Sculpturile in lemn reprezinta o forma de prelucrare a lemnului prin intermediul unei unelte de dat forme, mai exact un cutit, de forme si marimi diferite sau o dalta, folosindu-te de ambele maini, ori cu o mana pe un ciocan de lemn si cu cealalta mana pe o dalta. Rezultatele difera in functie de dorinta artistului, acestea putand capata cele mai diverse forme, de la figurine mici, pana la figuri umane sau sculpturi de lemn ornamentale. Unele dintre cele mai bune exemple de sculpturi in lemn sunt cele din Evul Mediu din Franta si din Italia, tari considerate a fi practic initiatoarele acestui tip de arta, cu popoare avid practicante si in prezent.

Temele tipice din acea perioada se axau mai mult pe iconografia crestina, iar in Anglia au fost gasite exemple mai concrete din secolele XVI si XVII, unde lemnul preferat pentru acest gen de arta era stejarul. Sculpturile ce reprezentau figuri umane, au fost in cele din urma foarte raspandite in toata Europa, insa o sarcina foarte grea in finalizarea lor era considerata a fi forma fetei, cat si culoarea ori forma ochilor, pana cand s-au decis in aceasta privinta sa foloseasca diverse culori, deci si pictura, ori materiale de lemn de nuante diferite, pentru a putea oferi expresie.

Intrumentele pentru sculpturi in lemn sunt: cutitul de sculptat (folosit pentru a taia, pentru a da forma si pentru a netezi lemnul), gouge-ul, un instrument folosit pentru a scoate bucatile de lemn nefolositoare, pentru a scobi, mai exact in lemn, un fierastrau mic folosit pentru a taia bucati mai mari de material deodata, dalta, mica sau mare, folosita pentru linii si pentru curatarea suprafetelor plate, unealta V, folosita pentru partitie si o intreaga trusa de ascutire, precum diverse pietre, precum pilele, necesarea pentru mentinerea marginilor.

Selectia lemnului pentru sculpturi in lemn trebuie sa se faca foarte atent, avand in vedere ca lemnul nu este de la un capat la altul la fel de puternic, iar aceasta selectie este esentiala, mai ales in cazul sculpturilor de marimi mai mari. Probabil cele mai des folosite materiale pentru sculpturi in lemn sunt cele provenite de la arborii de lamai sau Tupelo, ambele fiind destul de puternice, insa suficient de usor de prelucrat. De asemenea, stejarul, castanul, arborele de unt (de Shea), nucul american, lemnul de mahon sunt foarte bune pentru prelucrare, insa pentru cele mai fine sculpturi in lemn se folosesc urmatoarele: nucul italian, marul, parul, artarul sicomor, prunii de cele mai multe ori. Decoratiile care vor fi pictate trebuie sa implice o selectie mai atenta a lemnului, pentru acest gen fiind cel mai indicat pinul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.