Soarecele de padure traieste in special in regiunile impadurite, dar mai rar in campii si livezi. In tara noastra este una dintre cele mai frecvente rozatoare, un animal de stepa si silvostepa, dar care traieste si in zonele defrisate, la lizierele padurilor, in zonele subalpine si padurile de conifere. In lunile de iarna cauta caldura si mancare si de aceea se refugiaza in casele si hambarele oamenilor. Aceasta specie poate fi raspandita pana la altitudini de 2000 m in Muntii Alpi, insa arealul sau se intinde din vestul Europei pana in nordul Asiei si Africii.

Este o specie mica, are lungimea corpului de 8-11 cm si greutatea de 15-30 g. Are coada destul de lunga comparativ cu dimensiunea corpului, ajunge la 7-11 cm. Picioarele sunt delicate, cele posterioare mai mari decat cele anterioare, masoara 2-2,3 cm si prevazute cu degete subtiri si gheare ascutite. Urechile sunt mari si rotunjite, putin acoperite de par au lungimea de 1,5-2 cm. De o parte si de alta a capului se observa ochii mari si rotunzi, ca doua margele negre. Botul este alungit, buza superioara are cateva perechi de vibrize de culoare inchisa.

Soarecele de padure este un mamifer nocturn, un bun catarator si saritor, capabil si sa inoate. In timpul noptii obisnuieste sa fie activ si sa-si caute hrana, iar ziua sta ascuns in vizuina sau in scorbura unui copac. Este un animal omnivor, care mananca fructe, seminte, alune, ghinde, muguri, ciuperci, boabe, jir, mici nevertebrate, viermi, insecte si larve de insecte.

Citește și:  Scincida cu coadă ciuntită (Tiliqua rugosa) - Șopârla cu spatele șindriluit

Soarecele de padure este un animal teritorial, masculul isi delimiteaza o zona si o marcheaza prin excremente, apoi este in stare sa o apere de intrusi cu pretul vietii lui. In perioada de reproducere care are loc in lunile martie-octombrie femela si masculul traiesc impreuna. Dupa imperechere si o perioada de gestatie scurta, de 23-24 de zile, femela face 2 pana la cel mult 8 pui, care la nastere cantaresc doar 1,5 g, sunt golasi, neajutorati si orbi. Puii sunt alaptati de femela, ei ajung sa deschida ochii la cel mult 2 saptamani.

Corpul soarecelui de padure este acoperit cu blana deasa, pe partea dorsala in nuante de culori ce variaza de la galben-maroniu la gri, uneori cu reflexii roscate-maronii, iar pe partea ventrala mai deschisa, cu galben si alb. Deseori aceasta specie este confundata din punct de vedere al coloritului blanii si dimensiunii corpului cu soarecele de camp cu gatul galben. Pentru a putea fi recunoscut usor trebuie tinut cont de faptul ca soarecele de padure nu are doar gatul galben el prezinta in zona pieptului si o pata portocalie-cafenie caracteristica acestei specii.

Soarecele de padure are denumirea stiintifica de Apodemus sylvaticus, face parte din ordinul Muroidea, familia Muridae si nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Soarecele de padure (Apodemus sylvaticus):

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.