Scrumbia de Dunare este un peste migrator raspandit in Marea Neagra. Apare mereu in bancuri mari in zonele litoralului romanesc. De asemenea, populeaza si apele lacurilor Sinoe si Razelm. In perioada de reproducere, obisnuieste sa migreze in apele Dunarii. Este un peste foarte apreciat, considerat de mare valoare economica.

Are corpul alungit, comprimat lateral. In general ajunge la o lungime de 30-40 cm cand greutatea este de aproximativ 1 kg si varsta de 7 ani. Desigur sunt si exceptii, cand o scrumbie poate ajunge la 900 g si o lungime de 40 cm. Are gura relativ mare, prevazuta cu dinti marunti si ascutiti, cca. 40-50 pe maxilare si 7-9 pe mandibule.

Pleoapa adipoasa a ochiului este destul de bine dezvoltata. Pe spate are un colorit albastru deschis cu nuante verzui, iar in zona abdomenului culoarea devine mai deschisa, alb-argintie. Pe partile laterale se observa frumoase reflexe roze.

Perioada de migratie este in luna martie, atunci carduri mari de scrumbii se aduna si urca sute de km pe Dunare. Reproducerea se realizeaza abia in luna mai, cand sunt depuse 10000-180000 icre de catre femele.

Citește și:  Peștele-lup (Anarhichas lupus), trăiește la adâncimi de cel mult 600 m

Icrele lasate libere sunt purtate de curenti spre gurile de varsare. Dupa un timp eclozeaza. Acest peste ajunge la maturitate dupa patru sau cinci ani de viata, cand are o lungime de 16-18 cm.

Hrana sa este formata din hamsii, stavrizi, insecte acvatice, moluste mici, larve, viermi, crustacee.

Scrumbia de Dunare este foarte apreciata pentru carnea ei, care are un gust fin deosebit in ciuda numarului mare de oase. Se poate consuma sarata, proaspata sau afumata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.