Sobolanul-cartita urias african isi are numele de la obiceiul sau de a trai in subteran, in vizuina asemanator ca o cartita. Este raspandit in regiunile din estul Africii si are denumirea stiintifica de Tachyoryctes macrocephalus.

Are lungimea corpului de 31 cm, greutatea de 0,350-1 kg si lungimea cozii de 9-10 cm. Capul este turtit si lat, corpul pare foarte gras, membrele anterioare si posterioare scurte dar puternice, urechile mici si rotunjite, ochii destul de mari, se pot observa cu usurinta in blana deasa si aspra. Coloritul blanii este in nuante maronii-deschise si bej.

Tachyoryctes macrocephalus, Foto: zoopicture.ru

Sobolanul-cartita urias african isi petrece timpul mai mult in subteran, construindu-si mereu un sistem destul de complex de tuneluri cu mai multe camere, spatii in care isi depoziteaza hrana si un loc in care isi lasa excrementele. Are corpul perfect adaptat pentru sapat, isi foloseste in acest scop atat dintii incisivi foarte mari care sunt iesiti in afara, cat si membrele scurte dar robuste din fata. Cauta intotdeauna solul umed si afanat, nu este un iubitor al zonelor aride. Hrana sa este formata in special din partile subterane ale plantelor, din rizomi, radacini si bulbi. De asemenea, mananca si seminte, fructe, partile verzi ale plantelor, uneori si mici nevertebrate, insecte. Sobolanul-cartita are obiceiul sa-si faca stocuri de furaje, sa le depoziteze in camerele speciale pe care le-a delimitat in vizuina sa.

Citește și:  Șobolanul de apă australian (Hydromys chrysogaster), poate ajunge până la 40 cm

La aceasta specie femela are o perioada de gestatie de 4-7 saptamani dupa care naste unul pana la cinci pui. Acestia sunt alaptati si ocrotiti doar de femela o perioada de 4-6 saptamani. Masculul nu se ocupa deloc de cresterea puilor. Principalii dusmani ai sobolanului-cartita urias african sunt pasarile de prada, vulturii, bufnitele si serpii.

Sobolanul-cartita urias african face parte din ordinul Rodentia, familia Spalacidae. Riscul de disparitie al acestei specii este redus. Speranta sa de viata este de 4-5 ani in conditii de captivitate si de 1 an in mediul sau natural.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.