Stiinta care studiaza corpurile ceresti si universul, astronomia, ocupa din cele mai vechi timpuri, o importanta deosebita, iar informatiile pe care le ofera despre sistemul solar dezvaluie din misterele Universului si ale planetei noastre. Acest sistem este alcatuit de Soare si de o sumedenie de corpuri, care se misca in campul de gravitatie al Soarelui. Este situat pe Bratul Orion, unul din bratele exterioare ale galaxiei noastre, Calea Lactee, zona caracterizata printr-o densitate de materie mai mult sau mai putin mica. Viteza de deplasare a acestuia este 220 de kilometri pe secunda.
In componenta sistemului solar intra cele pot planete (Mercur, Venus, Pamant, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun), impreuna cu satelitii acestora. Alaturi de planete, alte componente ale sistemului sunt micile planete, mai putin stralucitioare decat stelele, numite asteroizi, bucatile rupte din corpurile cosmice, numite meteroizi, care cad din cosmos pe pamant, si stelele cu coada, numite comete. Sunt numite stele cu coada, datorita pulberilor si gazului pe care il degaja, atunci cand se apropie de Soare. De asemenea, exista si materie interplanetara, formata din gaz si praf.
La inceputuri, se credea ca planeta noastra, Pamantul, se afla in centrul Universului, iar Soarele, impreuna cu stelele se rotesc in jurul lui, insa astronomul Copernicus, nascut in anul 1473, este prima persoana care a demonstrat ca Pamantul, alaturi de restul planetelor, se invart in jurul Soarelui. Astfel, Soarele este situat in centrul sistemului solar si este steaua care contine 99,86 % din sistem, reprezentand principala sursa de energie. In compozitia sa intra hidrogen, in proportie de 74 %, heliu 25 %, iar in restul compozitiei se afla elemente mai grele, in cantitati mici. In centrul lui temperatura atinge 15 milioane de grade, iar toata materia acestei stele se afla in stare de gaz si plasma.
Planetele sistemului solar sunt cele mai mare obiecte, dupa Soare, care, desi nu produc energie proprie, ele reflecta lumina vizibila si caldura produse de Soare. Se impart in planete telurice si gazoase. Cele telurice sunt formate din roci silicate si au un miez de fier, care este inconjurat de o manta. La suprafata acestor planete se afla vulcani, munti, canioane, sau cratere. Aceste planete sunt urmatoarele: Mercur, Venus, Pamant si Marte. Planetele gazoase nu au in compozitie materiale solide, fiind alcatuite din gaz, insa pot avea, la fel ca cele telurice, nucleu metalic. Ele sunt formate din hidrogen si heliu si sunt urmatoarele: Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun.
Prima planeta telurica a sistemului solar este Mercur, cea mai apropiata planeta de Soare. Numele acesteia provine de la Mercur, zeul comertului la romani si este cea mai mica planeta. Datorita apropierii de Soare, temperatura este cuprinsa intre 179 si 427 de grade Celsius pe perioada zilei, iar pe timpul noptii temperatura scade la -183 de grade Celsius. Pe suprafata planetei are o lumina solara mai intensa de 6,5 ori fata de cea a Pamantului si nu are atmosfera. Procesul de gravitatie in jurul Soarelui se petrece cu o viteza de 50 de kilometri pe secunda, la fiecare 88 de zile.
Venus este a doua planeta telurica a sistemului solar, aflata la o distanta de 108 milioane de kilometri de Soare, si se aseamana cu Pamantul. Are atmosfera si este formata din gaz carbonic in proportie de 96 % si 3,5 % azot. Temperatura atinge 470 de grade Celsius si ii sunt caracteristice norii care produc ploi de acizi sulfurici. Suprafata planetei este mai mica decat cea a planetei noastre, iar rotatia in jurul propriei axe are o durata de 243 de zile.
Pamantul mai numit planeta Albastra sau Terra, iar Terra este singurul nume al unei planete care nu apartine mitologiei Greco-romane, asa cum apartin numele celorlalte planete. Astfel, zeita Pamnatului la romani este Tellus si la greci Gaia, Terra provinind din engleza veche. Din punct de vedere al dimensiunii, este a V-a planeta din sistemul solar si a III- a fata de Soare. Vechimea planetei incepe acum 4,67 de miliarde de ani, fiind formata din norul gazos al Nebuloasei solare, alaturi de Soare si celelalte planete, nebuloasa solara reprezentand totalitatea gazului si a prafului care au stat la baza formarii sistemului solar.
Distanta dintre Pamant si Soare este de 150 de milioane de kilometri, iar atmosfera este formata din azot, in proportie de 78 %, 21 oxigen si 1 % alte gaze. Cele patru anotimpuri de care ne bucuram sa datoreaza axei de rotatie a Pamantului, care este inclinata cu 23 de grade, planeta noastra fiind singura din univers pe care poate exista viata. Oceanele ocupa 70 % din suprafatata totala a planetei, fiind totodata si singura planta pe care apa poate exista in stare lichida, mai putand exista in subsolul satelitului Europa.
Singurul satelit natural al Pamantului este Luna, are rolul de a stabiliza miscarile planetei noastre. In sistemul solar este al doilea obiect ceresc, din punct de vedere al stralucirii, primul fiind Soarele. Rotirea in jurul axei o realizeaza in acelasi timp cu rotatia in jurul Pamantului si ambele rotatii dureaza 27 de zile, 7 ore, 43 de minute si 11, 47 secunde. Suprafata lunii este acoperita de cratere, insa nu in totalitate, pe o suprafata care cuprinde 16 % din totalul satelitului se afla un sol mai tanar si mai neted, iar temperaturile pe care le atinge sunt de 130 grade Celsius ziua si -200 de grade Celsius noaptea.
Ultima planeta telurica a sistemului solar Marte, poarta numele zeului roman al razboiului si este numita si planeta rosie, datorita culorii rosiatice, data de oxidulul de fier de la suprafata ei. Seamana cu Pamantul, este formata la o distanta de aproxiamtiv 120 de milioane de ani de la formarea Pamantului, avand o vechime de 4.5 miliarde de ani. Datorita faptului ca se afla la o distanta mare de Soare, fiind a patra planeta de la Soare, ziua pe Marte este cu jumatate de ora mai mare decat pe Pamant, iar anul este aproape de doua ori mai mare. Totodata, aceasta planeta gazduieste cel mai mare Vulcan din intreg sistemul solar, numit muntele Olymp. Cei doi sateliti pe care ii are, Deimos si Phobos, sunt numiti asa dupa cainii zeului Marte.
Prima planeta gazoasa, numita si gigantul gazos, este Jupiter. Aceasta are un numar de 59 de sateliti cunoscuti si este a V-a planeta de la Soare. Este cea mai mare planeta si are volumul de 1300 de ori mai mare decat al Pamantului. Perioada de parcurgere a orbitei dureaza 11, 86 de ani terestri, iar in compozitia atmosferei intra hidrogen in proportie de 86 %, 14 % heliu, alaturi de urme de piatra, apa, metan si amoniac. Se considera ca sursa campului magnetic provine de la hidrogenul metalic lichid, interesante fiind si vanturile care ating viteze uriase.
Urmatorul gigant gazos al sistemului solar este Saturn, o planeta cu un camp magnetic mai mare ca al Pamantului cu 578 de ori. O particularitate pe care o intalnim la aceasta planeta consta in cele 4 inele pe care le are, separate prin spatii libere. Din cei 60 de sateliti cunoscuti pe care ii are, cel mai mare este Titan. Specific acestei planete sunt furtunile care apar odata la 30 de ani, cu vanturi ce ating 1800 de kilometri pe ora.
Planeta Uranus, a VII-a de la Soare, nu poseda camp magnetic si este speciala prin faptul ca detine cei mai luminosi nori din intreg sistemul solar extern. In compozitia ei intra 15 % hidrogen, heliu, dar si stanci si gheturi. De asemenea, este prima planeta descoperita prin telescop si este inconjurata de inele mai intunecate, iar numarul de sateliti este de 27.
Ultima planeta a sistemului solar este Neptun, caracterizata prin cea mai rece atmosfera din intreg sistemul. A fost observata pentru prima data de Galileo Galilei, in anul 1612, insa a considerat ca este o stea fixa. Si aceasta are inele, insa sunt mici si au particule de gheata. Caracteristice lui Neptun sunt vanturile puternice.
Intre planeta Marte si Jupiter se afla Centura de asteroizi, ce contine peste 30.000 de asteroizi, printre care se afla corpul ceresc Ceres, care reprezinta cel mai mare element al Centurii. O alta componenta a sistemului solar este Pluton, considerata pana in anul 2006 a IX-a planeta de la Soare. Astazi i se atribuie statutul de planeta pitica, fiind a doua ca marime, dupa planeta pitica Eres. Aceasta are 3 sateliti cunoscuti, iar perioada de rotatie completa in jurul Soarelui dureaza 247, 8 ani. Informatii referitoate la Pluto nu sunt foarte bogate, deoarece este extrem de indepartata, insa este o dovada a faptului ca, desi ne aflam intr-un stadiu de cunoastere foarte dezvoltat, stiinta evolueaza continuu, facand posibile noi descoperiri.
Desi sistemul solar, privit izolat, este un ansamblu imens de corpuri ceresti, acesta este doar o parte din nemarginitul Univers.