Sarpele-tigru australian (Notechis scutatus) este un sarpe foarte veninos care in arealul sau din Australia Sud-Orientala a facut cu ani in urma numeroase victime prin muscaturi fatale. Astazi datorita unui ser folosit ca antidot pentru veninul sarpelui-tigru, cazurile de deces sunt extrem de rare. In Austalia acest sarpe este cunoscut si sub denumirea de vipera-panglica.

Corpul sau – acoperit de solzi mici ce se suprapun alcatuind un fel de scut – are un colorit dorsal ce poate varia de la gri la verde-masliniu, cu diferite benzi transversale de nuante diferite. Pe partea ventrala culoare devine galbena, gri-deschisa sau verde-maslinie. Aspectul sau general este robust, un exemplar adult poate atinge o lungime de 1-2,1 m.

La fel ca si alte specii de serpi-tigru are obiceiul de a-si aplatiza gatul pe toata lungimea sa, mai ales atunci cand este iritat, dar si atunci cand doreste sa absoarba mai multa caldura, cand sta pe anumite suprafete la soare, pentru a se incalzi.

De asemenea, pentru a se apara isi poate ridica usor corpul de la pamant, poate scoate niste suieraturi si apoi musca in mod repetat. Are capul mic si destul de scurt, cu botul rotunjit, cu varful conic, gatul aproape ca nici nu se observa, coada este subtire si ascutita la varf.

Șarpele-tigru australian

Este o specie exclusiv terestra, care desi are obiceiuri diurne, poate fi activa si seara, sau in noptile calde. Nu ii place vremea rece, de aceea atunci ramane ascuns. In lunile de iarna se refugiaza in vizuini, unde intra in hibernare. In general prefera solurile putin umede, imbibate cu apa, de multe ori sta pe malurile lacurilor sau ale raurilor, dar si pe margini de mlastini, pe sub pietre, in pasuni sau paduri, in scorburile copacilor.

Citește și:  Gecko nordic cu coada-frunză (Phyllurus cornutus)

Hrana sa este formata in special din broaste raioase si mormoloci, dar nu refuza nici pestii, pasarile, soparlele si diferite mamifere mici pe care le descopera chiar in vizuinele lor – iepuri, soareci, sobolani etc. Obisnuieste sa urmareasca prada de la o distanta considerabila, apoi se apropie incet si o anihileaza printr-o muscatura otravitoare. Veninul foarte toxic afecteaza sistemul nervos central, are o actiune paralizanta, ataca muschii respiratori, ducand la asfixiere si deces.

La acesta specie reproducerea este vivipara, femela face un numar de 20-30 de pui vii. Acestia au la inceput lungimea corpului de aproximativ 12-14 cm si se hranesc cu mici mamifere. De regula acest sarpe nu este agreiv, evita omul, chiar fuge de el, insa daca se intampla sa fie surprins (mai ales in perioada de imperechere cand este mai iritat) are tendinta sa se simta amenintat si este intotdeauna gata de atac, se ridica, isi umfla gatul si incepe sa muste.

Sarpele-tigru australian face parte din ordinul Squamata si familia Elapidae. Nu este o specie pe cale de disparitie.

Video – Sarpele-tigru australian (Notechis scutatus):

1 COMENTARIU

  1. Aceste informati despre sarpele tigru sunt eronate.
    Sunt crescator de aproape 12ani si cunosc aproape toti serpi veninosi acest sarpe nu este sarpele TIGRU ci COBRA TIGRU(NOTECHIS-SCUTATUS)SI TRAIESTE IN AUSTRALIA SUD-ORIENTALA,LUNGIMEA 1-2,1M specie vivipara,terestra,ea naste 20-30de pui,este intanlita in paduri si zone de camp.
    Eu am studiat HERPETOLOGIA si cunosc aproape toate reptilele stiu aproape toate speciile de serpi,soparle,testoase,crocodiliETC.
    VA ROG CEVA CAND DATI INFORMATI DESPRE SERPI SAU ALTE REPTILE VA ROG SA VA DOCUMENTATI INAINTE PENTRU CA DUCETI LUMEA IN ERUARE NU MIO LUATI IN NUME DE RAU DAR LUMEA INTERESATA AFLA INFORMATI TOTAL GRESITE.
    VA MULTUMESC PT INTELEGERE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.