Printre cele mai in voga serii de carti ce imbina science fiction-ul cu genul fantasy se numara si Cantec de Gheata si Foc, serie conceputa de cunoscutul scriitor G.R.R. Martin. Daca unii fanatici ai genului fantasy erau deja pusi in tema cu minunata serie, altii au aflat de ea abia dupa culminantul succes al serialului Game of Thrones (Urzeala Tronurilor in limba romana) marca HBO. Odata cu succesul extraordinar al serialului, chiar si seria de carti a scriitorului si scenaristului G.R.R. Martin a devenit cunoscuta la scara globala. Seria contine insa sapte carti din care cinci au fost deja publicate chiar si in Romania, urmatoarele fiind inca in stadiul de dezvoltare.

Pentru a-si scrie povestea fantastica prezentata de-a lungul celor sapte volume ale seriei Cantec de Gheata si Foc, Martin a cercetat indelung si si-a luat ragazul necesar creatiei unei povesti interesante si surprinzatoare. Initial, seria era planuita ca o trilogie, insa in timp, Martin a dezvoltat povestea sa intr-atat incat a avut nevoie de mai multe volume pentru a povesti legendele tinutului Westeros. Pe langa volumele existente, trei povestiri ce prezinta evenimente de dinainte de povestea centrala a seriei sunt deja disponibile, iar altele le vor urma.

Povestea seriei Cantec de Gheata si Foc are loc in tinutul fictional Westeros si pe teritoriul din estul acestuia numit Essos. La inceput, toate personajele prezente in poveste sunt umane, insa pe masura ce povestea progreseaza, in centrul atentiei intra si personajele supranaturale care se credeau a fi disparute deja (Others – Ceilalti) din nordul indepartat si chiar si dragoni din est. Fiecare capitol al volumelor este relatat dintr-un unghi la persoana a treia, intamplarile fiind insa povestite din perspectiva unor personaje. Pana in prezent, un numar de 25 de personaje au relatat intamplarile asa cum s-au petrecut din punctul lor de vedere.

Trei povesti ale seriei Cantec de Gheata si Foc cresc tot mai mult si se impletesc tot mai adanc in trecutul si prezentul Westerosului. Unul din punctele cheie ale seriei este reprezentat de razboaiele civile dinastice ce au ca scop cucerirea si controlarea tinutului. Un alt punct important este reprezentat de amenintarea Celorlalti care incep sa treaca in numar tot mai mare de peretele de gheata ce tine loc de granita in nord. Ultimul fir epic important este cel in care Danaerys Targaryen, fiica exilata a regelui Westerosului ucis intr-un alt razboi civil din urma cu 15 ani isi doreste sa se intoarca si sa recastige tronul care i se cuvine de drept.

Cartile existente din seria Cantec de Gheata si Foc au fost traduse in peste 20 de limbi printre care si in limba romana. Cele cinci carti ale seriei se afla deja pe rafturile editurii Nemira si pot fi cumparate de iubitorii povestii fantastice din Westeros.

Seria de carti Cantec de Geata si Foc, Foto: bytesanddice.wordpress.com
Urzeala Tronurilor de G.R.R.Martin, Foto: bytesanddice.wordpress.com

Prima carte a seriei se intituleaza Urzeala Tronurilor (A Game of Thrones) si pune premisele unei povesti in care casele Stark, Baratheon, Lannister si Targaryen se lupta pentru puterea, controlul si Tronul de Fier al regatului Westeros. In timp ce primele trei familii sunt deja influente in regat, casa Targaryen, reprezentata la inceputul cartii de cei doi frati ramasi ai liniei de sange al carei drept este acela de a conduce Westeros sunt alienati in tinutul de peste Marea Ingusta Essos si isi planuiesc intoarcerea sangeroasa, cautand aliati care se ii ajute in planul lor. Tocmai in partea de nord a Westerosului, spiritele se incing si tot mai multi salbatici se furiseaza la sud de Peretele de Gheata pentru a scapa de amenintarea Celorlalti.

Citește și:  Sputnik - primul satelit artificial

In cea de-a doua carte a seriei Cantec de Gheata si Foc intitulata Inclestarea Regilor (Clash of the Kings), luptele pentru tronul de fier devin tot mai crancene, iar razboaie intre pretendentii tornului izbucnesc. Intre timp, Danaerys isi pregateste fortele de peste mare, din Essos, incercand sa isi gaseasca tot mai multi sustinatori.

In cea de-a treia carte a seriei, Iuresul Sabiilor (Storm of Swords) au loc evenimente sangeroase care marcheaza toate cele patru familii dinastice care se razboiesc. Amenintarea Celorlalti devine tot mai mare iar Paznicii Noptii trebuie sa se regrupeze si sa isi ingroase randurile pentru a le rezista. Ultimii dragoni zamisliti incep sa devina periculosi chiar si pentru cei care au grija de ei.

In cea de-a patra carte a seriei Cantec de Gheata si Foc intitulata Festinul Ciorilor (A Feast of Crows) intregul Westeros se reculege dupa razboaiele sangeroase prin care a trecut. Patru din cei cinci pretendenti la tronul de fier sunt morti, iar cei ramasi in urma inca se mai lupta cu un viitor nesigur si conflicte in sanul propriilor familii. Paznicii Noptii sunt si ei prinsi in razboiul civil, insa se feresc in a lua partea unora sau altora.

Cartile din Seria Cantec de Gheata si Foc, Foto: whathannahread.wordpress.com
Cartile din Seria Cantec de Gheata si Foc, Foto: whathannahread.wordpress.com

In cea de-a cincea carte a seriei si cea mai recenta, noi personaje isi fac aparitia, purtand in spate secrete care se alatura unor personaje misterioase deja inca de la inceputul seriei. In Dansul Dragonilor (A Dance of Dragons) Danaerys Targaryen se apropie tot mai mult de Marea Ingusta, strangand in drumul ei o intreaga armata gata de atac. Amenintarea Celorlalti creste tot mai mult desi acestia au pierdut batalii. Nici in tinut lucrurile nu stau mai bine, vechile dusmanii nefiind inca uitate, iar noi aliante fiind pe punctul de a fi incheiate.

Seria Cantec de Gheata si Foc l-a propulsat pe G.R.R. Martin pe un loc fruntas in randul scriitorilor de gen, seria binecunoscuta a acestuia fiind desemnata o capodopera a genului si fiind asemuita trilogiei Stapanul Inelelor. Cum sarbatorile de iarna se apropie, unul din cele mai frumoase daruri pe care l-ati putea face este o carte. Si cum cele cinci volume deja existente ale seriei au ajuns si in Romania, acestea pot deveni cadoul perfect pentru cititorii iubitori ai genului fantasy.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.