, crustacee.

Scrumbia de Dunare este foarte apreciata pentru carnea ei, care are un gust fin deosebit in ciuda numarului mare de oase. Se poate consuma sarata, proaspata sau afumata.

Curiozități despre scrumbia de Dunăre

Scrumbia de Dunăre are un ciclu de viață fascinant și o istorie lungă în regiunea Mării Negre. De-a lungul secolelor, scrumbia a fost un aliment esențial pentru comunitățile de pescari de pe malurile Dunării și ale Mării Negre, datorită abundenței sale în timpul migrației anuale.

De asemenea, acest pește joacă un rol important în echilibrul ecologic al Mării Negre, fiind un prădător pentru specii precum hamsiile și stavrizii, dar și o sursă importantă de hrană pentru pești mai mari și păsări piscivore.

În România, scrumbia de Dunăre este foarte apreciată pentru preparatele tradiționale, cum ar fi scrumbia afumată sau sărată, acestea fiind delicatese cu un gust specific, care păstrează savoarea naturală a peștelui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.